Summitul G20 care a avut loc în China și care a reunit liderii principalelor ţări ale lumii a pus accentul în principal pe ieșirea din criza economică, lupta contra protecţionismului și eliminarea barierelor comerciale.
De la conflictul sirian la cel din Ucraina, trecând prin diferende teritoriale în Marea Chinei de Sud, crizele geopolitice au dominat reuniunea G20 care s-a încheiat ieri. Ţările din acest grup au căzut de acord în comunicatul de la finele summitului că toate măsurile politice – inclusiv reformele monetare, bugetare și structurale – trebuie să fie utilizate pentru asigurarea unei creșteri economice solidă și durabilă. La acest summit, care a avut loc după votul din Marea Britanie favorabil ieșirii din UE și înaintea alegerii prezidenţiale americane din noiembrie, observatorii se așteptau ca liderii G20 să demonstreze o susţinere a liberului-schimb și a mondializării și să avertizeze contra izolaţionismului.
Economia mondială a ajuns „într-un moment crucial“, declara președintele chinez, Xi Jinping, faţă de slaba cerere, a pieţelor financiare volatile și slabelor performanţe în comerţ și investiţii. În ședinţa de luni dimineaţă, premierul nipon, Shinzo Abe, a avertizat că riscurile deteriorării economiei mondiale cresc din ce în ce mai mult și grupul G20 trebuie să răspundă de urgenţă.
Rachetele Phenianului
Coreea de Nord a lansat, luni, trei rachete balistice în largul coastelor sale estice, o provocare pentru a atrage atenţia asupra puterii sale militare, în timp ce liderii mondiali participau la a doua zi a summitului G20 din China. Testarea rachetelor de către Phenian a avut loc într-un moment deranjant pentru principalul său aliat, Beijing, care a făcut eforturi extraordinare pentru asigurarea summitului G20 într-o atmosferă calmă, în orașul chinez oriental Hangzhou.
Cea de a doua zi a summitului G20 a fost în principal rezervată întrevederilor bilaterale, fiecare din liderii mondiali căutând să soluţioneze probleme sau divergenţe prin discuţii directe cu partea adversă.
În cadrul întâlnirii liderilor Coreii de Sud și ai Chinei, președintele chinez, Xi Jinping, a reafirmat angajamentul Beijingului de denuclearizare a peninsulei coreene, dar a precizat că ţara sa se opune amplasării sistemului american anti-rachetă THAAD în apropiere de Seul. Președintele sud-coreean, dna Park, a declarat la rândul său că în acest an Coreea de Nord a procedat la al patrulea test nuclear, urmat de o serie de teste cu rachete, „afectând grav pacea în peninsula coreeană și în regiune și reprezintă o sfidare pentru dezvoltarea relaţiilor între Seul și Beijing“.
Problema Siriei, în impas
O întâlnire foarte importantă a fost cea asupra Siriei, între secretarul de Stat american, John Kerry, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, din păcate rămasă fără un acord de coperare. Cei doi au avut ore lungi de discuţii, dar fără să poată rezolva divergenţele lor asupra „punctelor delicate“. Președintele american, Barack Obama, și omologul său rus, Vladimir Putin, au avut o întâlnire informală, dar nu s-au înţeles asupra unei încetări semnificative a ostilităţilor, potrivit Kremlinului. Moscova și Washingtonul, care efectuează separat lovituri contra jihadiștilor în Siria rămân în dezacord asupra sorţii președintelui sirian, Bashar al-Assad, cât și asupra faptului că Damascul vizează forţele opoziţiei siriene cu sprijinul Rusiei.
După închiderea lucrărilor, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat că un consens la G20 este necesar, creșterea fiind prea joasă de multă vreme și reformele structurale nu trebuie doar gândite, ci și puse în lucru.
Hollande-Putin și Ucraina
Președintele francez, François Hollande, i-a cerut președintelui Vladimir Putin să găsească „o ieșire politică“ prin negociere conflictului sirian, în cadrul unei întrevederi bilaterale în timpul căreia a făcut apel către liderul rus să „privească în faţă situaţia din Ucraina“. Hollande a confirmat, luni, că „în viitoarele săptămâni“ va avea loc un summit al liderilor ucrainean, francez, german și rus asupra situaţiei din estul Ucrainei.
Alte întrevederi bilaterale au avut ca subiect tensiunile geopolitice din Asia, iar cea dintre Rusia și Arabia Saudită a dus la semnarea unui acord de cooperare vizând susţinerea cursurilor la petrol.