-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum au ajuns telefoanele de la Jucu să fie respinse peste tot...

Cum au ajuns telefoanele de la Jucu să fie respinse peste tot în lume

Modelele telefoanelor Nokia produse la fabrica din Jucu nu mai erau la mare căutare în ţările Europei şi Asiei, fiind comercializate ocazional pe Bătrânul Continent. Unele dintre modelele Nokia produse la Jucu mai pot fi găsite în ofertele operatorilor mobili din Africa.

Dacă în urmă cu câţiva ani operatorii de telefonie mobilă din România ofereau modele entry level (pentru începători) la numai câteva zeci de lei pentru abonamente cu valori destul de mici, situaţia s-a schimbat în ultimii ani.

Oamenii care intră în magazine şi caută un abonament ieftin îşi doresc totuşi un telefon care să fie în trendul actual – ecran mare senzitiv (eventual capacitiv – multitouch), posibilitatea de a naviga pe internet, de a avea acces la Yahoo! Messenger şi Facebook prin aplicaţii dedicate, dar şi posibilitatea de a instala diverse aplicaţii. La fel, spun analiştii, cererea s-a modificat şi în alte ţări din regiune, iar asta înseamnă că proximitatea spaţială, chiar şi cu costuri reduse, nu-şi mai justifică investiţia.

Modelele Nokia 1650, 1200, 2600 Classic sau 6300 erau produse de finlandezi la Jucu, iar preţurile de comercializare erau între 150 şi 550 lei „la liber” (fără abonament), la un contract pe doi ani cu o companie telefonie mobilă, ele ajungând să coste între câteva zeci de lei şi 200 lei. Toate modelele de mai sus erau destinate începătorilor, având un ecran mic, cu cel mult 65.000 de culori (în condiţiile în care multe telefoane vin acum cu peste 216.000 culori, iar smartphone-urile pot reda 16 milioane de culori), o tastatură normală şi nu foarte multe tehnologii pentru comunicare – în afară de voce şi sms – încorporate.

Însă, din cauza cererii pentru alte tipuri de telefoane, aceste modele nu mai sunt prezente de mai bine de un an în oferta operatorilor de telefonie mobilă din Uniunea Europeană. Pentru aceste sume utilizatorii pot opta acum pentru telefoane mult mai performante.

Samsung şi Huawei, smartphone-uri la preţuri mici

Samsung, unul dintre concu­renţii principali ai Nokia, a extins gama de telefoane mobile cu ecran capacitiv – Galaxy – aducând pe piaţă mai multe modele entry-level destul de performante, la preţuri destul de mici, comparative cu preţurile telefoanelor produse la Jucu. Astfel, modelul Samsung C3300 Champ costă – fără contract – 260 lei şi oferă un ecran touchscreen cu o diagonală de 2,4 inci. Sau, pentru împătimiţii mesajelor scrise şi a Yahoo! Messenger, Samsung oferă modelul Samsung C3222 Chat, cu tastatură QWERTY şi ecran senzitiv, pentru aproximativ 300 lei. Pentru cei care doresc un smartphone, seria Galaxy are preţuri foarte bune pentru telefoane cu sistemul de operare Android – Galaxy 5 sau Galaxy Mini au preţuri între 350 şi 475 lei fără contract, iar cu un abonament pot ajunge să coste sub 150 lei.

Producătorul chinez Huawei, care a intrat pe piaţa românească cu mai multe modele de modemuri pentru internet mobil – comercializate de operatorii de telefonie mobilă – este prezent în Europa cu mai multe modele entry-level care depăşesc performanţa telefoanelor de la Jucu. De exemplu, modelul Huawei G7010 are un ecran cu o diagonală de 2,8 inci, internet prin GPRS sau EDGE (nu are nici 3G, nici tehnologie Wi-Fi) şi un player multimedia bun costă aproximativ 280 lei, fără contract. Până la finalele anului Huawei ar trebui să prezinte şi câteva modele de smartphone-uri destinate pieţelor europene, cu preţuri între 100 şi 250 euro, telefoane ce vor rula diverse versiuni ale sistemului de operare Android.

Bătălia pentru pieţele emergente

În timp ce Nokia a continuat să lucreze la modele ieftine, unele depăşite pentru vremurile actuale, companiile rivale – Samsung, HTC sau LG, au mers înainte, venind cu modele ieftine, dar actuale. Un exemplu este lansarea de pe 20 septembrie din India, unde Samsung a lansat două smartphone-uri cu sisteme de operare proprii, ambele dotate cu toate tehnologiile pentru conectarea la internet (3G/HSDPA şi Wi-Fi). Telefoanele au preţuri sub 75 de euro, fără contract.

Aceeaşi metodă o aplică şi HTC, care comercializează versiuni special realizate pentru India ale unor modele cunoscute la nivel mondial. Astfel, un smartphone cu sistem de operare Android, HTC WildFire, costă puţin sub 130 euro (la noi preţul ajunge la 220 euro).

În clasamentul la nivel mondial, pentru semestrul al doilea al anului 2011, Nokia este în continuare pe primul loc, cu o cotă de piaţă de 22,8% (în scădere cu aproape 8% faţă de al doilea semestru al anului trecut), urmată de Samsung cu 16,3% şi LG cu 5,7%. Apple – producătorul iPhone – a înregistrat o creştere de la 2,4 la 4,6%. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă