6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCum ne iroseste Guvernul banii: doi directori pe un post

Cum ne iroseste Guvernul banii: doi directori pe un post

» Mai multi sefi de deconcentrate, simpatizanti ai PNL, care au fost demisi la sfarsitul lunii aprilie dupa aparitia Ordonantei de Urgenta a Guvernului 37/2009, au fost repusi in functii de judecatori.

» In prezent s-a ajuns in situatia ca un singur serviciu deconcentrat din mai multe judete ale tarii sa aiba doi sefi, ambii platiti din bani publici.

Ordonanta de urgenta a guvernului 37/2009 prin care au fost schimbati din functie, in luna mai a acestui an, mii de sefi de servicii deconcentrate, a creat o bulibaseala de nedescris in multe dintre aceste institutii. Dupa ce a luat decizia inlocuirii directorilor penelisti cu oamenii PSD si PDL, ministerele s-au trezit pe cap cu zeci de procese, multe dintre ele pierdute la aceasta data de Executiv. Astfel, s-a ajuns in situatia ca un singur serviciu deconcentrat sa aiba un director legitimat de instanta si unul de catre Guvern, ambii platiti din bani publici.

Ministrul Agriculturii da vina pe justitie
Ministerul Agriculturii, prin Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), este una dintre institutiile ce trebuie sa scoata acum bani de la buget pentru plata a doi directori care ocupa, practic, aceeasi functie. La APIA Maramures, directorul executiv Florin Urs si adjunctul sau, Ioan Branzei, au fost inlaturati din functii in luna mai, iar la conducerea institutiei au fost numiti Gheorghe Visovan (PSD), director coordonator, si Mirela Veres (PDL), director coordonator adjunct.

Directorul executiv demis a contestat in instanta decizia si a castigat, iar in urma sentintei definitive a fost repus in drepturi. In functii au ramas insa si directorii numiti de PDL si PSD. Cazul a fost discutat si de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, la Baia Mare. "S-a ajuns in aceasta situatie deoarece justitia nu a tinut cont de ordonanta data de Ministerul Agriculturii si a dispus repunerea in functie a directorilor care au fost initial.

In acest sens, am realizat un raport pe care l-am trimis la Guvern, in urma caruia primul-ministru l-a desemnat pe ministrul Justitiei sa intocmeasca un raspuns, urmand ca mai apoi sa vedem cum vor evolua lucrurile", a declarat Sarbu. Pana cand "se rezolva situatia", ambii directori, plus adjunctul lor sunt platiti din bani publici. Cum functioneaza o astfel de institutie acum? Am vrut sa vedem la fata locului si am mers la APIA Maramures.

Cu trei sefi pe cap, angajatilor APIA le-a fost extrem de greu sa inteleaga cui trebuie sa se adreseze, cine trebuie sa le semneze actele. "La inceput am mers tot la domnul Urs (directorul executiv demis – n.r.), pentru ca dansul avea stampila, insa ceilalti doi directori ne faceau scandal, ca de ce nu mergem la ei sa ne semneze documentele… Acum e mai simplu oarecum, pentru ca domnul Urs e in concediu, iar celor doi directori coordonatori li s-a semnat si contractul de management", a declarat unul dintre angajatii APIA, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Directorul executiv "mai are concediu pana pe 22", dupa cum ne-au spus angajatii, iar directorii coordonatori sunt "stapani pe situatie" deocamdata. Unii dintre angajati sustin ca, oricum, acum sunt mai linistiti pentru ca "nu se mai lucreaza peste program". Nici partea "organizatorica" nu a fost omisa. Biroul de director i-a ramas "demisului", Florin Urs. Acum este insa inchis cu cheia, pana la intoarcerea sa din concediu. "Mi-au trimis controale peste controale.

Acum mi-au facut plangeri penale si reclamatii la Parchet, la Politia Economica, la APIA Central, chiar si la Agentia Nationala de Integritate, la Curtea de Conturi… Nici nu mai stiu pe unde", acuza Urs din concediu. Ceilalti doi directori coordonatori, Gheorghe Visovan si Ioan Branzei, care s-au instalat chiar vizavi de biroul lui Urs, sunt mai linistiti: pe 15 august au semnat contractul de management si nici nu mai conteaza ca au ocupat functiile si au luat salarii din luna mai.

Si in Tulcea, sucursala APIA are doi directori. Ioan Gosav (PNL) a fost demis, prin ordin al ministrului Agriculturii, din functia de director al sucursalei si a fost inlocuit cu Petre Cojocea (PSD). Gosav a ramas pe functie pentru ca a contestat in instanta ordinul de demitere, dar conducerea Ministerului Agriculturii si a APIA Bucuresti nu au tinut cont de contestatia liberalului si l-au numit in functie pe pesedistul Petre Cojocea, desi instanta nu a solutionat inca acest dosar de contencios administrativ. Ca urmare, APIA plateste la Tulcea doi directori.

Cojocea declara: "Salariul meu este cu mult mai mic decat cel primit de Gosav pentru ca, in conformitate cu contractul de management pe care l-am semnat, am acceptat taierea unor sporuri pe care fostul director le primeste, chiar daca acesta desfasoara activitatea de sef serviciu". Directorul liberal demis a declarat ca nu mai doreste sa revina pe functie, chiar daca va castiga definitiv procesul, dar vrea sa obtina in instanta o hotarare prin care sa se stabileasca ilegalitatea demiterii sale. Cert este ca, pana se va pronunta instanta in cazul Gosav, APIA plateste lunar, in plus, din buget, pentru salariul acestuia aproape 4.000 de lei.

 
Peste 2.500 de lei, salariul unui director de la Directia de Cultura
Nu doar Ministerul Agriculturii are insa probleme cu directorii demisi de la deconcentrate, ci si Ministerul Culturii. La Directia de Cultura Dambovita exista in prezent doi directori (Viorica Arghir si Radu Alexandru) care au aceleasi atributii. Viorica Arghir a fost director executiv la Directia de Cultura Dambovita din 2001 pana in luna aprilie a acestui an, cand a fost demisa dupa aparitia Ordonantei Guvernului 37/2009. In locul ei, Ministerul Culturii a propus spre evaluare pentru ocuparea functiei de director coordonator al Directiei de Cultura dambovitene o persoana (Radu Alexandru, n.r.) care, desi avea sustinere politica – surpriza – a picat testul de promovare pe functie. Fostul director executiv Viorica Arghir a dat ministerul in judecata, obtinand o sentinta executorie de la Curtea de Apel Ploiesti, potrivit careia are dreptul sa-si reocupe postul din care a fost demisa. "Am notificat Ministerul Culturii de aceasta decizie a instantei, dar ea a fost complet ignorata.

Mai mult, ministerul a organizat o noua evaluare pentru postul de director coordonator al Directiei de Cultura Dambovita, la care s-a prezentat aceeasi persoana care a fost respinsa la prima testare. De aceasta data persoana respectiva a castigat si a fost instalata in functia de director coordonator al Directiei de Cultura Dambovita", a declarat Viorica Arghir. Femeia merge in continuare la serviciu, desi nu este recunoscuta de minister, si incaseaza lunar peste 2.500 de lei. In proces cu ministerul se afla si alte persoane care au detinut functii de conducere in directiile de cultura.

Au intentat procese directorul demis al Directiei de Cultura Ialomita (care a fost repus in functie in luna iunie, Guvernul platindu-i retroactiv drepturile salariale), al Directiei de Cultura Vrancea (care, de asemenea, a castigat procesul), al Directiilor de Cultura Braila si Bistrita-Nasaud (cu procese pe rol). Alt director de serviciu deconcentrat greu de demis de catre actualul Guvern este cel de la Directia Judeteana pentru Tineret Maramures. Directorul executiv Gina Calauz a revenit in functie in urma unei decizii a instantei, dupa ce a fost inlocuita de Adrian Todoran (PDL). Calauz a fost transferata acum la Harghita.

Numarul proceselor, incert
Secretariatul General al Guvernului anunta la sfarsitul lunii mai ca 22 de persoane au chemat Executivul in judecata formuland actiuni directe in instanta impotriva ordonantei deconcentratelor. Cifra a fost contrazisa insa, tot in luna mai, de reprezentantii sindicatelor. "Nu au cum sa fie 22 de persoane. Numai in judetul Vrancea sunt cinci. In total, cred ca sunt peste 40 de procese", declara Vasile Marica, presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici – "Sed Lex". Liderul "Sed Lex" nu mai stie insa, in prezent, potrivit propriilor declaratii, cate procese au fost inregistrate si cate au fost castigate de directorii de deconcentrate demisi.

 
Apelul presedintelui, ignorat
Imediat dupa aparitia ordonantei privind deconcentratele, presedintele Traian Basescu a transmis PSD si PDL ca ar trebui sa mai reflecteze asupra acesteia. In replica, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul este interesat de "performanta manageriala" in toate institutiile si pentru toate etniile. "Le spun tuturor din Romania ca manageri performanti, oameni capabili sa indeplineasca criteriile de performanta sunt in toate judetele tarii, in toate comunitatile.

Sunt romani de orice etnie care pot sa ocupe aceste pozitii, deci din acest punct de vedere pe noi ne intereseaza performanta manageriala, respectarea indicatorilor de performanta, mai ales in conditiile acestea dificile, de criza, cand trebuie sa avem o cooperare foarte buna intre centru si serviciile deconcentrate ale ministerelor", a replicat Boc.

Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă