6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum să te fereşti de pericolele de pe Facebook

Cum să te fereşti de pericolele de pe Facebook

Cei care şi-au editat setările de siguranţă înainte de luna decembrie nu au de ce să îşi facă griji – asta în cazul în care au decis să îşi păstreze setările personalizate în momentul în care a apărut pe monitor fereastra „unealta de tranziţie” de la Facebook. 

Fereastra de dialog care explică schimbările apărea în partea de sus a paginii principale, cu o selecţie de setări recomandate. Din păcate, mulţi utilizatori de Facebook au ales cel mai probabil acest nou set de opţiuni fără să înţeleagă de fapt cu ce sunt de acord. 

Dacă eşti una dintre aceste persoane, trebuie să afli că, din neatenţie, ai permis companiei Facebook să publice informaţii private despre tine, inclusiv mesajele de status, fotografiile şi linkurile de pe profil. Totuşi, poţi schimba această situaţie urmând câţiva paşi simpli. 

Vizualizarea profilului

Probabil una dintre cele mai controversate schimbări a fost cea legată de statusuri. Cu toate că există un buton sub câmpul în care scrii statusul care te lasă să selectezi cine îl poate vedea, noile setări automate de la Facebook aleg opţiunea „Everyone” (Toată lumea). Asta înseamnă că absolut toţi cei care doresc să îţi vadă noul mesaj o pot face. 

Dacă ai acceptat noile setări, ţi-aţi dat acordul că Facebook să facă publice informaţiile pe care le postezi oricărui alt utilizator sau aplicaţie de pe site. În funcţie de setările de căutare, este posibil să îţi fi dat acordul şi ca platforma să permită motoarelor de căutare să găsească şi să afişeze date despre tine. 

Pentru a schimba aceste setări este nevoie să urmezi patru etape:

1. De pe pagina ta de profil, ţine mouse-ul deasupra meniului „Settings” (Setări) din partea de sus din dreapta şi dă click pe „Privacy settings” (Setări de siguranţă) în lista care apare.

 2. Dă click pe „Profile Information”  (Informaţii despre profil) din lista de opţiuni de pe pagina următoare.

3.  Mergi cu scrollul în jos până la setarea „Posts by me” (Postările mele). Aceasta se referă la tot ce postezi, inclusiv statusuri, linkuri, note, poze, clipuri video. 

4. Schimbă setarea folosind căsuţa din dreapta. Recomandată este varianta „Only friends” (Doar prietenii), care garantează că numai persoanele din lista de prieteni de pe Facebook pot vedea aceste noutăţi. 

Vizualizarea informaţiilor personale

Facebook are o secţiune a profilului numită „Personal info” (Informaţii personale), dar care include numai interesele, activităţile desfăşurate şi pasiunile. Alte informaţii mult mai personale, precum ziua de naştere, religia, orientarea politică sau starea civilă, nu intră în acest câmp. 

După schimbarea din decembrie, Facebook a introdus setări noi, care permit ca aceste informaţii să fie vizualizate fie de „Everyone -Toată lumea” (stare civilă), fie de „Friends of friends- Prieteni ai prietenilor” (zi de naştere, religie şi orientare politică). În funcţie de propriile preferinţe, poţi schimba aceste câmpuri după cum ţi se pare mai potrivit. Probabil că mulţi vor dori, însă, să îşi schimbe aceste opţiuni în „Only friends”. 

Următorii paşi sunt necesari pentru a face acest lucru:

 1. De pe pagina ta de profil, ţineţi mouse-ul deasupra meniului „Settings” din partea de sus din dreapta şi da click pe „Privacy settings” în lista care apare.

2. Dă click pe „Profile Information” din lista de opţiuni de pe pagina următoare.

3. Al treilea, al patrulea şi al cincilea element din pagină sunt următoarele: „birthday” (data naşterii) „religious and political views” (religie şi orientare politică) şi „family and relationship” (stare civilă). Setarea care permite numai prietenilor să îţi vadă ziua de naştere este o alegere înţeleaptă, mai ales având în vedere că asemenea informaţii sunt deseori folosite în furtul de identitate. 

4. Poate nu te simţi confortabil să îţi împărtăşeşti starea civilă şi orientările politice cu nişte necunoscuţi. Reţineţi, orice altă setare în afară de „Only friends” presupune necunoscuţi. Chiar dacă „Friends of friends” poate părea suficient de inofensiv, se referă totuşi la toate persoanele pe care prietenii tăi le-au adăugat în propriile liste de prieteni, deci un grup de sute sau mii de oameni pe care nu îi ştii. E nevoie doar de un prieten mai puţin selectiv ca o persoană neplăcută să aibă acces la informaţiile tale. 

Disponibilitatea informaţiilor pentru motoarele de căutare

Când intri pe pagina Facebook „Search settings” (Setări de căutare), apare un mesaj de avertizare. Aparent, Google vrea să lămurească exact ce informaţii de pe site sunt indexate de Google. Mesajul spune: „Recent, au fost zvonuri false legate de faptul că Facebook indexează toate informaţiile dumneavoastră pe Google. Acest lucru nu este adevărat. Facebook a creat o listă publică în 2007 ca să ajute oamenii să vă caute numele şi să găsească un link al dumeavoastra pe Facebook. Cu toate acestea, ei vor găsi numai un set de informaţii de bază”. 

În timp ce aceste informaţii pot fi adevărate până la un punct, a doua setare de pe pagina Search Settings se referă exact la cât de mult permiţi motorului Google să indexeze despre tine. Dacă este bifata căsuţa de lângă „Allow”, atunci accepţi ca motoarele de căutare să acceseze şi să listeze orice informaţie pe care ai marcat-o ca fiind vizibilă cu setarea „Everyone”. Dacă nu ai făcut anumite modificări în câmpurile respective, este posibil să împărtăşeşti destul de multe informaţii motoarelor de căutare, probabil mai multe decât ai vrea în mod normal. 

Pentru ca informaţiile tale să rămână în afară sferei de acţiune a motoarelor de căutare, trebuie să treci prin următoarele etape:

1. De pe pagina ta de profil, ţine mouse-ul deasupra meniului Settings din partea de sus din dreapta şi dă click pe „Privacy settings” în lista care apare.

2. Click pe „Search” din lista de opţiuni de pe pagina următoare.

3. Închide fereastra de dialog care apare (Click „Close”)

4. Pe această pagină, scoate bifa din căsuţa „Allow”, de lângă cea de-a doua setare „Public Search Results” (Rezultate la căutare). Această acţiune ţine la distanţă informaţiile tale publice de motoarele de căutare. Dacă vrei să vezi cum arată acum profilul tău, dă click pe căsuţa albastră „See preview” de deasupra acestei opţiuni. 

Cinci minute esenţiale pentru siguranţa ta

Deşi aceste trei setări sunt cele mai controversate şi mai importante, nu sunt singurele setări de siguranţă care merită atenţia ta. Poate crezi că aceste probleme nu merită timpul tău, dar data viitoare când vei pierde un job pentru că managerul de la Resurse Umane ţi-a văzut fotografiile suspecte de pe Facebook sau a văzut un mesaj inadecvat pe care un prieten l-a postat pe pagina ta, e posibil să te răzgândeşti. 

Din moment ce Facebook nu te mai protejează, este timpul să fii proactiv şi să îţi aperi singur intimitatea. Doar câteva minute în care să treci în revistă toate setările de siguranţă disponibile şi ce înseamnă fiecare ar putea face o diferenţă foarte mare la un moment dat. Asta bineînţeles, dacă nu eşti de acord cu deviza Facebook cum că lumea devine din ce în ce mai deschisă, prin urmare ar trebui şi tu să faci acelaşi lucru. 

Alte informaţii despre schimbările recente de pe Facebook pe care merită să le citeşti sunt „Opt paşi spre redobândirea intimităţii”, de la MakeUseOf’s, „17 paşi ca să îţi protejezi intimitatea pe Facebook”, un raport al Uniunii Americane a Drepturilor Civile (ACLU), care analizează schimbările, şi analizele complete despre noile setări de pe site-ul DotRights.org. 

Dacă te nemulţumeşte profund această schimbare, poţi protesta împotriva noutăţilor de la Facebook prin semnarea unei petiţii ACLU. Comisia Federală de Comerţ din SUA cercetează de asemenea problema, datorită plângerii unei coaliţie de grupuri private, condusă de Centrul de Intimitate Informatică Electronică. Poţi să îţi adaugi părerea pe lista de plângeri disponibilă online.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă