După o vară încărcată de spectacole şi festivaluri în ţară, actorii Teatrului de Stat din Constanţa deschid o nouă stagiune prezentând în această sâmbătă, începând cu ora 19.00, premiera oficială a piesei de teatru „Metamorfozele iubirii”, după texte de autori antici. Reprezentaţia a fost jucată de două ori până în prezent şi a avut ecouri bune, spune regizorul acesteia, Liviu Manolache.
Un pas înainte, doi înapoi
Oful reprezentanţilor teatrului local este că spectacolul s-ar fi încadrat perfect într-un spaţiu neconvenţional, în situri arheologice, ţinând cont de specificitatea acestuia, însă ideea ca actriţele din „Metamorfozele iubirii” să joace, spre exemplu, la Histria sau la Adamclisi a rămas doar la nivel de proiect. „Acest spectacol a fost făcut cu gândul de a fi jucat în spaţii neconvenţionale, pentru a da un fel de start la festivalul de teatru pe care dorim să-l facem. Este o nemulţumire a noastră pentru că nu am reuşit în această vară să jucăm în situri arheologice, din diverse motive. De exemplu, pentru a-l juca la Histria sau la Adamclisi trebuie să fim siguri că există acel număr de turişti care să vină acolo. Noi când am vorbit cu agenţiile de turism era destul de târziu pentru a lua legătura cu turiştii care veneau şi ne-au spus că trebuie să începem de acum, din toamnă, pentru a aranja lucrurile pentru vara următoare”, a precizat directorul Teatrului de Stat, Dana Dumitrescu.
Nu este loc pentru toată lumea?
Pe de altă parte, actorii constănţeni nu au reuşit să prezinte „Metamorfozele iubirii” nici în spaţii de joc în oraş, cu toate că, subliniază aceştia, s-au adresat municipalităţii în mai multe rânduri. „Aici, în Constanţa, nu ştiu încă de ce au fost preferate alte altfel de trupe, de ONG-uri, şi nu noi. Este o supărare pentru noi, pentru că suntem singurul teatru profesionist de repertoriu pe câteva sute de kilometri. Avem spectacolul făcut şi nu l-am putut juca la noi”, a completat Dana Dumitrescu. „Pentru instituţiile publice nu se găsesc forme de plată şi birourile juridice ale celor care conduc nu găsesc forma legală de a da banii instituţiilor publice. Deci legea este făcută în aşa fel încât să câştige numai ONG-urile. Adică oameni specializaţi care lucrează într-o instituție nu pot fi plătiţi deoarece costă mai puţin şi atunci dăm bani mai mulţi unor amatori care au ONG-uri”, a menţionat Liviu Manolache.
Profesionişti vs. amatori
Regizorul mai spune că „mişcarea de amatori” s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. „Este foarte «frumos» să vezi romani cu ciorapi tetra sau să vezi noi actriţe purtându-şi trupul elegant prin spaţii neconvenţionale şi care au făcut această meserie într-un spirit haiducesc, într-un spaţiu tomitan, învăţând existenţa teatrală pe plajă. Mi se pare amuzant”, este de părere Liviu Manolache.
Cele mai frumoase monoloage ale antichității
Revenind la premiera oficială de sâmbătă, protagonistele piesei de teatru fac ultimele repetiţii pentru a interpreta „cele mai frumoase monoloage ale antichităţii”. Coregrafia este semnată de Mălina Andrei, iar viziunea scenografică aparţine Sandei Mitache. „Metamorfozele iubirii” este un spectacol de teatru-dans, cu muzică live. Prin acest spectacol, actorii îşi propun apropierea publicului de teatrul antic. De asemenea, constănţenii vor să resusciteze artistic amfiteatrele din judeţ. Spectacolul „Metamorfozele iubirii” va fi jucat şi duminică.
“Este o nemulţumire a noastră pentru că nu am reuşit în această vară să jucăm în situri arheologice, din diverse motive.“, a spus directorul Teatrului de Stat,Dana Dumitrescu.