18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialCum se acordă alocațiile în UE

Cum se acordă alocațiile în UE

Alocaţiile pentru copii în statele UE sunt mult mai mari, față de cele de la noi, în unele ţări pe lângă alocația de bază existând stimulente menite să încurajeze natalitatea.

În Germania, alocaţia familială este plătită în mod normal pentru fiecare copil biologic sau adoptiv al unui cuplu, până când copilul ajunge la vârsta de 18 ani.

Alocaţia familială – Pentru primul şi al doilea copil, este prevăzută o alocaţie familială lunară de 184 de euro, pentru al treilea copil aceasta este de 190 de euro, iar pentru al patrulea şi următorii copii este de 215 euro.

Alocaţia parentală – Un părinte poate primi o alocaţie parentală timp cel puţin două luni şi până la maximum 12 luni. Cei doi părinţi au, în principiu, dreptul comun la o alocaţie parentală totală de 12 luni. Părinţii pot beneficia de alocaţie timp de două luni suplimentare dacă renunţă amândoi la veniturile profesionale pentru a-şi creşte copilul (Partnermonate). Un părinte care îşi creşte singur copilul poate beneficia de o alocaţie parentală timp de maximum 14 luni.

În Marea Britanie poţi primi alocaţie pentru copil dacă eşti responsabil de un copil cu vârsta sub 16 ani sau 20 de ani dacă acesta este şcolarizat. Există două tipuri de alocaţie. Astfel, copilul mai mare sau copilul unic primeşte săptămânal 20,5 lire sterline, iar fiecare copil suplimentar – 13,55 lire sterline.

În Finlanda, copiii primesc alocaţii până la vârsta de 17 ani, începând cu luna următoare naşterii. Banii le sunt plătiţi părinţilor sau tutorilor. Valoarea alocaţiei creşte o dată cu numărul copiilor pe care îi are familia. Aceasta creşte în cazul părinţilor necăsătoriţi sau care coabitează, iar creşterea este valabilă inclusiv în cazul custodiei comune.

Valoarea alocaţiei este de 95,75 de euro pe lună pentru primul copil, de 105,80 de euro pentru al doilea copil, 135,01 euro pe lună pentru al treilea copil, 154,64 de euro pe lună pentru al patrulea copil, iar de la al cincilea în sus este de 174,27 euro pe lună.

Părinţii care au copii cu vârste mai mici de 3 ani care nu merg la grădiniţă pot solicita o alocaţie specială.

Aceasta este plătită separat pentru fiecare copil în parte şi este de 342,53 de euro pe lună pentru un copil şi de 102,55 de euro pe lună pentru fiecare copil suplimentar.

Franța plătește diferențiat

În Spania, alocaţia se acordă copilului până la vârsta de 18 ani (sau peste această vârstă în cazul copiilor cu dizabilităţi). Aceasta este în valoare de 291 de euro pe an (24,25 euro pe lună) atunci când veniturile anuale ale beneficiarului nu depăşesc limita de 11.547,96 euro, plus 15 la sută per copil de la al doilea copil în sus. În cazul familiilor numeroase, limita este de 17.380,39 euro (familii cu trei copii) şi creşte cu 2.815,14 euro pentru fiecare copil începând cu al patrulea.

În Franţa, părinţii pot beneficia de o alocaţie Paje (prestation d’accueil du jeune enfant) cu valoare diferenţiată în funcţie de venituri, până când copilul împlineşte 3 ani, alocaţii generale acordate începând cu al doilea copil sau alocaţii speciale, cum ar fi cele pentru copii cu dizabilităţi sau pentru şcolarizare.

Paje include:

-prima pentru naştere (Pn), în valoare de 923,08 de euro în cazul în care veniturile familiei nu depăşesc anumite plafoane (de exemplu, 45.393 de euro pe lună pentru cuplurile în care ambii parteneri încasează venituri);

-prima pentru adopţie (Pa), în valoare de 1.846,15 de euro, acordaţi în aceleaşi condiţii ca Pn;

alocaţia de bază (Ab), care se acordă începând cu luna următoare naşterii copilului şi până la vârsta de 3 ani. Aceasta este în valoare de 184,62 de euro pentru familiile în care veniturile cumulate ale partenerilor sunt mai mici de 37.996 de euro şi de 92,31 de euro pentru familiile ale căror venituri anuale nu depăşesc 45.393 de euro;

alocaţii speciale pentru situaţiile în care unul sau ambii părinţi şi-au redus sau încetat activitatea profesională pentru creşterea copilului sau a copiilor.

În țara noastră, acum, alocația este de 42 de lei, iar din iulie ar urma să fie dublată, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care dublează alocaţiile de stat pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei.   

Cele mai citite

Călătoria Spirituală către Înnoire și Lumină

Odată cu venirea primăverii, credincioșii ortodocși din întreaga lume își îndreaptă gândurile și inimile către unul dintre cele mai semnificative momente spirituale ale...

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Incendiu puternic în nordul Capitalei. 20 de persoane au fost evacuate

Un incendiu violent a izbucnit în nordul Capitalei, cartierul Aviației, la un bloc aflat în construcție. Fumul dens este vizibil de la kilometri distanță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă