0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum scapă hunedorenii de amenzi

Cum scapă hunedorenii de amenzi

Zeci de persoane din Valea Jiului preferă să presteze diverse munci în folosul comunităţii decât să îşi achite amenzile primite. La fel de mulţi sunt şi cei care sunt obligaţi de instanţă să muncească în folosul comunităţii pentru că nu şi-au plătit amenzile. De bună-voie, ori siliţi de împrejurări, contravenienţii ajung să facă curăţenie în oraş, ori să lucreze cot la cot cu beneficiarii de ajutor social la decolmatarea albiilor. Acest fenomen se regăseşte cu precădere în Valea Jiului, considerată una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, unde puterea de cumpărare este foarte mică.

Judecătorii din Petroşani au spre rezolvare zeci de dosare care privesc transformarea amenzilor primite în ore de muncă în folosul comunităţii. Legea permite acest lucru, iar în cazul în care contravenientul nu poate plăti suma aplicată drept amendă, organul emitent solicită instanţei de judecată prestarea de munci în folosul comunităţii. Nu o dată acest lucru este solicitat chiar de către persoana amendată, care ajunge la o înţelegere cu oficialii care au aplicat amenda, după ce îşi dă seama că nu are de unde plăti.

La mica înţelegere

„Cei care au aplicat amenda şi constată că cei cărora li s-a aplicat nu sunt solvabili, fac o cerere în instanţă şi instanţa dispune obligarea la muncă în folosul comunităţii pentru un număr de ore, în funcţie de amenda aplicată”, explică viceprimarul municipiului Petroşani, Claudiu Cornea. Este adevărat, spun surse judiciare, că cererea de chemare în judecată o face organul care a aplicat sancţiunea contravenţională, dar de multe ori se face la mica înţelegere cu persoana amendată. Odată judecat, dosarul ajunge la administraţia publică, iar aceasta emite înştiinţări către persoana în cauză. Există însă o problemă în acest caz, pentru că persoana sancţionată nu poate fi obligată în nici un fel să presteze orele de muncă. „Avem foarte mulţi, dar sunt foarte puţini cei care şi execută orele de muncă în folosul comunităţii, pentru că legea este puţin favorabilă lor”, mai spune Cornea. Practic, după emiterea înştiinţărilor, contravenienţii nu pot fi constrânşi să vină la muncă alături de beneficiarii venitului minim garantat. În acest caz, legea spune că se transformă din nou în amendă şi o iau de la capăt. Mai mult, o bună parte preferă să dispară peste graniţă, fără să anunţe unde pleacă sau să îşi schimbe domiciliul şi greu mai pot fi găsiţi ca să li se aplice amenda sau pedeapsa înlocuitoare. Sunt însă şi persoane care curăţă conştiincios oraşele în care domiciliază ca să scape de amenzi.

„Sunt puşi la diverse munci”

Vasile R. este din Petrila. A acumulat din  amenzi 1.900 de lei, după ce a fost prins de mai multe ori de jandarmi că fura cărbune. Nu a avut bani să achite sumele şi a ajuns în instanţă, care a decis că, pentru ştergerea datoriilor, trebuie să efectueze 52 de ore de muncă în folosul comunităţii. S-a apucat de treabă. Alături de el mai sunt încă trei persoane care curăţă oraşul sau au grijă de rigolele de pe marginea drumului. „În momentul de faţă avem persoane care prestează munci în folosul comunităţii. A fost trimisă de la Judecătoria Petroşani sentinţa lor, pentru diferite amenzi. Aceştia sunt puşi la diverse munci, împreună cu cei de la ajutorul social. Li se repartizează activitatea, iar un inginer răspunde de ei şi îi controlează. Pentru cei care au şi alte servicii, orele de muncă în folosul comunităţii se efectuează după orele de program”, a  declarat Dorin Curtean, city manager al oraşului Petrila. În perioada următoare ar putea creşte numărul celor care curăţă oraşul după ce au fost amendaţi, inclusiv de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie, pentru nereguli în trafic. În plus, aproape 70 de petrileni au ajuns în instanţă după ce reprezentanţii administraţiei publice locale le-au intentat procese pentru a le preschimba amenzile în muncă în folosul comunităţii. Conform datelor oficiale, există persoane care au acumulat amenzi şi taxe către bugetul local în valoare de 30.000 de lei, iar pentru recuperarea banilor reprezentanţii primăriei au apelat la justiţie. 

 

Fenomen cauzat de sărăcie

Fenomenul preschimbării sancţiunilor în ore de muncă în folosul comunităţii este întâlnit doar în Valea Jiului, cu preponderenţă la Judecătoria Petroşani, unde aceste tipuri de cauze aproape au depăşit numeric pe cel al divorţurilor, considerate drept cele mai numeroase. Sărăcia in această zonă este foarte mare. Din acest motiv şi numărul amenzilor neachitate este foarte mare, iar acest fapt se repercutează asupra proceselor de transformare a sancţiunilor în muncă în folosul comunităţii.

Cele mai citite

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...
Ultima oră
Pe aceeași temă