Revenirea la clasic, rondurile de flori, aspectul îngrijit, rocăriile, fântânile arteziene, lucrurile vintage precum şi activităţile de îngrijire şi ornamentare ale grădinii, făcute chiar de către proprietari, eventual împreună cu prietenii, ca modalitate de petrecere foarte plăcută a timpului liber la aer curat, sunt principalele tendinţe ale acestui sezon.
Pentru păstrarea sănătăţii plantelor sunt recomandate în această perioadă tunderile regulate, udările din belşug (dar nu în miezul zilei), stropirea împotriva bolilor şi dăunătorilor, înlăturarea tulpinilor sau frunzelor uscate, plivirea buruienilor şi, dacă este cazul, înlocuirea plantelor bolnave sau plantarea speciilor de vară-toamnă. Deasemenea, săparea pământului din când în când cu o furcă.
Atunci când este prea cald, specialiştii nu recomandă fertilizarea plantelor, semănarea gazonului şi, în general, plantarea. Dacă totuşi nu vreţi să aşteptaţi până la toamnă, vă stă la dispoziţie oferta foarte variată de ghivece cu flori din magazinele de specialitate. O fântână arteziană este binevenită, mai ales când este foarte cald.
După ce v-aţi asigurat că aveţi o grădină sănătoasă, nu vă rămâne decât să-i oferiţi aspectul dorit. Aranjarea rondurilor cu flori, revizuirea planului de culori, stratul protector sunt aspecte importante în înfrumuseţarea grădinii. De asemenea, nu uitaţi să ciupiţi plantele (adică să le înlăturaţi mugurii din vârf, prinzându-i între arătător şi degetul mare), pentru a avea flori mai frumoase. Fiecare vârf rupt se va diviza în alte două vârfuri. Rupeţi plantele care înfloresc primăvara şi vara devreme, la începutul fiecărui sezon de creştere. Dacă faceţi această operaţiune mai târziu, riscaţi să rupeţi eventualii boboci. Sperăm că aţi tăiat deja tulpinile de vară târzie şi bobocii de toamnă – de obicei nu mai mult de 30 cm. Din aceste plante tăiate vor răsări multe alte crenguţe cu muguri care ulterior vor înflori.
Rupeţi acum plantele de toamnă, pentru a avea timp să înflorească la sfârşitul verii.
Irigarea grădinii
O udare eficientă este vitală pentru menţinerea plantelor sănătoase. Aveţi de ales între sisteme de irigare mobile şi fixe. Ultimele sunt de obicei construite în grădină şi conectate la un ceas, pentru a putea uda plantele chiar şi atunci când nu sunteţi acasă. Sistemele portabile prezintă două mari avantaje: sunt mai puţin costisitoare decât cele fixe şi pot fi mutate exact acolo unde este nevoie. În această categorie intră stropitorile, furtunurile etc.
Sistemele de irigare noi, cum sunt cele prin picurare, sunt mai eficiente în cazul grădinilor de dimensiuni reduse. Datorită faptului că sunt instalate la nivelul solului, apa merge direct la rădăcină, evitându-se astfel evaporarea. Cea mai uşoară cale de a monta furtunuri cu sistem de picurare este înainte de amenajarea grădinii sau atunci când plantele sunt mici.