14.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCum s-au furat alegerile în 2012. Baronul PSD Nicușor Constantinescu a locat...

Cum s-au furat alegerile în 2012. Baronul PSD Nicușor Constantinescu a locat 8 milioane de euro, prin paravane, pentru „îngrijitorii” cabinelor de vot

Baronul PSD Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, a fost trimis în judecată pentru 13 infracțiuni, „regina” fiind cumpărarea voturilor la alegerile locale din 2012. Suma totală cheltuită a fost de 8 milioane de euro, bani  fiind ascunsi prin diverse activități fictive ale mai multor fundații, între care Fundația Fantasio și Fundația Thalia, trimise și ele în judecate.

Alte fundații și asociații folosite au fost Asociatia Veteranilor de Război, comunitățile lipovenilor, asociatia promovării turismului și asociații sportive.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Ordinele baronului PSD Nicușor Constantinescu, din arestul la domiciliu, către posturile TV pe care le controla

Metodele principale de acțiune ale baronului PSD Nicușor pentru câștigarea alegerilor au fost : captarea activiștilor PSD cu diverse momeli precum o școala gratuită de șoferi. Mituiții trebuiau să lipească afișe, să circule din poartă-n poartă pentru a convinge alegătorii, să se ocupe de transportul alegătorilor  și „ să aibă grijă de cabinele de vot”.

Cum a obținut baronul Constantinescu 8 milioane de euro pentru a câștiga alegerile și pentru a-și recompensa asociații

Banii necesari campaniei electorale mascate și cumpărării de voturi au fost obținuți din bugetele Consiliul Județean Constanța, de la Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării sau Turismului folosindu-se de diverse pretexte, de la activități cultural-religioase de masă sau pentru veterani până la pretextul plimbării a peste 17.000 de copii, din toate localitățile județului,  la Aqua Land, la Planetariul și Acvariul din Constanța. Spre exemplu, pentru  activitățile „educative și religioase” cu elevii ( în realitate,  pentru mitingurile politice)  în perioada campaniei electorale și în ziua votului au fost puse in mișcare sute de autocare, s-au plătit mese,  s-au împărțit tricouri personalizate.

Din declarațiile multor martori, între care directori de școli și șefii polițiilor locale,  rezultă că mii de copii NU au știut că au fost în astfel de excursii. Au existat și școli și șefi de poliție care au raportat astfel de excursii, dar Aqua Magic, Planetariul și Acvariul NU au putut prezenta cotoarele cu biletele vândute în ziua in care se presupune că a avut loc excursia.

Alte activități culturale desfășurate de astă dată după alegerile locale au fost festivaluri de film, de teatru, de dansuri și cântece populare, banii fiind dirijați spre firmele de casă ale baronului Nicușor Constantinescu. Se poate interpreta că au fost răsplătiți oamenii care au muncit în campania. De precizat că unele dintre aceste firme erau controlate de apropiații/asociații lui Constantinescu precum Sorin Strutinski și Radu Mazăre ( primarul din Constanța, arestat preventiv)

Rechizitoriu DNA. Cum s-au făcut racolările și cum au fost instruiți mituiții

La începutul anului 2012, în județul Constața s-a lansat știrea că PSD organizează cursuri gratuite pentru școala de șoferi. Cei care s-au înscris au fost chemați la ședințe la organizațiile locale ale PSD, unde au fost instruiți. „ Cursanții” sunt martori în dosar.

Redăm câteva fragmente:

„După cum rezultă din adresa nr.R3843/26.02.2015, înscrierile la cursurile pentru școala de șoferi au avut loc în perioada 21.05.2012 – 12.06.2012, adică în perioada imediat premergătoare alegerilor locale din 2012 (…)

Martorul (…) s-a înscris şi a urmat câteva cursuri de legislaţie, iar ulterior a fost chemat la sediul Partidului Social Democrat Negru Vodă, unde s-a desfăşurat o adunare electorală la care erau prezenţi toţi cursanţii care fuseseră înscrişi la şcoala de şoferi.

La această adunare eau prezenţi mai mulţi membri P.S.D., printre care şi Primarul oraşului Negru Vodă, care le-a spus că acele cursuri erau plătite de Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Partidului Social Democrat Constanţa şi le-a cerut să aibă grijă ce fac în cabina de vot”.

„(…) Ulterior, martorul (…) a fost chemat la sediul Partidului Social Democrat Negru Vodă la o întâlnire electorală, la care au participat toate persoanele selectate pentru a face şcoala de şoferi, dar şi mai mulţi membri de partid.

Aceştia din urmă ( membri PSD –nn) le-au atras atenţia că respectivele cursuri erau plătite de Consiliul Judeţean Constanţa şi le-au cerut ( cursanților – nn) să vadă cu cine votează, participanţii înţelegând că trebuie să voteze Partidul Social Democrat”.

„Martorul (…) în perioada campaniei a participat la mai multe întâlniri electorale ale Partidului Social Democrat, a lipit afişe pentru acest partid şi, împreună cu ceilalţi cursanţi, a fost prezentat drept unul dintre cei care au făcut şcoala de şoferi pe banii Consiliului Judeţean, condus de Nicuşor Constantinescu, Preşedintele Consiliului Judeţean”.

Cum s-au scurs milioanele de euro de la CJ Constanța spre mituirea alegătorilor

Peste 17.000 de copii amărâți din satele  județului Constanța figurează că în 2012  au fost, cu în excursii la Aqua Magic, la Planetariul și Acvariul din Constanța. Transportul s-ar fi făcut  cu sute de autocare. În plus, au luat mese copioase, au primit tricouri personalizate, s-au bucurat, au fost fericiți.

În realitate, din rechizitoriul DNA prin care a fost trimis în judecată baronul PSD Nicușor Constantinescu, alături de alte persoane, mii de copii NU au știut că au fost în astfel de excursii. Așa rezultă din declarațiile martorilor din dosar, între care și directori de școli. Pentru a ascunde destinația banilor, au fost implicate în ‚inginerie” fundații precum Fantasio și Thalia, prin care au circulat o parte din bani,

Spre exemplu, prin Fundația Fantasio au „circulat” peste 1.000.000 de lei, după cum rezultpă din rechizitoriu.

Redăm fragmente din rechizitoriu:

„(…) Fundaţia Fantasio Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa au înregistrat în contabilitate operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale şi au efectuat plăţi nelegale privind presupuse acţiuni culturale care ar fi fost efectuate prin programul „Spectacole pentru copii – Constanţa Estival 2012”, în sumă de 1.086.659,38 lei, din care suma de 583.935,01 lei a fost plătită din fonduri publice în anul 2012, iar partenerii coorganizatori, SC Aqualand SA Constanţa, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa şi SC Metropolitan SRL Constanţa au furnizat documente justificative privind presupuse operaţiuni economice care în fapt nu au existat, ajutând şi înlesnind la efectuarea unor plăţi nelegale din fondurile publice.

         Inspectoratul școlar județean Constanța a comunicat că în perioada 01.06.2012 – 10.06.2012 elevii nu au fost în vacanță ( dacă au fost prezenți la școală, nu aveau cum să fie și la distracții-nn)  și că 04.06.2012 ( ziua uneia dintre excursiile fictive –nn)  a fost zi nelucrătoare ( adică, elevii au fost prezenți la școală, nu la Aqua Magic –nn)”.

Milioane de euro în administrarea unei fundații fără nici un angajat

Alte milioane de lei au fost folosite pentru publicitate sub pretextul   activităților culturale, de recreere și religioase sau pentru promovarea turismului pe litoral. Între activitățile culturale s-au numărat festivalurile de dans popular, de teatru, de film pentru organizarea cărora a fost desemnată Fundația Thalia din  Agnita –Sibiu, care nu are nici un angajat. Fundația a subcontractat pentru servicii  societăți comerciale, multe dintre acestea fiind controlate de tripleta Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre ( primarul arestat al  municipiului Constanța), de Sorin Strutinski ( arestat preventiv), patronul la vedere al trusturilor locale  media Telegraf si  TV Neptun, precum și al altor societăți.

Cele mai citite

Adio, dar rămân cu tine! Nicolae Ciucă anunță ruperea Coaliției, dar rămânerea la guvernare

Președintele liberal a precizat că PNL nu iese de la guvernare, pentru a putea veghea la corectitudinea alegerilor Nicolae Ciucă a declarat, într-o postare pe...

AEP a refuzat decontări de peste 2 milioane de euro pentru AUR. O mare parte din bani ar fi urmat să ajung la firme...

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a refuzat să deconteze o sumă de peste 2 milioane de euro solicitată de AUR, invocând încălcări ale legislației privind...

Ousmane Dembele ar putea să-și încheie rapid aventura la PSG

Ousmane Dembele ar putea să-și finalizeze rapid cariera la Paris Saint-Germain, având în vedere recentul incident în care a fost exclus din lot pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă