19.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum moare un supermarket

Cum moare un supermarket

Unul dintre supermarket-urile cunoscute din oraลŸul Constanลฃa îลŸi trฤƒieลŸte ultimele clipe. Real Constanลฃa Sud se va închide peste câteva zile. Reลฃeaua magazinelor a fost preluatฤƒ de cฤƒtre un competitor, iar cum în Constanลฃa existau douฤƒ, s-a renunลฃat la unul dintre ele.

Pentru constฤƒnลฃeni, moartea unui supermarket nu este un lucru rฤƒu, dimpotrivฤƒ. Magazinul a anunลฃat promoลฃii finale, ceea ce i-a fฤƒcut pe mulลฃi cumpฤƒrฤƒtori sฤƒ ia cu asalt rafturile. De mult nu a mai fost parcare aลŸa de plinฤƒ ca în ultimele zile. ลži nici aลŸa de mare aglomeraลฃie ca  în aceste zile nu a fost probabil de la inaugurare. ”Am venit sฤƒ vedem ce preลฃuri sunt. Am auzit cฤƒ totul e redus cu 50%”, spune un cumpฤƒrฤƒtor.

Imaginea din interior este dezolantฤƒ. Mii de cumpฤƒrฤƒtori par adecฤƒrate pฤƒsฤƒri de atac în cฤƒutarea pradei perfecte. Standurile cele mai cฤƒutate nu prea mai au multฤƒ marfฤƒ, deลŸi reducerile nu sunt anunลฃate de câteva zile. În regiunea cu produse IT mai zac câteva laptopuri, dar aproape niciunul nu mai este întreg. LipseลŸte câte o tastฤƒ din fiecare. Preลฃul este redus numai cu 20% ลŸi este trecut cu o etichetฤƒ, cu pixul, nimeni nu a mai avut timp sฤƒ facฤƒ ectichete colorate care sฤƒ anunลฃe discount-ul.

Puลฃin mai jos este secลฃiunea de telefoane mobil. ”E bun preลฃul?”, întreabฤƒ o doamnฤƒ care vrea sฤƒ-ลŸi cumpere un smartphone ieftin. ”Doamnฤƒ, la preลฃul ฤƒsta nu gฤƒsiลฃi ceva mai bun”, încearcฤƒ sฤƒ o convingฤƒ vânzâtorul. A fost convinsฤƒ în cele din urmฤƒ de reducerea de 20%. Vârfurile de gamฤƒ nu au însฤƒ nicio reducere, aลŸa cฤƒ un Samsung Galaxy S4, de exemplu, poate fi gฤƒsit în magazinele online la preลฃuri mai mici decât cele din muribundul Real.

Sunt ลŸi câteva televizoare cu diagonala mare. Lumea se grฤƒbeลŸte sฤƒ punฤƒ mâna pe ele, deลŸi reducerea nu este foarte mare ลŸi gama de modele care a rฤƒmas se numฤƒrฤƒ pe degetele de la o mânฤƒ.

Cฤƒrลฃile ลŸi rechizitele, cele mai mari reduceri

Cele mai mari reduceri sunt la cฤƒrลฃi ลŸi rechizite: 50% din preลฃul afiลŸat pe raft. Lumea vine, se uitฤƒ, dar nu prea cumpฤƒrฤƒ. Sunt tot felul de cฤƒrลฃi, de la cele pentru copii la beletristicฤƒ ลŸi poezii, ลŸi preลฃurile sunt bune. Cine însฤƒ este interesat sฤƒ cumpere ”Poemul invectivฤƒ” al lui Geo Bogza, chiar dacฤƒ dฤƒ mai puลฃin de trei lei pe el ลŸi chiar dacฤƒ poetul a fฤƒcut de douฤƒ ori închisoare pentru acele versuri licenลฃioase? Aproape nimeni. Ar mai fi câteva CD-uri ลŸi DVD-uri aruncate într-un colลฃ, dar nici acestea nu prea atrag pe nimeni.

Niciun discount la jucฤƒrii ลŸi alimente

Existฤƒ însฤƒ ลŸi produse la care nu se aplicฤƒ niciun fel de reducere. Acestea sunt jucฤƒriile, de exemplu, marfฤƒ care de obicei se vinde bine ลŸi poate fi transferatฤƒ în alte magazine. ”Am venit sฤƒ cumpฤƒr niลŸte cadouri de Crฤƒciun pentru copii. Credeam cฤƒ sunt promoลฃii ลŸi la jucฤƒrii. Dacฤƒ ลŸtiam, nu mai bฤƒtam drumul de pomanฤƒ”, spune o mฤƒmicฤƒ.

Nici alimentele nu au intrat pe lista de reduceri. Într-o singurฤƒ parte a magazinului, câteva sticle de ulei de mฤƒsline sau de struguri, scumpe, dar ลŸi unele de alcool, îลŸi aลŸteaptฤƒ cumpฤƒrฤƒtorii. Tot ceea ce înseamnฤƒ însฤƒ alimente se cumpฤƒrฤƒ la preลฃuri normale, poate chiar mai ridicate decât în alte magazine.

Existฤƒ precedent

Acesta nu este singurul magazin care se închide în Constanลฃa. La câลฃiva ani dupฤƒ revoluลฃie s-a deschis un centru comercial modern pe bulevardul IC Brฤƒtianu. DeลŸi a fost primul de asemenea anvergurฤƒ, a dat însฤƒ faliment. Mai târziu, în 2010, grupul Interex a fost de asemenea nevoit sฤƒ închidฤƒ un magazin, pe care îl deschisese cu patru ani înainte. În ambele cazuri a fost vorba despre lipsa de clienลฃi, care a fost pusฤƒ pe seama locului unde au fost construite.

Cele mai citite

Poศ™taศ™ii, mesagerii amnistiei fiscale: 800.000 de notificฤƒri ajung la contribuabili

Scrisorile de informare vor fi distribuite de Poศ™ta Romรขnฤƒ, รฎncepรขnd de miercuri Notificฤƒrile includ detalii despre cuantumul obligaลฃiilor restante la 31 august 2024, รฎmpฤƒrลฃite รฎn...

2025, un an plin de incertitudini economice: Inflaศ›ia, dobรขnzile ศ™i creศ™terea mondialฤƒ, sub semnul รฎntrebฤƒrii

Anul 2025 este privit cu precauศ›ie de experศ›i, care anticipeazฤƒ un climat economic marcat de incertitudini majore, potrivit concluziilor celei de-a 19-a ediศ›ii a...

Sectorul financiar romรขnesc atrage peste 1,7 miliarde de euro รฎn investiศ›ii strฤƒine directe, dar รฎnregistreazฤƒ scฤƒderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din Romรขnia a beneficiat รฎn 2023 de un flux net de investiศ›ii strฤƒine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ