8 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum fraudeazฤƒ medicii sistemul

Cum fraudeazฤƒ medicii sistemul

Corpul de control al Casei Judeลฃene de Asigurฤƒri ลŸi Sฤƒnฤƒtate Constanลฃa a descoperit sute de cazuri de fraudare a sistemului. ”Sumele imputate sunt, pânฤƒ acum, de douฤƒ ori mai mari decât cele de anul trecut”, a declarat DragoลŸ Poteleanu, directorul instituลฃiei. Anul acesta au fost imputate sume de peste 108.000 lei, faลฃฤƒ de 53.931 lei, anul trecut.

Unele dintre cele mai mari probleme au fost descoperit în rândul medicilor de familie. Practic, circa un sfert dintre aceลŸtia au fost descoperiลฃi cu nereguli financiare, adicฤƒ 140 din totalul de punลฃin peste 400, câลฃi sunt înregistraลฃi la nivelul judeลฃului Constanลฃa. AceลŸtia sunt acuzaลฃi cฤƒ au emis reลฃete cu compensare de 90% pentru pensionarii care au venituri pânฤƒ în 700 de lei. Existฤƒ cazuri în care aceลŸtia, pe lângฤƒ pensie, au mai obลฃinut pe parcursul anului diferite sume de bani, dar medicii nu au mai cerut adeverinลฃe justificative. Astfel, lor li se va imputa compensarea de la 50% a medicamentelor la 90%, pe care au acordat-o fฤƒrฤƒ sฤƒ verifice actele. DragoลŸ Poteleanu a precizat cฤƒ medicii au obligaลฃia ca, la eliberarea fiecฤƒrei reลฃete, sฤƒ cearฤƒ pacienลฃilor o declaraลฃie pe proprie rฤƒspundere referitoare la veniturile obลฃinute, dar ลŸi o adeverinลฃฤƒ de la Administraลฃia Financiarฤƒ. ”Medicii sunt uลŸor frustraลฃi, le înลฃeleg aceastฤƒ frustrare. Ei nu sunt organ de anchetฤƒ”, spune Poteleanu, care subliniazฤƒ însฤƒ cฤƒ procedurile trebuie respectate. De obicei, spune el, medicii de familie au în listฤƒ câteva zeci de persoane bolnave cronic, fapt care ar trebui sฤƒ facฤƒ mai uลŸoarฤƒ verificarea.

Fraude ลŸi la laboratoarele de analize ลŸi spitale

Nu numai medicii au cฤƒlcat strâmb. Corpul de control al CJAS a gฤƒsit nereguli ลŸi la laboratoarele de analize. ”Vorbim de analize fictive în valoare de 21.345 de lei”, a precizat DragoลŸ Poteleanu. Acesta a subliniat cฤƒ laboratoarele au primit suficiente sume ลŸi cฤƒ practica analizelor fictive nu are nicio justificare.

De asemenea, probleme au fost înregistrate ลŸi la Spitalul HârลŸova. Aici s-a descoperit cฤƒ au existat ลŸi pacienลฃi internaลฃi pentru o zi, care în acelaลŸi timp au fost pontaลฃi la locul de muncฤƒ. Spitalului i s-a imputat astfel suma de 10.662 lei. ”Controalele vor continua, în acest an, ลŸi la celalalte unitฤƒลฃi spitaliceลŸti din judeลฃ”, a precizat Poteleanu.

Atenลฃie la firmele private care vând aparate de oxigen

Directorul CJAS a atras atenลฃia ลŸi asupra unui fenomen care a cฤƒpฤƒtat amploare în ultimele luni în Constanลฃa. Este vorba despre o firmฤƒ privatฤƒ din IaลŸi, cu punct de lucru aici, care vinde aparate de oxigen. Reprezentanลฃii firmei aflฤƒ, cel mai probabil de la medici, cine are nevoie de aceste aparate (cererea a explodat în Constanลฃa), contacteazฤƒ pacientul ลŸi îi dau dispozitivul. Existฤƒ însฤƒ un decalaj de una pânฤƒ la ลŸapte zile pânฤƒ când se semneazฤƒ contractul cu CJAS, pentru decontarea unei pฤƒrลฃi din facturฤƒ. Pentru perioada de pânฤƒ la semnarea contractului, cei care plฤƒtesc sunt pacienลฃii. De multe ori, aceลŸtia nu ลŸtiu acest lucru, iar firma ieลŸeanฤƒ face presiuni asupra lor sฤƒ plฤƒteascฤƒ sau chiar îi dฤƒ în judecatฤƒ, pentru sume relativ mici, de ordinul sutelor de lei, dar importante pentru persoane care oricum nu au o situaลฃie financiarฤƒ strฤƒlucitฤƒ.

 

Cele mai citite

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Un atac rusesc asupra oraศ™ului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni ศ™i a rฤƒnit alศ›i 18

Cel puลฃin trei civili au fost uciลŸi ลŸi alลฃi 18 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un atac cu rachete ลŸi drone explozive ruseลŸti lansat asupra oraลŸului...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ