25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum comentează presa rusă rezultatele alegerilor din Republica Moldova

Cum comentează presa rusă rezultatele alegerilor din Republica Moldova

Publicația rusă Kommersant anunță că în Republica Moldova la alegerile parlamentare a câștigat partidul comuniștilor, după o campanie electorală destul destul de tulburată, iar Moscow Times spune că rezultatele în favoarea comuniștilor ar putea încetini, dacă nu chiar opri parcursul european al Republicii Moldova, arată o analiză rfi.ro.

Surpriza momentului, spune Kommersant, vine din partea Partidului Socialist, care după procesarea a peste 88% din buletine a obținut 21,6% din voturi și astfel poate conta pe un număr important de locuri în parlament. Partidul Socialist este cel care insistă pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Dacă Republica Moldova ar adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, comuniștii au declarat în campanie că în Republica Moldova se va trăi bine, că ar beneficia de gaz ieftin, vinul moldovenesc ar merge pe piața rusă, iar problema transnistreană ar fi, în sfârşit, rezolvată. Desigur, cei care susțin o astfel de măsură nu spun și că de fapt beneficiile economice în cadrul uniunii vamale nu sunt tocmai echitabile și că Rusia oferă gaz ieftin la schimb cu controlul asupra infrastructurii de pe teritoriile naționale.

Rezultatul în care stânga va deține majoritatea este pe placul Rusiei, care, prin restricțiile aplicate produselor moldovenești a transmis un mesaj de forță. Moscow Times amintește de cât de importantă este pârghia economică pentru Republica Moldova – potrivit sondajelor de opinie aceasta fiind una dintre cele mai mici și sărace țări din Europa, diviziată între curentul pro-european și cel pro-rus, o țară aflată la răscruce, între Europa și Rusia. Moscow Times amintește și de potențialul de conflict din Transnistria, asupra căruia Moscova nu a manifestat încă interesul de a interveni așa cum a făcut-o în Ucraina, care tot așa, spune că are o agendă europeană. În sondajele pre-electorale comuniștii aveau 24 la sută din intenția de vot, iar coaliția pro-europeană, toate cele trei partide împreună cu partidul premierului Iurie Leancă, ajungeau la 38-43%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă