Este ştiut faptul că prin intermediul culorii puteţi contura nu numai o atmosferă anume, dar şi o stare de spirit. Ca şi sunetul şi lumina, culoarea poate avea un efect relaxant, energizant sau din contră, apăsător. Aşa că trebuie să acordăm o atenţie sporită culorilor pe care le alegem pentru a ne decora mediul de viaţă.
Preferinţele proprietarilor reprezintă primul criteriu de alegere a cromaticii unei locuinţe. Înainte să demaraţi amenajarea casei este bine să scrieţi pe hârtie ce culori vă plac. Consultaţi-vă apoi şi cu ceilalţi membri ai familiei, pentru că s-ar putea să aibă preferinţe diferite şi ar fi minunat ca decorul final să mulţumească gusturile fiecăruia. Alegeţi culori propriu-zise, nu griuri sau alb şi negru. După ce aţi scris culorile pe hârtie nu faceţi greşeala de a le folosi pe toate. Ideal este să alegeţi una anume, care să întrunească voturile tuturor membrilor familiei, de la care să pornească paleta de culori a amenajării. Aceasta va fi culoarea de accent. Este cea mai importantă, pentru că va fi folosită (în cantitate mică), în zonele în care dorim să atragem atenţia privitorului.
Nu faceţi greşeala de a alege o culoare puternică, pe care, deşi frumoasă în sine sau pe un paletar mic, să o folosiţi pe toţi pereţii casei sau în toate decorurile. De multe ori ceea ce este puţin este mai frumos.
Lângă culoarea de accent puteţi pune şi altceva de pe listă? Pentru gama dumneavoastră coloristică, puteţi merge pe o nuanţă discretă ton în ton cu aceasta sau cu una de contrast, pentru un efect îndrăzneţ. Depinde ce mesaj doriţi să transmită casa: relaxare, linişte, veselie, joacă, primăvară, natură, seriozitate, eleganţă etc.
Decizia pentru o culoare sau alta ¬trebuie făcută, în primă instanţă, după ¬propriile gusturi. Dar trebuie luate în calcul şi alte aspecte: destinaţia încăperii, suprafaţa, lumina de care beneficiază, stilul decorativ abordat, atmosfera vizată, texturile materialelor din decor.
În funcţie de destinaţia camerei
Nu putem spune că există câte o culoare (sau gamă crmonatică) specifică fiecărei încăperi în parte. Există specialişti care susţin, de exemplu, că nuanţele reci sunt mai odihnitoare şi, prin ¬urmare, recomandante în dormitor. Pe de altă parte sunt persoane care preferă în aceste spaţii tonuri calde şi naturale, pentru o atmosferă ¬primitoare şi familiară.
Important este ca nuanţele alese să fie ¬temperate, iar eventualele culori tari să fie folosite doar ca accent, pentru a nu deveni ¬apăsătoare. Camerele celor mici sunt ¬colorate prin definiţie. Însă pentru primii ani sunt ¬recomandate tonuri neutre şi culori pastelate, care să nu „agreseze” vizual.
Holurile, de obicei mai mici, este indicat să fie decorate în culori deschise, eventual neutre, mai ales la nivelul pereţilor şi al pardoselii, care ¬reprezintă suprafeţe mari. Puteţi introduce ¬culoare aici prin intermediul accesoriilor (un taburet colorat, o oglindă cu ramă într-o nuanţă veselă etc.).
Zona de zi oferă cea mai multă libertate din punctul de vedere al alegerii cromatice; asta şi datorită spaţiului mai amplu de care dispune. Aici puteţi mixa tonuri pentru efecte vizuale spectaculoase, fără a face însă excese (vopsirea tuturor pereţilor în culori închise, utilizarea unui număr prea mare de culori, lipsa unor corespondenţe cromatice între elemente). Un lucru de care trebuie să ţii cont este şi unitatea între spaţiile componente ale ariei de zi (living, dining, bucătărie), mai ales dacă este open space.
În funcţie de tipul de lumină existent
Alegerea culorilor trebuie făcută şi în funcţie de luminozitatea camerei respective. Aceeaşi culoare se va vedea diferit la lumină naturală faţă de o sursă artificială, cea naturală fiind mai puternică şi mai „crudă”.
Într-o încăpere expusă la lumină ¬naturală din belşug trebuie să ţineţi cont de orice ¬imperfecţiune a zidurilor, oricât de mică ar fi aceasta. Aici este bine să acoperiţi pereţii cu griuri colorate. Într-una cu lumină artificială, culorile aprinse îşi vor pierde din intensitate, dacă sursa de ¬lumină este un bec şi nu un neon. În aceste încăperi este recomandat să utilizati, pe cât posibil, culori deschise, luminoase, culori cât mai pure. Şi texturile contează; cele lucioase reflectă lumina modificând percepţia nunaţei, în timp ce materialele mate (mai ales textilele) o absorb şi adâncesc rezonanţa culorii.
Combinaţie fresh şi tinerească
Nu există un număr limită de nuanţe recomandat într-o amenajare. Însă, cu cât vei folosi mai multe nuanţe şi cu cât acestea vor fi mai diverse, cu atât e mai mare riscul de a da greş. De exemplu, vrei să faci o combinaţie de culori îndrăzneaţă şi porneşti de la ideea de a fplosi movul, dar amenajarea vrei să fie amuzantă şi tinerească. Atunci poţi să o pigmentezi cu puţin verde. Poate poţi adăuga şi puţin argintiu, dar cam aici ar trebui să te opreşti. Cu cât vei adăuga mai multe culori, cu atât te vei îndepărta de rezultatul dorit. Regula aceasta nu se aplică pentru camerele de copii sau camerele de hobby. Acolo practic va prima latura jucăuşă a amenajării, aşa că poţi face combinaţii stufoase şi trăznite. ¬Amenajare: designer Irina Constantin knoxdesign (tel.:0744-679.455).
Prospeţime cu iz romantic
Un decor cu look patinat nu tre¬buie să fie ponosit. Mobilierul deschis la culoare, cu finisaj antichizat, are un impact mai mare dacă este suprapus pe un fundal colorat, fie că este vorba despre un perete vopsit, fie acoperit cu tapet. În cazul de faţă, nuanţa de verde crud a tencuielii asigură un aer de prospeţime încăperii. Chiar dacă este o culoare de accent, este folosită pe o suprafaţă mare, asta şi pentru că restul elementelor din decor permit acest lucru, datorită tonurilor neutre. Deşi în interior se găsesc mai multe nuanţe, ele fac parte din aceeaşi gamă cromatică, iar decorul este destul de „potolit”, în ciuda culorii vibrante utilizate pentru pereţi.
Perete „accent”
O culoare puternică precum roşul nu trebuie ¬folosită pe suprafeţe foarte mari. Este de preferat ca ea să fie nuanţa de accent. Dacă vă place, e bine de ştiut că se pretează atât în interioarele moderne, cât şi în cele cu tentă clasică, de inspiraţie englezească. Aceasta poate fi repartizată la nivelul unui întreg perete, mai ales în cazul în care suprafaţa camerei este una amplă. Oricum, nu strică să o „domoliţi” suprapunând pe peretele în cazuă un corp de mobilier mai deschis la culoare, o oglindă, un tablou în tonuri neutre, o fotografie alb-negru supradimensionată sau, ca în cazul de faţă, un şemineu cu un cadru deschis la culoare. Amenajare: designer Doina Mucică (mucica@mdi-inneneinrichtung.de)
Protejaţi şi vopsiţi în acelaşi timp
În amenajarea locuinţelor, multe dintre suprafeţele care necesită culoare, atât la interior dar mai cu seamă la exterior, sunt din lemn. Cele de exterior necesită o protecţie la dăunători şi intemperii, în special la umezeală. Între acestea se numără elemente de construcţii, structuri, faţade, garduri, mobilier de grădină şi ornamente. O soluţie foarte recomandată în acest caz este Sadolin Extra, un lazur gros, translucid, pe bază de răşină sintetică în solvent organic, cu adaos de pigmenţi rezistenţi la radiaţiile UV şi intemperii, produs de Akzo Nobel. Acesta formează un strat protector ce conferă durabilitate lemnului şi protejează eficient, culorile disponibile, ¬putându-se amesteca în orice raport (varianta incoloră nu trebuie să fie în proporţie mai mare de 30% în amestecul final).
Nuanţe dulci şi pastelate
Deşi camerele de copii sunt, în general, foarte colorate, este mai indicat (cel puţin în ¬primii ani de viaţă ai micuţului) ca acestea să aibă o atmosferă calmă. În acest scop, tonurile pastelate sunt ideale. În funcţie de sexul destinatarului, puteţi opta pentru nuanţe de bleu, vernil, lila sau roz pentru ¬pereţi şi variante neutre (alb, bej, lemn natur) pentru mobilier. Pentru a evita monotonia, apelaţi la un tapet cu model asortat şi utilizaţi-l ca accent pe suprafaţa unui perete.
Există culori ¬recomandate pentru anumite funcţiuni?
Nu există culori recomandate pentru anumite funcţiuni. Alegerea unei game coloristice trebuie să se facă în paralel cu alegerea texturilor şi ¬desenelor de pe materialele de decor. De exemplu, dacă vei opta ¬pentru un tapet mov, va trebui să te gândeşti dacă modelul ¬acestuia (dungi, flori etc.) se va potrivi cu perdeaua sau ¬canapeaua sau cu orice altceva din cameră.
Sunt culori specifice fiecărui stil decorativ în parte? Care ar fi acestea?
Într-un fel există o anumită paletă de culori care se asociază fiecărui stil decorativ în parte. De exemplu pentru un decor mediteranean te vei orienta către albastru navy, bleu, alb cretă, crem, nuanţe ¬deschise de lemn. Pentru glamour vei ¬merge pe nuanţe închise, ¬pigmentate cu tonuri elegante de mov sau ¬grena, la care să asociezi decoruri arginţii sau aurii.
Cum se repartizează culorilor în cadrul unei încăperi? Există o proporţie ce trebuie respectată?
Amenajarea este un joc, iar ¬regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Proporţiile ţin de ¬efectul pe care vrei să îl dai, de forma spaţiului şi de simţul tău artistic. Nu îţi fie teamă să foloseşti ¬culori, nu renunţa la ele doar pentru că e mai facil să aranjezi totul alb. Pe de altă parte, nu ¬exagera! Gândeşte-te că amenajarea casei tale este acelaşi exerciţiu ca atunci când îţi asortezi hainele din ¬garderobă. Nu îţi pui 10 culori pe tine, dar nici nu te îmbraci din cap până în picioare într-o singură nuanţă; foloseşti mici accente şi ¬accesorizezi. Asta vei face şi în cazul locuinţei.
Cum se aleg culorile pentru exterior?
Pentru exterior culorile se aleg în funcţie şi în concordanţă cu stilul casei – tradiţional, modern, extravagant etc., împrejurimile, materialele şi finisajele de la faţadă, gard şi grădină, însă fără exagerări, fiind preferată simplitatea.
Ce vopsele foloseşti în amenajări şi de ce?
Eu folosesc Dulux, de la Akzo Nobel care este numărul 1 ¬mondial pe piaţa vopselelor. La noi vopselele Akzo Nobel sunt produse premium, sunt ¬inovative, cu calitate ridicată.
Irina Constantin, tel.: 0744-679.455, irina@knoxdesign.ro
Pentru exterior culorile se aleg în funcţie şi în concordanţă cu stilul casei (tradiţional, modern, extravagant etc.), împrejurimile, materialele şi finisajele de la faţadă, gardul şi grădina