4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialCum risipește Ministerul Sănătății banii pentru bolnavii de cancer

Cum risipește Ministerul Sănătății banii pentru bolnavii de cancer

Ministerul Sănătății risipește bugetul public, prin aplicarea unor tratamente costisitoare bolnavilor de cancer, fără un diagnostic fundamentat pe analize și, în consecință, fără siguranța că este tratamentul adecvat tipului și stadiului bolii.

În prezent, analizele necesare diagnosticării corecte și în profunzime a leucemiilor și altor tipuri de cancer limfatic, precum și cele din timpul tratamentului nu sunt incluse în programele naționale sau pe lista analizelor decontate de Casa Națională de Sănătate. În lipsa acestor analize, nu puține sunt situațiile de diagnosticare incorectă și prin urmare tratare greșită a unor tipuri de cancer, cu implicații directe atât în șansele de supraviețuire a pacienților cât și în cheltuirea ineficientă a bugetului Sănătății.

Medicii oncologi, dar şi asociaţiile de pacienţi cer autorităţilor introducerea medicinei personalizate pentru a obţine rezultate mai bune, dar şi pentru a reduce costurile de tratament. „Aruncăm banii pe fereastră, pentru că la mulţi pacienţi nu se potriveşte tratamentul. Ar trebui făcute teste genetice”, a spus medicul Cătălin Costovici, de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române, adăugând că testele genetice ar trebui suportate măcar parţial de către stat.

”Avem convingere că dacă Ministerul ar lua măsurile necesare asigurării unui circuit complet și coerent de diagnosticare și tratament a bolilor oncologice, ar avea drept efect pe termen lung creșterea ratei de supraviețuire, dar și folosirea eficientă a bugetului alocat programelor de oncologie, prin diagnosticarea precoce și corectă și tratarea cu costuri mult mai mici decât în prezent”, afirmă Carmen Uscatu, președinta Asociației Dăruiește Viață, organizație care se ocupă cu dotarea centrelor oncologice prin banii obținuți de la donatori.

Asociația a investit peste 4.000.0000 euro în centrele oncologice din țară. Două dintre proiectele importante ale asociației sunt laboratoarele de biologie moleculară și citogenetică, ale Institutului Clinic Fundeni și ale Clinicii de oncopediatrie Louis Turcanu Timișoara. Cele două asigură infrastructura necesară unei diagnosticări corecte și în profunzime a leucemiilor și a altor tipuri de cancer limfatic. În momentul de față, laboratoarele funcționează doar la nivel local, din lipsă implicării Ministerului Sănătății în asigurarea banilor necesari reactivilor de diagnosticare și urmărire a bolnavului pe întreagă durată a tratamentului. Dacă ministerul ar susține plată analizelor, aceste laboratoare ar putea deservi fără probleme sudul și vestul țării.

 

”Noi am depus acum mai bine de o lună un memoriu la Ministerul Sănătății în care am solicitat o întâlnire pentru a discuta despre această situație. Până în acest moment nu am primit niciun răspuns oficial din partea Ministerului”, a precizat Carmen Uscatu.

Într-un răspuns la o solicitare din partea ziarului România liberă, Ministerul Sănătății pasează responsabilitatea cu privire la testele genetice Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Reprezentanții CNAS susțin că există discuţii pe această temă pentru a fi luată în calcul introducerea lor începând de anul viitor.

”În acest moment, rectificarea bugetară nu permite modificarea actelor normative, în sensul introducerii de servicii noi. CNAS înţelege importanţa acestor teste genetice şi există discuţii pe această temă pentru a fi luată în calcul introducerea lor începând de anul viitor. Deocamdată aşteptăm de la specialişti propuneri concrete de cost-eficienţă şi încercăm să identificăm soluţia ca aceste costuri să nu fie suportate de către pacient”, arată CNAS.

Fostul preşedintele al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, declara la începutul anului că testele genetice vor fi incluse în programul de Oncologie începând din august, după rectificarea bugetară.

„Efectuarea testelor genetice pentru depistarea cancerului este în discuţie cu Ministerul Sănătăţii. De la 1 august, o dată cu rectificarea bugetară şi introducerea noii strategii privind cancerul, va fi inclusă şi partea privind testele genetice, care vor fi suportate din serviciile paraclinice”, a spus preşedintele CNAS, la dezbaterea „Provocările sistemului oncologic din România în 2014”.

“Am convingerea că tratamentul personalizat este viitorul în medicină. Acelaşi tratament nu acţionează la fel la pacienţi diferiţi. Trebuie să vedem cum putem să punem în practică medicina personalizată. Nu neapărat în acest an, dar în câţiva ani cu siguranţă”, a completat Cristian Buşoi.

Între timp, Cristian Bușoi nu mai este președintele CNAS, iar discuțiile despre testele genetice nu s-au concretizat în fapte. Mai mult, medicina personalizată nu apare în noua Strategie de Sănătate 2014-2020.  

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă