Pozițiile partidelor față de cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea deschid posibilitatea salvării fostului ministru de Interne. Liderii PSD au lăsat votul la latitudinea senatorilor, spre deosebire de cazurile în care Liviu Dragnea a avut un interes direct.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că nu a impus parlamentarilor partidului o linie cu privire la votul cererii DNA de urmărire penală a senatorului Gabriel Oprea, în dosarul privind moartea poliţistului Gigină.
”Am vorbit cu colegii mei, cu liderul de grup de la Senat. Să se uite cu atenţie pe documentele care au venit de la instituţiile judiciare şi să verifice, ce vor înţelege de acolo să-şi formuleze punctul de vedere şi să voteze în consecinţă. Nu le-am dat nici aşa, nici aşa. Le-am spus, în schimb, să studieze cu foarte mare atenţie, pentru că au fost foarte multe discuții despre competenţe, despre atribuţii şi le-am spus să se uite cu atenţie şi să decidă fără nicio linie de la partid“, a fost explicația furnizată de Liviu Dragnea.
De altfel, strategia PSD fusese anticipată de președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache. „Cred că va fi lăsat la libertatea de conștiință a fiecărui senator”, a spus Iordache, întrebat ce recomandare va face PSD senatorilor social-democrați la votul în cazul lui Oprea.
Cum se traduce mesajul PSD
Votul pe baza „libertății de conștiință“ a prefigurat, de multe ori, salvarea respectivului politician, pe baza sentimentului de solidaritate între politicieni. Cel mai recent exemplu în acest sens este afirmația lui Liviu Dragnea în cazul urmăririi penale pentru Titus Corlățean (PSD). „Senatorii vor vota în cazul Corlățean cum le dictează conștiința“, a fost mesajul lui Dragnea, iar Senatul a respins urmărirea penală.
În schimb, atunci când Liviu Dragnea a dorit ca procurorii să poată acționa în anumite dosare, a pledat pentru „independența justiției“, iar votul a fost supravegheat la sânge. Astfel, Senatul a aprobat urmărirea penală în cazul lui Dan Șova, protejat în perioada când partidul era condus de Victor Ponta. Atunci, Dragnea a anunțat că parlamentarii care se vor opune justiției nu se vor mai regăsi pe liste la viitoarele alegeri. Votul a fost supervizat de liderul de grup, Mihai Fifor. La fel s-a întâmplat în luna februarie, când Senatul a discutat prima solicitare de urmărire penală pentru Gabriel Oprea. La vremea respectivă, PSD și UNPR negociau un protocol pentru alegerile locale, iar Dragnea a vrut să îi arate lui Oprea că nu poate supraviețui fără sprijinul social-democraților. Astfel, Oprea a depus la Comisia juridică o solicitare de amânare a dosarului, dar aceasta a fost respinsă, liderul grupului PSD, Mihai Fifor, fiind trimis special să se asigure că social-democrații îl lasă pe Oprea fără imunitate.
Promisiunile PNL
Cei de la ALDE au anumite rezerve şi semne de întrebare când vine vorba de acest vot, lăsând să se înțeleagă că îl vor sprijini pe Oprea. „Personal, eu am fost foarte surprins de această acuzaţie. Şi când am să votez, am să mă gândesc la următorul lucru: ce o să se întâmple dacă un motociclist din escorta care îi asigură coloana preşedintelui va avea un accident? Va ajunge preşedintele să fie acuzat de ucidere din culpă?”, a comentat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.
Liberalii au promis că vor vota fără rezerve pentru solicitarea DNA. „Senatorii liberali, ca de fiecare dată, au votat pentru încuviinţarea solicitărilor care vin din partea justiţiei, mai cu seamă pentru că aici este vorba de încuviinţarea începerii urmăririi penale“, a declarat liderul grupului PNL din Senat, Popa Ion. Fost subaltern al lui Gabriel Oprea, actualul preşedinte executiv al PMP, Valeriu Steriu, susţine că acordă credit justiţiei.
Cererea DNA de urmărire penală pentru ucidere din culpă pe numele senatorului independent Gabriel Oprea a ajuns la Comisia juridică. Raportul întocmit de comisie va fi supus votului în plen luni, 19 septembrie.