15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialCum au ajuns creştinii ţinte în Egipt

Cum au ajuns creştinii ţinte în Egipt

Autorităţile egiptene au întărit măsurile de securitate în jurul bisericilor copte după ce în noaptea de Anul Nou 21 de credincioşi care ieşeau de la slujbă au fost ucişi într-un atac sinucigaş, iar alţi 100 au fost răniţi.

Este vorba de cel mai grav atac împotriva comunităţii copte din Egipt – 10% din populaţia de 80 milioane de oameni a ţării – dar nu este singurul. Bomba, formată din dinamită, cuie şi bile de rulment, a fost detonată dintr-o maşină la o jumătate de oră după miezul nopţii de Anul Nou la Biserica Sfinţilor din Alexandria.

Dacă, iniţial, guvernul de la Cairo a acuzat străini, probabil irakieni, ulterior a revenit şi a recunoscut că principalii suspecţi sunt islamişti radicali locali asociaţi cu Al Qaeda din Irak. De altfel Biserica Sfinţilor figurează pe o listă cu 50 de lăcaşuri de cult copte care sunt considerate ţinte de Al Qaeda şi care a fost publicată la începutul lunii decembrie. Potrivit cotidianului Al Masry Al Youm, şapte persoane au fost arestate în legătură cu atacul, iar alte zece au fost eliberate după ce au fost interogate.

Sâmbătă şi duminică câteva mii de creştini egipteni au protestat la Cairo şi Alexandria. Manifestaţiile au degenerat în confruntări cu poliţia. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi au atacat maşina imamului Universităţii Al-Azhar, Ahmad Al-Tayeb, cel mai înalt cleric musulman din Egipt.

„Dacă s-ar fi întâmplat într-o moschee, guvernul ar fi făcut ceva”, au strigat credincioşii furioşi. „Dar asta ni se întâmplă în fiecare an şi în fiecare zi şi nimeni nu face nimic‘‘. 2010 a fost cel mai sângeros an în privinţa atacurilor anti-creştine din Egipt, care au început pe 6 ianuarie – Crăciunul copt – cu împuşcarea a nouă credincioşi care ieşeau de la slujbă în oraşul Nag Hammadi. În 2006, un islamist a intrat în aceeaşi Biserică a Sfinţilor din Alexandria şi a înjunghiat mai mulţi credincioşi. În Egipt, creştinii sunt consideraţi cetăţeni de rangul al doilea. Ei nu au acces la Universităţi sau la funcţii publice decât cu aprobarea autorităţilor, iar construcţia de biserici trebuie să fie aprobată de şeful statului. În noiembrie, sute de copţi s-au revoltat la Cairo, după ce poliţia a oprit cu brutalitate construcţia unei biserici.

Duminică, un grup de manifestanţi au intrat în forţă într-o moschee unde au rupt şi au aruncat pe jos mai multe cărţi. Imediat, au izbucnit confruntări între creştini şi musulmani care au fost însă oprite de poliţie. Ciocnirile au fost însă suficiente pentru a determina presa egipteană să evoce posibilitatea unui război civil între creştini şi musulmani.

Creştinii din Orientul Mijlociu au devenit o ţintă pentru Al Qaeda, care acuză Biserica Coptă că ţine ostatice două femei care au trecut la islam pentru a putea divorţa de soţii lor. Din acelaşi „motiv‘‘, în luna octombrie, militanţii Al Qaeda au ucis 67 de credincioşi într-o biserică din Bagdad.

Cele mai citite

Parlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur Isărescu îşi continuă mandatul

Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii...

Cum tehnologia pliabilă transformă creativitatea: descoperă ultimele apariții în materie de telefoane

Tehnologia pliabilă din lumea smartphone-urilor nu doar că revoluționează experiența utilizatorilor, ci aduce și un impact semnificativ asupra creativității. Aceste dispozitive inovatoare deschid noi...

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă