25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum s-a împărţit răspunderea pentru tragedia de la Maternitatea Giuleşti

Cum s-a împărţit răspunderea pentru tragedia de la Maternitatea Giuleşti

Judecătorii au amendat penal şi maternitatea, ca instituţie, cu suma de 400.000 de lei. Fostul manager al maternităţii, Bogdan Marinescu, a primit, la rândul său, o amendă penală de 6.500 de lei, în timp ce şeful secţiei de Neonatologie a maternităţii, Adrian Ioan Toma, a fost achitat. Pe de altă parte, o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare a primit Vasile Dima, şef Serviciu Tehnic, iar electricianul Gigel Oprea a primit doi ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, cei acuzaţi având dreptul s-o atace la Tribunalul Bucureşti.

Citeşte şi Pentru uciderea din culpă a şase nou născuţi la Maternitatea Giuleşti- doi ani şi două luni de închisoare. Vezi celelalte pedepse

Şase bebeluşi au murit

Considerată drept una dintre cele mai mari tragedii din istoria sistemului sanitar românesc, incendiul izbucnit în salonul de Terapie Intensivă din Maternitatea Giuleşti, în seara zilei de 16 august 2010, la ora 18.30, s-a soldat cu moartea a şase bebeluşi. Trei dintre aceştia au murit pe loc, iar restul în zilele următoare, în chinuri cumplite, din cauza complicaţiilor. Două perechi de gemeni şi o fetiţă au scăpat cu viaţă datorită operaţiilor şi tratamentelor făcute de medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“.

Asistenta medicală – 2,2 ani cu executare

După patru luni de anchetă, în decembrie 2010, Parchetul Înal­tei Curţi de Casaţie şi Justiţie a trimis-o în judecată pe asistenta Florentina Cârstea, aceasta fiind acuzată de ucidere din culpă. De aceeaşi acuzaţie a avut parte şi Maternitatea Giuleşti, ca instituţie. Restul persoanelor din acest dosar au ajuns în faţa instanţei pentru acuzaţia de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. De notat că asistentei i-au fost aduse cele mai multe acuzaţii. Astfel, a primit doi ani şi două luni cu executare, pentru ucidere din culpă, dar a mai fost condamnată şi la alte cinci pedepse, fiecare de câte zece luni de închisoare, de data asta pentru vătămare corporală gravă. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, asistenta ar putea primi pedeapsa cea mai mare cu închisoarea, cea de doi ani şi două luni.

Cele 12 minute fatidice

Procurorii au arătat că, în ziua incendiului, de serviciu la salonul de Terapie Intensivă era chiar asistenta medicală Florentina Cârstea, pe o tură de 12 ore. Anchetatorii au ajuns la concluzia că femeia nu şi-a făcut datoria, în sensul că nu i-a supravegheat permanent pe nou-născuţii din salon. Aceasta a părăsit încăperea, pentru 12 minute, la ora 16.24. Au fost chiar minutele fatidice, ale izbucnirii incendiului. Pe de altă parte, expertiza tehnică a dus la concluzia că flăcările au fost provocate de supraîncălzirea instalaţiei electrice care alimenta un aparat de aer condiţionat din salonul cu pricina.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă