4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum au primit personalităţile publice vestea morţii lui Adrian Păunescu

Cum au primit personalităţile publice vestea morţii lui Adrian Păunescu

Vestea trecerii în nefiinţă a poetului Adrian Păunescu a stârnit reacţii imediate în spaţiul public. Este o mare pierdere pentru cultura şi patriotismul româneşti, spun personalităţile apropiate de artist.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat vineri, că instituţia pe care o conduce deplânge moartea lui Adrian Păunescu şi el, personal, se simte întristat.

„A fost un mare poet, poate cel mai mare în viaţă. E o mare pierdere pentru literatura română. Academia Română l-a respectat şi deplânge pierderea sa”, a declarat Haiduc pentru Mediafax.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu spune că Adrian Păunescu a fost „o puternică personalitate şi un poet important”, care uneori „a căzut victimă excesului propriilor calităţi”.

„Într-un fel, temperamentul extrem de impulsiv încă din tinereţe l-a împins să îmbrace cauze nu întotdeauna corecte. Lasă un gol în poezia românească atât ca om, cât şi ca artist, ca formulă personală de poezie pe care o au destul de puţini în epoca noastră”, a spus Nicolae Manolescu pentru Mediafax.

Scriitorul Nicolae Breban spune că a fost foarte bun prieten cu Adrian Păunescu şi, deşi a fost dezamăgit când acesta din urmă a intrat în politică, Păunescu rămâne un poet extrem de original.

„Am fost dezamăgit când a intrat în politică, a avut un efect nociv asupra literaturii lui, i-a schimbat timbrul creaţiei. El rămâne un poet extrem de original, dar cred că altceva ne putea da dacă nu intra în politică”, a spus Breban pentru Mediafax.

Controversatul poet Mircea Dinescu, spune că, deşi nu a mai vorbit de mult timp cu Adrian Păunescu, zilele trecute a primit un telefon de la acesta.
„M-am trezit cu un telefon, acum câteva zile. Avea o voce tragică şi mi-a spus ‘mi-e dor de poetul care erai’. Probabil că îi era dor şi de cum era el odinioară.”

Cântăreţul de muzică folk Nicu Alifantis, a cărui debut în cariera muzicală aproape se confundă cu apariţia Cenaclului Flacăra, creat şi condus de Păunescu, regretă enorm pierderea unui „suflet apropiat”.

„Este o uriaşă pierdere pentru România! Adrian Păunescu a fost unul dintre marii patrioţi ai ţării. Este unul dintre mentorii mei şi îi datorez enorm de multe lucruri. M-a ajutat foarte mult la începutul carierei. Este o veste foarte proastă când cineva dispare, mai ales când este un apropiat de suflet.”

Mircea Vintilă, fost membru al formaţiei Pasărea Colibri şi cântăreţ al Cenaclului Flacăra, îşi aminteşte că Adrian Păunescu i-a făcut „mari” pe cei mai mulţi dintre artiştii cenaclului.

„Ne-a strâns pe toţi, ne-a lansat. Cel mai mare poet al României… este o pierdere imensă pentru literatură, muzică, artă”, a declarat Vintilă pentru România liberă Online.

Adrian Păunescu, elogiat de Universitatea Craiova

Nici lumea fotbalistică nu l-a uitat pe Păunescu. Preşedintele Universităţii Craiova, Silvian Cristescu îl consideră pe Adrian Păunescu ocrotitorul echipei.

„Suntem şocaţi, noi îl aşteptam la meciurile noastre, iar acum suntem noi nevoiţi să mergem să-l conducem pe ultimul drum. Adrian Păunescu este persoana care în anii comunismului şi nu numai a fost ocrotitorul Universităţii Craiova. Va rămâne veşnic în inimile noastre, iar prin cântecele care le-a creat pentru Universitatea Craiova ne vom aduce în fiecare moment aminte de el. Prin asta, pentru noi, Adrian Păunescu rămâne nemuritor. În această seară vom ţine un moment de reculegere înaintea meciului cu Oţelul, iar băieţii cu siguranţă vor juca cu banderole negre pe braţ. „, a declarat Cristescu pentru Mediafax.

Preşedinte onorific la Universitatea Craiova, încă de la înfiinţarea clubului, Adrian Păunescu, un înfocat suporter al Craiovei „Maxima”, a compus versurile a două dintre cele mai populare imnuri din fotbalul românesc: „Oltenia, eterna Terranova” (Universitatea Craiova) şi „Suntem peste tot acasă” (Rapid).

Poetul Adrian Păunescu s-a stins vineri, la vârsta de 67 de ani, după mai multe zile în care s-a aflat în stare gravă la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Păunescu suferea de insuficienţă cardiacă, respiratorie, hepatică şi renală.

Cele mai citite

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...
Ultima oră
Pe aceeași temă