6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum i-au învins elevii pe politicieni

Cum i-au învins elevii pe politicieni

Asociația Elevilor din Constanța a obținut burse, transport în comun la preț redus, dar și reprezentare în consiliile de administrație ale școlilor.

Când o mână de elevi din Constanța depunea o plângere penală împotriva primarului de atunci, Radu Mazăre, multă lume a spus probabil că este o glumă. Grupați în Asociația Elevilor din Constanța, aceștia cereau edilului și Consiliului Local să le acorde subvenția de 50% pentru transportul în comun. Erau atât de hotărâți și curajoși încât au ajuns chiar la Direcția Națională Anticorupție pentru a-și apăra drepturile.

Avuseseră dialoguri cu Mazăre, înainte de episodul DNA, dar acesta ar fi spus, a declarat unul dintre elevi, că își bagă ceva în Legea Educației (cuvintele folosite nu pot fi reproduse aici). După depunerea plângerii, tonul edilului s-a mai înmuiat. “E rău şi păcat şi ar trebui să deschidă ochii foarte bine, ca să nu folosesc alt termen, să vadă că toţi cei care au făcut plângeri la DNA şi care arătau cu degetul să-l băgăm în puşcărie, să-i facem, să-i dregem, acum sunt pe undeva pe la priciu. Pentru că Dumnezeu, dacă faci lucruri rele, ţi le întoarce, dacă faci lucruri bune îţi dă tot lucruri bune“, a spus Mazăre.

Plângerea penală a fost depusă. “Mazăre Radu-Ştefan refuză de 15 ani de zile să aplice legea şi să acorde elevilor reducerea de 50 la sută la transportul local în comun, pe care legea le-o garantează. În acest moment, prejudiciul este de peste 50 de milioane de euro“, le-au spus reprezentanții AEC procurilor DNA.

Primarul și consilierii locali au acceptat în cele din urmă să acorde aceste subvenții. A fost prima victorie importantă a elevilor.

Burse de două milioane lei

A doua a venit recent, când autoritatea locală a acceptat să acorde burse elevilor. Burse care, de altfel, sunt prevăzute în legile statului român. Mai exact este vorba despre art. 82 din Legea educaţiei naţionale şi a Ordinului, lege care datează din 7 octombrie 2011.

Nu a fost însă ușor sau simplu. Și în acest caz, autoritățile locale nu s-au lăsat înduplecate până nu s-a ajuns în instanță. În aprilie, AEC a cerut oficial primarului și consilierilor acordarea burselor, dar s-au lovit de un refuz. În vara acestui an, în iulie, AEC s-a adresat Tribunalului Constanța cerând obligarea Consiliului Local Municipal Constanţa să acorde burselor şcolare, așa cum prevedea legea. Nu a mai fost nevoie însă nici de primul termen în acest caz, pentru că solicitările AEC au fost acceptate, în septembrie, de consilierii locali.

Dacă în cazul transportului în comun vorbim despre sume relativ mici, pentru că nu sunt mulți beneficiari, de data aceasta este vorba despre sume substanțiale. Sunt îndreptățiți să primească burse atât elevii de gimnaziu, cât și cei de liceu, de la cursurile cu frecvență. Aceștia pot primi burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social. Un calcul provizoriu al Inspectoratului Scolar Judetean Constanța, prezentat ieri, arată că este vorba despre 9.513 elevi.

Inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală a prezentat situația defalcată pe tipuri de burse. Astfel, 8.281 de elevi vor primi burse de merit, 635 – burse de ajutor social, 482 – burse de studiu și 115 – burse de performanţă. “Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti“, a declarat Gabriela Bucovală. Toate acestea costă circa 2 milioane de lei. Aceasta este, de fapt, suma alocată de consilierii locali pentru aceste burse.

Spre comparație, Primăria Cluj acordă, în acest an școlar, 14.868 burse, dintre care 11.633 de merit, 167 de performanță, 835 de studio și 2.233 de ajutor social.

La Cluj, cuantumul burselor este următorul: bursa de performanță – 120 lei, bursa de merit – 90 lei, bursa de studiu – 70 lei, bursa de ajutor social – 60 lei. La Cluj nu a fost nevoie de o acțiune în forță a elevilor pentru a obține aceste drepturi. În total, 1, 25 milioane lei.

Reprezentați în CA-uri

„Un alt lucru important pe care l-am obținut în acest an este că elevii au drept de vot în consiliile de administrație ale școlilor“, a declarat Alexandru Manda, președintele AEC Constanța. Propunerea a fost depusă de anul trecut la Camera Deputaților și a fost adoptată de parlamentari în primăvara acestui an. Deși nu la fel de spectaculoasă ca celelalte două victorii, prin prisma faptului că nu aduce direct bani în buzunarul elevilor, este cel puțin la fel de importantă, pentru că aceștia vor putea influența actul educațional.   

Burse în tot județul

Elevii nu s-au oprit din luptă. Ce urmează? “Vrem ca în tot județul Constanța să se acorde burse pentru elevi“, spune Alexandru Manda. Pentru că în municipiul Constanța au reușit, elevii privesc optimist această nouă provocare. Este obiectivul lor numărul 1 pentru sfârșitul anului și pentru 2016.

Cele mai citite

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...

Editoarea unui jurnal științific demisionează după ce a numit generația X „fasciști” în urma victoriei lui Trump

Laura Helmuth, editoare la Scientific American, a demisionat joi, după o serie de postări controversate pe rețelele sociale în care a criticat votanții pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă