Tapetul este un finisaj deosebit, se montează relativ uşor şi poate fi spălat atunci când se murdăreşte. Totuşi pot apărea probleme – umflături, găuri, rupturi etc. -, de aceea fiind necesară o bună întreţinere.
Umflăturile pot apărea după câteva minute, zile, săptămâni sau chiar ani de la finalizarea acţiunii de montare, fiind cauzate fie de adezivul care a fost pus în cantitate prea mare sau prea mică, fie de aerul care a rămas între perete şi tapet. Indicat este ca umflăturile să fie prevenite încă de la început. Dacă apar imediat după ce tapetul a fost aplicat pe perete, persistă mai mult de două ore şi nu dispar de la sine, pot fi reparate astfel: folosiţi un ac drept şi ascuţit pentru a perfora umflătura. Stoarceţi uşor cu degetele acea umflătură care conţine aer sau adeziv. În cazul în care acţiunea nu dă rezultate, puteţi folosi o lamă sau un cutter pentru a face un X în tapet şi a-i dezlipi vârfurile. Dacă este adeziv în exces, înlăturaţi-l uşor, iar dacă aerul este cauza, folosiţi o pensulă subţire pentru a aplica puţin adeziv dedesubt.
Cum reparăm îmbinările dezlipite
Ridicaţi uşor marginile tapetului şi cu ajutorul unei pensule puneţi adeziv sub ele. Apăsaţi peste îmbinare cu o rolă, de sus în jos. Dacă apare o tendinţă de dezlipire, fixaţi cu câteva ace tapetul de perete până la uscarea definitivă a adezivului. Găurile mici de ace nu vor fi vizibile.
Cum reparăm găurile şi rupturile
Îndepărtaţi cu un cutter marginile zdrenţuite de pe porţiunile deteriorate. Apoi tăiaţi un petic dintr-un rest de tapet, care să fie mai mare decât ruptura. Aplicaţi un strat subţire de adeziv pe spatele peticului şi puneţi-l peste porţiunea deteriorată. Aliniaţi peticul cu modelul tapetului cât se poate de bine, astfel încât potrivirea dintre cele două zone să treacă neobservată.
Atenţie! Cu cât ignoraţi mai mult micile deteriorări ale tapetului, cu atât mai greu veţi putea să le reparaţi mai târziu.
Cum curăţăm tapetul
Tapetul din hârtie se curăţă cu cârpe moi, uscate sau umede, precum şi cu perii moi. Tapetul semilavabil este recomandat să fie curăţat cu lavete albe pentru ca să nu se decoloreze. Este bine ca după ştergerea cu o lavetă umedă să fie curăţat şi cu una uscată.
Tapetul lavabil se spală cu apă călduţă, la care se poate adăuga şi puţin detergent. Fâşiile de tapet se curăţă de jos în sus pentru a evita pătrunderea apei dedesubt. Tapetul din material textil se curăţă prin aspirare.