22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialCum s-a născut Big Brother-ul pentru şcolile din România

Cum s-a născut Big Brother-ul pentru şcolile din România

Ministerul Educaţiei a demarat un proiect-pilot prin care elevii vor putea intra în şcoli numai pe bază de cartele magnetice, iar toate absenţele vor fi monitorizate printr-un sistem computerizat, la care vor avea acces şi părinţii.

Elevii vor putea intra în şcoli numai pe bază de cartele magnetice, iar toate absenţele vor fi monitorizate printr-un sistem computerizat, la care vor avea acces şi părinţii. Măsurile fac parte dintr-un proiect al Ministerului Educaţiei care a fost discutat cu inspectorii şcolari judeţeni.

„Acest tip de înregis­trare a accesului în şcoală rezol­vă două probleme: cea de siguranţă a elevilor în unitatea de învăţământ şi totodată, în termeni reali, la cinci minute de la momentul în care au început cursurile în şcoală, fiecare diriginte va avea tabelul cu elevii prezenţi, cei absenţi, elevii întârziaţi”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea.

Reprezentanţii ministerului spun că în acest fel se va reduce absenteismul la ore şi va exista un control mai strict asupra elevilor. „Ideea ne-a fost sugerată de un profesor de la Miercurea Ciuc şi a fost pentru prima dată când am avut discuţii pe această temă. Deocamdată nu s-au făcut calcule despre costurile implementării unui astfel de proiect care s-ar putea realiza printr‑un program european. După ce se va introduce cartela pentru prezenţă, e posibil ca pe aceasta să fie stocate şi informaţii despre notele elevilor, iar părinţii să aibă astfel acces la ele”, a declarat Tudorel Urian, consilier al ministrului Funeriu.

Sistem experimental la Şcoala nr. 147

În Bucureşti, sistemul de acces pe bază de cartelă magnetică a fost introdus în premieră la Şcoala nr. 147, în urmă cu câţiva ani.

„A fost aleasă această unitate şcolară pentru că se află într-o zonă cu risc, Ferentari. Sistemul este bun pentru că nici un elev nu poate părăsi şcoala fără ca acest lucru să fie monitorizat. În plus, uneori se întâmplă ca profesorii să uite să treacă absenţele, iar după introducerea cartelelor acest lucru nu va mai fi o problemă. Se va vedea exact cine a chiulit, cine a întârziat şi cine e prezent la ore”, a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Măsura este considerată bună şi de Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care spune că sistemul de acces pe bază de car­tele îi va ajuta pe profesori să ştie tot timpul câţi elevi sunt la şcoală, având în vedere că unii au obiceiul să plece din timpul orelor prin baruri.  

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă