Părinţii biologici încearcă, în multe cazuri, să intre în contact cu copiii adoptaţi căutându-i în reţeaua de socializare online.
„Sunt tatăl tău natural şi te-am căutat încontinuu de când serviciile sociale te-au furat din casa mea.” Aşa arată un mesaj pe care un copil adoptat l-a primit prin intermediul reţelei sociale online Facebook.
În Marea Britanie, două treimi din copiii daţi spre adopţie de serviciile sociale provin din familii care îi abuzează sau îi neglijează. În multe cazuri, părinţii naturali contestă decăderea din drepturi şi fac tot ce pot pentru a intra în contact cu copiii. Legal, au voie să ţină legătura doar prin poştă, cu mijlocirea asistenţilor sociali sau a agenţiilor de adopţie. Procedura este următoarea: părinţii adoptivi trimit, o dată pe an, familiei naturale o scrisoare în care ataşează poze sau alte informaţii cu privire la copilul adoptat, iar părinţii acestuia, dacă doresc, răspund tot prin poştă. Însă o dată cu popularizarea reţelelor sociale, precum Facebook, mulţi părinţi naturali ocolesc calea legală, agăţându-se de orice frântură de informaţie pentru a aborda copiii pe internet, scrie ziarul The Guardian.
„Dragă fiule, sunt bucuros că te-am găsit în sfârşit. Te rog să-mi răspunzi, pentru că ţi s-au spus minciuni despre mine” este un alt mesaj trimis de un părinte natural către copilul adoptat. Impactul unor asemenea mesaje asupra noilor familii poate fi catastrofic, apreciază jurnaliştii britanici. „Fiica noastră a trecut de la faza în care nu avea nici un contact cu familia de provenienţă, care i-a făcut viaţa foarte grea, la situaţia în care nu trebuie decât să apese un buton pentru a vorbi cu părinţii naturali”, povesteşte, îngrijorată, o mamă adoptivă. Fiica sa, care abia a împlinit 16 ani, a fost „complet răvăşită” de un mesaj pe care l-a primit recent, pe Facebook, de la părinţii iniţiali. Iar unele cazuri sunt de-a dreptul dramatice: o adolescentă adoptată pe când era mic copil a fost contactată online de tatăl său natural, care o abuzase sexual înainte să fie dată spre adopţie.
Copiilor li se explică de ce au fost adoptaţi
Directorul de politici al Asociaţiei Britanice pentru Adopţii, John Simmonds, spune că autorităţile nu au ce să le reproşeze reţelelor sociale în astfel de cazuri. „Acţiunile noastre trebuie să se concentreze asupra nevoii de a-i face pe copiii adoptaţi să înţeleagă de ce nu au mai putut sta cu părinţii lor naturali”, spune Simmonds. Unul dintre părinţii naturali care nu au acceptat decizia de decădere din drepturile parentale a vorbit deschis despre acest subiect. Chris Smith a rămas fără copiii săi acum şapte ani. El spune că i-a urmărit între timp prin intermediul reţelelor sociale, dar că nu le-a trimis nici un mesaj. „Ştiu unde sunt copiii şi nu fac decât să mă uit la pozele lor şi să mă asigur că sunt în regulă”, menţionează Smith, care ţine să adauge că scrisoarea anuală nu îl informează, spre exemplu, despre starea de sănătate a copiilor. În ultima vreme, unele agenţii de adopţie şi-au schimbat strategia şi le cer părinţilor iniţiali să semneze contracte prin care se obligă să nu-şi contacteze copiii folosind reţelele de socializare. De asemenea, Facebook ar urma să introducă în doar câteva zile noi setări pentru a proteja viaţa privată a utilizatorilor. Astfel, aceştia ar putea să aleagă cu ce grupuri de persoane vor să împartă informaţiile personale, înlocuindu-se astfel sistemul automat de punere la comun a datelor cu caracter privat.
„Fiica noastră a trecut de la faza în care nu avea nici un contact cu familia de provenienţă, care i-a făcut viaţa foarte grea, la situaţia în care nu trebuie decât să apese un buton pentru a vorbi cu părinţii naturali.” O mamă adoptivă