3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCum pierd sălăjenii bani europeni

Cum pierd sălăjenii bani europeni

Problema originară este reprezentată de termenele foarte lungi de acordare a avizelor.

Sălăjenii au ajuns la coada listei în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, după ce la încheierea contractelor pentru proiectele derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) erau printre cei mai buni. Cauza principală o constituie termenele foarte lungi necesare pentru primirea avizelor. 

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Tanczos Barna, a stat de vorbă la începutul săptămânii cu primarii comunelor sălăjene în care sunt derulate astfel de proiecte în domeniul agriculturii. Aceştia au reclamat că primirea avizelor de la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, aflat în Satu Mare, durează mult prea mult, respectiv trei-patru luni de zile, astfel că fermierii depăşesc termenele contractuale. Tanczos Barna a recunoscut că, din punct de vedere al absorbţiei efective a fondurilor, care este considerat cel mai important segment al derulării de proiecte europene, Regiunea de Nord-Vest a rămas în urma altora, deşi are un număr mai mare de contracte încheiate.

„Din păcate, schimbările la Centrul Regional Satu Mare nu au fost de bun augur, iar lucrurile nu au început să meargă mai bine. Soluţiile sunt la nivelul APDRP şi la Centrul Regional. Trebuie să redimensionăm resursele şi forţele umane alocate acestor activităţi, în principal activităţii de achiziţie publică şi de monitorizare a contractării, alături de modificările aduse pe parcursul derulării acestor contracte. Au plecat foarte mulţi oameni din sistem şi trebuie să aducem oameni competenţi în locul lor, care să continue activitatea”, a declarat secretarul de stat.

Numărul de dosare a crescut de cinci ori în ultimii ani

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a explicat că va încerca remedierea situaţiei chiar şi prin alocarea de resurse de la „centru”, pentru câteva săptămâni. Tanczos Barna a precizat că resursele umane, pentru că sunt prost dimensionate în raport cu numărul de contracte, „s-au sufocat”.

„La aceasta se adaugă plecările de persoane, care au adus instituţia în imposibilitatea de a rezolva cu celeritate solicitările de acte adiţionale, de avize”, a declarat secretarul de stat în MADR. 

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă