Moldovenii din Timişoara au organizat un bal de caritate.
În ciuda dificultăţilor economice, Balul Moldovenilor, ediţia a VIII-a, a fost organizat şi în acest an, la Restaurantul Studenţesc Timişoara, şi a adunat la un loc peste 250 de reprezentanţi de frunte ai comunităţii. „De la o vreme a început să se vorbească în Timişoara despre existenţa Asociaţiei Ştefan cel Mare şi Sfânt, dar nu oricum, ci cu aprecieri pentru actele de caritate făcute, pentru actele de cultură sub forma lansărilor de carte şi, nu în ultimul rând, pentru balurile anuale şi implicarea noastră în viaţa cetăţii în care trăim”, şi-a autocaracterizat mandatul preşedintele asociaţiei, Gheorghe Atudoroaie. Cu o precizie nemţească, la ora 21 fix, maestrul Constantin Mândrişteanu, venit de la Suceava special pentru acest eveniment, a dat tonul distracţiei.
Deschidere cu trompete
În sunet de trompetă, aproape toată lumea a ieşit la joc. Hitul folcloric naţional „Trandafir de la Moldova”, interpretat de solista Loredana Dragu, a stârnit de-a binelea adrenalina petrecerii, iar „Hai Catrina şi ne-arată!” sau „Floare de mălin”, cântată de Marius Zgâianu, agent de poliţie în Suceava, rapsod care a câştigat „Discul de aur” în 2010 pentru numărul de CD-uri vândute, au ridicat de la mese şi cele mai timide cupluri de moldoveni. Aproape de miezul nopţii, când, de regulă, vigilenţa fiscală a celor ce petrec este mai scăzută, a debutat şi licitaţia pregătită de organizatori. Opt tablouri pictate de artistul Marius Mateaş au fost scoase la vânzare, cu precizarea că banii adunaţi vor fi donaţi unui orfelinat. Cinci tablouri, printre care două mănăstiri, au fost adjudecate de Georgică Cornu, preşedintele Camerei de Comerţ Timiş, care a fost în mare vervă achizitivă şi a licitat lucrări în valoare de peste 10.000 de lei.
Bani pentru Ştefan cel Mare
Spre surprinderea generală, pictura ce-l înfăţişa pe domnitorul Ştefan cel Mare s-a vândut cu doar 1.700 de lei. Glumeţii au spus că, în percepţia estetică a unora dintre moldovenii cu bani din Banat, stejarii din lunca Timişului pot fi mai „cool” pe peretele din bucătărie decât imaginea domnitorului care a stăpânit Moldova timp de 47 de ani. „În fiecare an vin să cânt cu plăcere la Balul Moldovenilor din Timişoara pentru că ei, parcă, apreciază altfel cântecele de acasă”, a declarat, la sfârşitul reprezentaţiei, la ora ora 4,15 fix, sufletul muzical al petrecerii, Constantin Mândrişteanu.