Sute de cărţi de valoare din fondul Bibliotecii „Teleki-Bolyai”, secţie a Bibliotecii Judeţene Mureş, au dispărut. Inventarul realizat aici, început în 2007 şi finalizat abia săptămâna trecută, a confirmat dispariţia cărţilor. Directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, a declarat ieri pentru „România Liberă”, că a sesizat organele de cercetare penală în legătură cu acest aspect imediat după ce a primit rezultatele inventarului, adică la sfârşitul săptămânii trecute. „Am primit rezultatele inventarului, s-au înregistrat lipsurile, le-am analizat şi a fost declanşată o anchetă astfel încât nu pot să spun în acest moment altceva mai mult decât că vom lăsa organele de poliţie să găsească vinovaţii şi să facă lumină în dispariţia cărţilor. Au fost sesizate organele de anchetă şi urmează să înceapă procedurile specifice”, a declarat Monica Avram, care a confirmat totodată că este vorba de lipsa câtorva sute de exemplare de carte rară, fără a spune însă exact numărul care a reieşit în urma inventarului.
„Numărul este destul de mare, nu pot da cifra exactă, deşi noi o ştim cu exactitate, este destul de mare, vorbim de sute şi acoperă, ca moment al tipăririi să spunem, secolele XVI-XX”, a confirmat directorul Bibliotecii Judeţene Mureş potrivit căreia „din analiza titlurilor se poate extrage atât ideea că volumele ar fi fost subtilizate haotic, dar că, la o privire mai atentă se poate vorbi şi despre o strategie care a stat la baza dispariţiei cărţilor din bibliotecă”. Cât priveşte modul în care a fost posibilă dispariţie cărţilor, deocamdată, cei responsabili au dat diverse variante la solicitarea conducerii Bibliotecii Judeţene. „S-au pierdut pe diverse căi: fie că într-adevăr cineva a plecat cu cărţi, fie alte diverse argumente care au şi nu credibilitate, mai degrabă”, spune drectorul Bibliotecii Judeţene Mureş care nu a putut estima valoarea prejudiciului provocat Bibliotecii. „Din păcate, nici un document din fondul Bibliotecii „Teleki-Bolyai” nu este clasat, nu este evaluat, în acest fel, practice, nu putem avea o imagine clară din punct de vedere financiar a lipsurilor, poate doar experţii să-şi exprime părerea şi să ne ofere în lipsă o imagine asupra aceea ce am pierdut financiar vorbind”, a mai declarat Monica Avram. Ea a anunţat că în 2011 „va demara activitatea de clasare şi de evaluare a tot ceea ce ţine de colecţia „Teleki” şi de fondul de carte veche de la Biblioteca Judeţeană.
Suspiciuni de trafic cu carte veche
O scrisoare transmisă în urmă cu câteva săptămâni mai multor instituţii printre care şi Ministerului Culturii, Prefecturii şi Poliţiei, atrăgea atenţia asupra faptului că fondul de carte rară de la Biblioteca „Teleki-Bolyai” ar fi căzut pe mâna unui traficant de astfel de obiecte. „Circulă vorba prin târg că multe dintre comorile bibliotecii au luat calea exilului”, arată scrisoarea semnată cu numele Dan Apostol, în care se mai adaugă că, de fapt, chiar şeful Bibliotecii „Teleki-Bolyai” ar fi implicat în această afacere, alături de un alt personaj suspectat, la rândul său, că ar fi dat găuri şi în fondul de carte de la Sighişoara.
„Distinsul intelectual (Spielmann Mihaly – n.r.) şi bunul său amic Dobos Ferenc au făcut o selecţie „pe sprânceană” a cărţilor de valoare după criterii doar de ei ştiute şi au cenzurat o serie de valori din această categorie pe care au decis să le exporte pe filiera ungară spre occident, pentru a delecta un public mai puţin numeros, format din elita colecţionarilor. Acest misterios Dobos Ferenc, apropiat al „Casei Teleki”, este un personaj obscur, ce se bucură de notorietate în breasla bibliotecarilor din Ungaria, unde a vandalizat cu nonşalanţă colecţii de carte veche într-un mod similar celui de la Biblioteca Teleki. Nici autorităţilor de la noi nu le este străin acest individ, din moment ce pe numele său există pe rol, încă din 2007, un dosar penal pentru un furt de carte veche de la Biblioteca Documentară din Sighişoara, unde s-a recomandat drept cercetator în cadrul Academiei Ungare de Ştiinţe”, subliniază numitul Dan Apostol în sesizarea menţionată.
Reprezentanţii IPJ Mureş au confirmat faptul că lucrează la dosarul „Dobos” încă din 2007, iar surse din poliţia mureşeană spun că au verificat inclusiv dacă au dispărut cărţile pe care acesta le-a cerut la studiu în momentul vizitelor sale prin biblioteci, însă se pare că nu de fiecare dată obiectele vizate ar fi fost puse pe lista celor luate la studiu. Cât îl priveşte pe Spielmann Mihaly, acesta nu a putut fi contactat ieri.
Ce înseamnă fondul de carte al Bibliotecii „Teleki-Bolyai”
Fondul „Teleki-Bolyai” a rezultat din asocierea celor două mari colecţii distincte: Teleki, cu un număr de 40.000 de volume şi Bolyai, cu 80.000 de volume. Acestora li s-au adăugat, de-a lungul timpului, alte fonduri provenite din diferite tipuri de biblioteci tradiţionale din Transilvania: şcoli confesionale, biblioteci personale şi biblioteca Mănăstirii franciscane din Călugăreni (judeţul Mureş).
Colecţia „Teleki”, realizată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea cuprinde, printre altele cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot şi D’Alambert, lexicoane contemporane recunoscute pentru complexitatea informaţiilor cuprinse şi publicaţii ale unor Academii şi Societăţi ştiinţifice din Europa. Majoritatea cărţilor sunt scrise în limba latină, greacă, germană, franceză, engleză, maghiară şi română, dar şi în alte limbi europene şi chiar în limbi asiatice. Fondatorul bibliotecii a cumpărat cărţi din 25 de oraşe europene şi a reuşit în timpul celor 60 de ani de activitate să procure cele mai reprezentative opere ştiinţifice apărute în Europa de la înfiinţarea tiparului.
Samuel Teleki a cumpărat cu prioritate cărţi ştiinţifice, dar a colecţionat şi rarităţi bibliofile: manuscrise valoroase, 52 de incunabule, unicate, ediţii princeps şi prime ediţii, cărţi ieşite din renumite case editoriale din ţară şi străinătate, din secolele XVI-XVIII: Aldo Manuzio, Giunta, Estienne, Plantin, Elzevir, Giambattista Bodoni, Frobenius, Honter, Gaspar Heltai. Un loc special este rezervat bibliotecii soţiei sale, Susanna Bethlen de Iktar (1754-1797), cu 2.000 de volume. Această colecţie, păstrată integral, reprezintă interesul şi preocuparea pentru carte a unei aristocrate din secolul al XVIII-lea.
Fondul „Bolyai” este colecţia constituită de-a lungul mai multor secole a Colegiului reformat din Târgu-Mureş înfiinţat în anul 1557. Prima însemnare despre cărţile bibliotecii datează din 1653, dar începuturile acesteia sunt probabil mult mai vechi. Profilul şcolii a influenţat constituirea fondului de carte, aici fiind pregătiţi preoţi, profesori şi jurişti. După înfiinţarea universităţii maghiare din Cluj, în anul 1872, urmaşa Colegiului Iezuit, biblioteca începe să se îmbogăţească şi cu literartură beletristică, cărţi de ştiinţele naturii, periodice. Biblioteca conţine şi o importantă colecţie de calendare, disertaţii universitare, anuare şcolare, foi volante, necroloage şi discursuri funebre vechi transilvănene, tipărituri şi periodice târgumureşene.