Dacă simţi nevoia să mănânci dulciuri de fiecare dată când eşti trist, neliniştit sau plictisit, este posibil să fii dependent de zahăr. La fel ca şi în cazul drogurilor clasice, precum cocaina, alcoolul sau nicotina, o dietă bogată în zahăr poate duce la adicţie, deoarec creierul percepe respectivele substanţe ca o recompensă şi eliberează „hormoni ai fericirii” în timpul consumului.
Această dependenţă începe încă de la naştere, pentru că laptele matern este foarte dulce. Mai târziu, copiii sunt răsplătiţi de părinţi cu bomboane sau ciocolată, atunci când sunt cuminţi, transformând o substanţă dăunătoare într-un premiu. Mai mult chiar, continuăm să ne recompensăm cu dulciuri şi la maturitate.
„În principal, ca orice altă dependenţă, nevoia exagerată de dulciuri reprezintă încapacitatea de a face faţă unor frustrări şi de a găsi soluţii pe termen mediu şi lung. De fapt, ignorăm problemele de sănătate cu care ne putem confrunta pe viitor pentru a ne simţi bine în prezent, deoarece agitaţia pe moment este atât de mare încât nu ne putem linişti altfel”, a spus Alina Zevedei, psiholog.
Dacă în 1992, în România se înregistrau 86 de noi cazuri anuale de boli endocrine, de nutriţie şi metabolism, iar în 2006, 299 de cazuri, un an mai târziu numărul aproape că s-a dublat, ajungând la 551 de noi cazuri de îmbolnăvire, potrivit Anuarului Statistic INS. În plus, românii mănâncă anual în jur de 25 de kilograme de zahăr şi produse din zahăr, conform aceluiaşi raport.
„Orice consum mai mare de 40 de grame pe zi este dăunător pentru sănătate şi duce la obezitate, diabet, boli cardio-vasculare şi alte afecţiuni”, a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetare în Alimentaţie.
Pofta exagerată de dulciuri poate fi însă controlată, prin voinţă şi comportament alimentar sănătos. „Trebuie să mâncăm fructe şi legume în locul dulciurilor şi să facem sport, care ajută foarte mult. În plus, există alimente care reglează nivelul zahărului în sânge- cele care conţin fibre, precum cerelalele integrale”, a explicat Mencinicopshi.
Alege o nutriţie echilibrată
Mănâncă trei mese şi două gustări sănătoase pe zi. Atunci când îţi este foame, nivelul zahărului din sânge scade şi cel mai probabil vei simţi nevoia să ronţăi ceva dulce.
Pentru micul dejun, alege alimente cu proteine şi fibre. Masa tipică de dimineaţă, plină de carbohidraţi, zahăr şi amidon te va face să pofteşti la dulciuri toată ziua.
Alege alimente cât mai puţin procesate. Cu cât un aliment este mai aproape de forma sa originală, cu atât va conţine mai puţin zahăr. Mâncarea naturală, inclusiv fructele şi legumele, nu prezintă de obicei probleme metabolice pentru un organism normal, mai ales atunci când alimentaţia este variată.
Încearcă să consumi proteine la fiecare masă, pentru că ajută la menţinerea unui nivel echilibrat al zahărului în sânge. Adaugă condimente în mâncare. Coriandrul, scorţişoara, nucşoara, cuişoarele şi cardamomul vor îndulci în mod natural mâncărurile şi vor reduce poftele.
Nu în ultimul rând, hidratează-te corespunzător. Dacă bei un pahar cu apă minerală îţi va trece mai repede nevoia de dulce. Mai mult chiar, nu de puţine ori confundăm foamea cu setea. Dacă totuşi cedezi poftelor, mănâncă un fruct. Îţi vei satisface pofta şi, în plus, e mult mai sănătos.
Ia-ţi necesarul de vitamine
Carenţele de vitamine pot înrăutăţi poftele, aşa că asigură-te că iei zilnic suplimente cu crom, vitamina B3 şi magneziu. Dacă simţi în continuare nevoia să mănânci dulciuri, poţi lua 1000-2000 de milligrame de L-Glutamină la fiecare două ore. Te scapă de pofte, deoarece creierul o foloseşte drept combustibil. Poţi încerca să ţii o cură de detoxifiere a organismului. Nu numai că resetează apetitul, dar deseori reduce şi nevoia de dulciuri.
Fă sport şi scapă de stres
Fă exerciţii fizice, yoga sau dansează. Sportul te va ajuta să reduci tensiunea acumulată, să ai mai multă energie şi să diminuezi nevoia de o gustare dulce. Foarte important, nu pierde nopţile. Atunci când eşti obosit, mănânci mai multe alimente bogate în zahăr, pentru a compensa epuizarea.
Când eşti agitat sau stresat şi simţi că îţi este foarte poftă de dulciuri, ia o pauză. Găseşte un loc liniştit, aşează-te confortabil şi relaxează-te câteva minute. Concentrează-te asupra respiraţiei şi vei vedea că nevoia de dulce va trece.
O altă metodă foarte bună este sa amâni momentul în care mănânci dulciuri, pentru că poftele durează de obicei 15- 20 de minute. „Dacă atenţia ta este concentrată asupra altei activităţi, va dispărea şi nevoia de zahăr”, a spus Zevedei.
Gândeşte pozitiv
Poftele de zahăr reprezintă o nevoie emoţională care nu a fost satisfăcută, deci primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să renunţi la zahăr este să îţi pui ordine în viaţă. Stabileşte-ţi obiective mici şi realizabile, pentru a nu fi dezamăgit. „În momentul în care nu reuşeşti să faci ceea ce ţi-ai propus, te simţi rău şi repeţi aceleaşi greşeli, în cazul de faţă, mănânci mai multe dulciuri, deci intri într-un cerc vicios”, a explicat Zevedei.
Roagă-ţi familia şi prietenii să te susţină şi nu ţine gustările dulci la îndemână, în casă sau la birou. Nu în ultimul rând, fii îngăduitor cu tine însuţi. „Dacă ai cedat totuşi poftei şi am mâncat nişte ciocolată nu înseamnă că eşti o persoană slabă şi fără voinţă”, a mai spus Zevedei.
Identifică zahărul ascuns în alimente
Deşi este indicat să mănânci cât mai puţine mâncăruri ambalate, trebuie să înveţi să desluşeşti ce introduci voluntar în corp. Cu cât este mai lungă lista de ingrediente, cu atât este mai probabil că zahărul să fie şi el conţinut. Verifică gramele de zahăr şi alege produsele cu cea mai mică cantitate pe porţie.
„Renunţă la sucurile dulci, pentru că un litru conţine peste 100 de grame de zahăr, mult peste doză zilnică admisă”, a spus Mencinicopschi. Nu în ultimul rând, cei mai complecşi carbohidraţi pe care ii consumăm, precum pâinea sau pastele, sunt de obicei alimente foarte procesate şi se comportă în sânge ca şi zahărul, deci trebuie evitate.