20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum încearcă Obama să evite „sfârşitul lumii"

Cum încearcă Obama să evite „sfârşitul lumii”

Congresul fierbe, agenţiile de rating joacă rolul Casandrei şi SUA se află în pragul unei catastrofe financiare. Dar Casa Albă este încrezătoare că democraţii şi republicanii vor evita o încetare de plăţi a SUA, preşedintele Obama evocând termenul biblic Armaghedon.

Dacă plafonul legal al datoriei Statelor Unite nu va fi ridicat până la 2 august, statul federal va trebui să opteze între plăţile pe care le va onora şi cele pe care le va amâna. Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, preciza că din 2 august, de la o zi la alta vor trebui suprimate 40% din cheltuielile publice. „În realitate va fi haos”, arată Bipartisan Policy Center din Washington.

Ridicarea plafonului datoriei federale nu poate fi făcută decât prin votul Congresului şi aici nu s-a ajuns încă la nici un acord, existând divergenţe între soluţiile propuse de republicani şi cele ale democraţilor.

Acest blocaj care durează în Congres de câteva săptămâni  riscă să afecteze grav creşterea economică a Statelor Unite şi să facă din Barack Obama preşe-dintele care a pierdut „triplul A”,  să-i reducă drastic cota de popularitate. Republicanii şi demo-craţii sunt de acord pentru reducerea draconică a deficitului enorm al statului federal, dar nu sunt de acord cu diverse condiţii, în principal cea privind impozitarea marilor averi.

Impas

Spinoasa problemă a datoriei federale ajunsă din mai la maximum admis de 14.294 miliarde de dolari, şi necesitatea ridicării acestui prag domină şi în această săptămână activitatea la Capitoliu şi la Casa Albă.

Negocierile bugetare între Casa Albă şi Congres sunt în impas. Republicanii vor o reducere a cheltuielilor cu 2.400 miliarde dolari în schimbul acordului lor de ridicare a plafonului datoriei federale, în prezent de 14.300 miliarde. Obama acceptă tăierea masivă a cheltuielilor publice, inclusiv cele sociale, dar cere în schimb creşterea impozitelor pentru cei mai bogaţi. Trezoreria declară că nu va mai avea bani, dacă un acord nu va fi găsit până la 2 august, ceea ce ar afecta relansarea deja fragilă a economiei americane. Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, declara în Senat: „tot ceea ce solicit, în timp ce Congresul examinează calendarul şi amendamentele la buget, este ca acesta să ţină seama că relansarea economică este fragilă şi că tăieri profunde şi excesive pe termen scurt vor aduce prejudicii acestei relansări”. El a ţinut să precizeze că impasul legat de datoria publică ar fi devastator. Va crea un grav şoc financiar cu repercusiuni nu numai asupra economiei americane, dar şi asupra economiei mondiale. A nu ridica plafonul datoriei la timp ar constitui o „automutilare” pentru economie.

Cei trei AAA, în pericol

Agenţia Moody’s avertiza săptămâna trecută că va degrada nota suverană a SUA  (AAA) în lipsa unui acord în Congres. Un anunţ care a făcut să tremure econo-miştii şi bursele mondiale şi care a dus la o şedinţă de negocieri furtunoasă la Casa Albă.  În plus a declanşat şi reacţia Chinei, care a solicitat Washingtonului să protejeze interesele investiţiilor în datoria publică. O sursă apropiată Congresului american a relevat că agenţia Standard& Poor’s a avertizat în particular parlamentarii că ar putea reduce nota SUA dacă Trezoreria este obligată să stabilească priorităţi în rambursări de plăţi, din cauză că parlamentarii nu au ridicat plafonul datoriei.

Preşedintele Obama a prevenit republicanii că „timpul presează” pentru ridicarea plafonului datoriei şi evitarea „sfârşitului lumii”, reprezentat de o încetare de plăţi a SUA. Obama, care a folosit termenul biblic Armaghedon pentru sfârşitul lumii, s-a declarat deschis faţă de o propunere „serioasă” a adversarilor săi politici, dar a calificat  ca „neserios” planul republicanilor de a ajunge la un compromis fără creşterea impozitelor pentru cei bogaţi. „Faptul de a nu cere nimic celor mai bogaţi dintre noi (…) nu mi se pare un plan bun”.

Jacob Lew, consilierul preşedintelui SUA, s-a declarat optimist în ce priveşte rezolvarea situaţiei, dar a rămas vag  asupra condiţiilor pe care Obama este pregătit să le accepte. 

>> Secretarul Trezoreriei a precizat că dincolo de 2 august apare ameninţarea încetării de plăţi. „Nu mai avem destul timp, trebuie acţionat şi profitat de această ocazie pentru a ne ocupa de problemele bugetare pe termen lung.”

>> Posibilitatea unei încetări de plăţi a SUA provoacă îngrijorare pe Wall Street, iar unii economişti şi unele medii de afaceri se tem de o undă de şoc pentru economia planetei, încă în convalescenţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă