21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum să slăbeşti după 30 de ani. Mişcarea este felul principal de...

Cum să slăbeşti după 30 de ani. Mişcarea este felul principal de mâncare

Dietele pe care le încerci nu mai funcţionează, deşi aveau efecte „miraculoase” atunci când aveai 20 de ani? Ar trebui să ştii că odată cu trecerea anilor, organismul fiecărei persoane se schimbă, de aceea o dietă alimentară trebuie modificată în funcţie de vârsta ta.

Chiar dacă consumi aceleaşi alimente ca şi atunci când aveai 20 de ani, consumul de energie a organismului scade odată cu creşterea vârstei. De aceea trebuie să ai un regim alimentar şi o activitate fizică corespunzătoare vârstei pe care o ai.

Pentru a afla ce alimente trebuie să stea la baza unei alimentaţii sănătoase şi cum putem fi mereu în formă la orice vârstă, doctorul Maria Niţescu ne-a oferit câteva sfaturi.

Potrivit doctorului în timpul verii, aportul caloric trebuie redus pentru că energia pe care organismul o consumă scade. „Consumul normal de energie este calculat pentru o temperatură a ambientului de 10 grade Celsius. Fiecare creştere duce la scăderea cu 0,5 % a consumului de energie. Fiecare grad sub această temperatură duce la o creştere a consumului de energie”, explică doctorul.

De exemplu, o femeie de 30 de ani care are 50 de kilograme are nevoie zilnic de 1200 de calorii. „Aceste calorii reprezintă energia pe care femeia o consumă în condiţii de repaos. Dacă este o persoană activă trebuie să mai adăugăm calorii şi astfel ajungem la 2000 de calorii pe zi. La fel, dacă persoana face sport numărul de calorii creşte. Pentru că vara trebuie să reducem numărul caloriilor, ajungem la 1600-1700 de calori pe care trebuie să le consume zilnic”, spune Maria Niţescu.

Mergi pe jos şi slăbeşti un kilogram pe săptămână

Maria Niţescu spune că pentru a slăbi, o persoană nu trebuie să se înfometeze, ci trebuie să reducă cantitatea de alimente pe care le consumă. „Poţi să înlocuieşti friptura şi cartofii prăjiţi cu o salată la care adaugi o bucată de piept de pui la grătar. Astfel, cantitatea de calorii se reduce simţitor, te saturi şi ai o alimentaţie mult mai sănătoasă”.

Pentru a avea un stil de viaţă sănătos o persoană trebuie să înlocuiască alimentele ce au un număr mare de calorii cu cele care au aport caloric mai scăzut, dar şi să facă sport.

„Noi suntem nişte persoane sedentare, de aceea ne îngrăşăm, dar dacă reuşeşti să mergi pe jos doi kilometrii zilnic, într-o săptămână ai consumat 3500 de calorii, adică un kilogram de grăsime. În trei săptămâni cu siguranţă o sa dai un kilogram jos„, spune Maria Niţescu.

Dintre produsele care nu trebuie consumate pentru a avea o alimentaţie sănătoasă şi o formă fizică bună sunt carnea de porc şi de vită care au un conţinut ridicat de grăsime. „Să nu ne imaginăm că într-o friptură de vită sau de porc sunt 150 de grame de proteine, în niciun caz. Mai multe proteine găsim în pieptul de pui, de exemplu”, spune doctorul.

Cantitatea necesară de proteine mai poate fi acumulată şi din leguminoase şi cereale, nu numai din carne şi lapte. O sursă foarte bună de proteine este peştele care conţine şi grăsimi bune pentru organism. „Trebuie să consumăm mult peşte şi ulei de măsline, elementele de bază într-o dietă mediteraneană. Ele sunt şi renumite pentru efectul lor de protecţie împortiva bolilor cardiovasculare„, potrivit medicului.

Nici fructele nu trebuie neglijate, pentru că hidratarea este o parte importantă a funcţionării corecte a organismului, iar „mişcarea este felul principal de mâncare”.

Maria Niţescu atrage atenţia asupra faptului că nu toate dietele sunt potrivite pentru orice persoană, de aceea atunci când începi un regim de slăbire ar fi mai bine să consulţi înainte un medic specialist. Aportul energetic de care o persoană are nevoie depinde nu numai de vârstă, ci şi de greutatea pe care o are, activitatea fizică pe care o desfăşoară, dar şi de sex.

„Dacă cineva vrea să slăbească trebuie să reducă aportul caloric sau să combine reducerea numărului de calorii consumate zilnic cu activitate fizică. Eu sunt adepta acestei combinaţii şi cred că în momentul în care se face activitate fizică se vor observa efectele şi rezultate pe termen mediu şi termen lung”, spune doctorul.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă