15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum s-a văzut România-Grecia din galeria suporterilor români

Cum s-a văzut România-Grecia din galeria suporterilor români

Opt suporteri au fost arestaţi la Atena pentru posesie de materiale explozive, pe care au vrut să le introducă pe stadion.

Suporterii români care au participat, la Atena, la confruntarea naţionalei noastre cu Grecia i-au susţinut pe jucătorii României până în ultimul minut de joc, în ciuda celor trei goluri încasate şi chiar dacă unii dintre membrii galeriei şi-au arătat dezamăgirea faţă de prestaţia fotbaliştilor. Grecii, în schimb, au venit pe stadion relaxaţi şi au asistat la meci cuminţi ca la un spectacol de teatru.

Disputa, care a avut loc vineri şi a contat pentru barajul de la calificare la Campionatul Mondial din 2014, s-a văzut altfel dinspre partea românească. Din tribune, s-a scandat tot timpul jocului, chiar şi în secundele care au urmat golurilor greceşti. Abia prin minutul 75 au apărut primele semne de tristeţe printre suporteri. Cuvântul repetat cel mai des a fost “nesimţire”. “Nu pot mai mult. Bourceanu nu a jucat niciodată nimic când a avut adversari buni, iar Tănase are un singur dribbling pe care îl ştie toată lumea. Lobonţ ce să apere, că i-au ruginit încheieturile de când nu a mai apărat un meci”, a fost analiza “la cald” pe care a făcut-o Robert, un suporter care a venit tocmai din Dolj special pentru acest meci.

Citeşte şi: Grecia – România: 3-1 Tricolorii, îngenunchiaţi în Grecia! Ce a declarat Piţurcă

Şi totuşi s-a cântat până în minutul 90, s-a aplaudat chiar şi la centrările aruncate în tribune ale lui Torje, românii au trăit la maximum acest meci al dezamăgirilor. “Cel mai tare mă enervează că acum merg să beau o bere şi se vor uita cu milă la mine grecii”, era marele năduf al unui suporter care venise la Atena doar pentru meci. De altfel, pentru mulţi dintre aceşti susţinători ai României, prezenţa la înfrângerea suferită de Naţională a presupus un adevărat efort. Mulţi din galerie au venit cu 15 autocare care au plecat imediat după finalul jocului spre ţară, un drum de vreo 20 de ore, după tot atâta timp către capitala Greciei.

Suporterii greci au fost însă prietenoşi. În apropiere de Acropole, Ianis are un magazin de statui în miniatură şi o soţie născută la Bucureşti. Vorbeşte chiar bine româneşte. “E greu să ne daţi multe goluri în retur. Nu a putut nici Spania, nici Germania să o facă, pentru că noi pe asta ne bazăm – apărarea. Mitroglou are ofertă de zeci de milioane de la Chelsea. E mai scump decât toată echipa României. Am fost mai buni şi scorul corect ar fi trebuit să fie 5– 2”, ne-a explicat Ianis de unde vine încrederea şi relaxarea grecilor în această confruntare a echipei lor cu România.

Condamnaţi într-o zi pentru petarde

Însă nu toţi suporterii au fost fair-play la Atena. Opt români au fost reţinuţi de autorităţile încă dinaintea partidei Grecia – România. Ei au fost deja amendaţi şi condamnaţi la cinci luni de închisoare, cu suspendare. Cei opt suporteri sunt încă ţinuţi în arest, până la expulzare. Ei au fost reţinuţi pentru faptul că ar fi vrut să introducă pe stadion mai multe torţe şi fumigene. Românii reţinuţi au fost duşi în patru secţii de poliţie, iar sâmbătă au fost prezentaţi în faţa unui judecător, care i-a condamnat la cinci luni de închisoare, cu suspendare.

Citeşte şi: Opt suporteri români, reţinuţi în Grecia

Procedura de expulzare, în cazul legislaţiei din Grecia, durează de la câteva zile la câteva luni.Consulul român la Atena a mers la suporterii arestaţi, a vorbit cu autorităţile, şi a încercat eliberarea acestora, dar nu a avut succes în demersul său. 200 de suporteri care au susţinut vineri seara naţionala, la Pireu, au rămas în Grecia, în semn de solidaritate cu compatrioţii noştri aflaţi în arest.

Calificarea e la Bucureşti: Tricolorii trebuie să bată Grecia cu 2-0

Echipa naţională a României întâlneşte Grecia, marţi, de la ora 21.00, pe Arena Naţională, în returul barajului de calificare la Cupa Mondială din 2014. Tricolorii trebuie să învingă cu 2-0, după ce, la Atena, au pierdut categoric, cu 1-3.

Elevii lui Piţurcă sunt în faţa unui meci care ar putea intra în istorie. Tricolorii au pierdut până acum trei duble de foc pentru calificarea la un turneu mondial, ultimul dintre ele fiind barajul cu Slovenia, din 2002, tot pentru Cupa Mondială, când făceam doar 1-1 la Bucureşti, după un 1-2 în deplasare. Ultima partidă a României la un mondial a fost cea cu Croaţia, din optimi, când pierdeam cu 0-1, cu toate că în grupe parcursul naţionalei fusese unul de excepţie (victorie cu Anglia şi Columbia lui Valderrama).

În amintirea mondialului din 98’ dar şi pentru a fi întreruptă seria de ghinioane din meciurile decisive, tricolorii trebuie să facă la Bucureşti, marţi seara, un meci mare. Ceea ce este posibil, mai ales că mai multe voci din fotbalul românesc, inclusiv Dumitru Dragomir, sau chiar tehnicieni de talia lui Loţi Boloni, şi-au manifestat încrederea în forţa de revenire a naţionalei conduse de Victor Piţurcă.(Victor Gavril)

Mai multe despre barajul România – Grecia citeşte aici

Cele mai citite

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă