20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum poate supravieţui o planetă unei supernove

Cum poate supravieţui o planetă unei supernove

Planetele pot supravieţui unei explozii stelare prin împrăştiere în întreaga galaxie. Asta este cea mai nouă descoperire a astronomilor din Anglia, scrie Daily Mail.

Cercetătorii vin cu o teorie nouă despre interacţiunea unor corpuri ca o planetă şi o stea. Asta se întâmplă după ce are loc o supernovă, adică o explozie stelară foarte luminoasă care radiază energie în spaţiul cosmic.

Efectul unei explozii stelare schimbă traiectoria unei planete şi o împinge în spaţiu unde va pluti fără să atingă alte stele.
Atunci când intră într-o explozie, stelele pierd din materie şi se sting, dar totodată se schimbă atracţia gravitaţională la planete.

„Chiar dacă multe dintre stele sunt destul de puternice să declanşeze evacuarea planetară, există posibilitatea ca explozia unor stele să producă plutirea liberă a populaţiei”, a spus unul dintre cercetători.

Experţii mai cred că s-ar putea să mai existe viaţă pe o planetă distrusă din cauza unei supernove doar dacă acea planetă va avea destulă căldură. Chiar şi aşa, până poate fi observat momentul când e distrusă de o explozie stelară poate trece mai mult de o viaţă de om.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă