19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum arată calendarul grădinarului pe luna septembrie, după o vară ploioasă

Cum arată calendarul grădinarului pe luna septembrie, după o vară ploioasă

A venit toamna, parcă ceva mai devreme și deci momentul să vă gândiți la pregătirea grădinii pentru perioada următoare, pe care nu trebuie, pentru nici un motiv din lume, s-o lăsați să vă ia prin surprindere.

În aceste zile, cea mai mare parte a energiei trebuie să o canalizați spre plantele şi florile ajunse la maturitate, care au tendinţa să se ofilească sau să se îmbolnăvească. Totodată, este obligatoriu să vă faceţi timp pentru a tăia şi strânge într-un singur loc florile şi frunzele ofilite, care se vor transforma într-un amestec extrem de hrănitor pentru sol.  Nu trebuie să neglijaţi lucrările curente de întreţinere a grădinii, aşa că pliviţi buruienile în continuare.

Toamna este momentul cel mai potrivit pentru plantarea arbuştilor, a trandafirilor şi pomilor fructiferi, dar şi pentru divizarea plantelor perene din producţia proprie. În aceste zile, pământul este cald şi plin de substanţe nutritive, aşa că plantele tinere se vor dezvolta cu rapiditate şi, până la începutul ierii, când temperaturile vor atinge limita îngheţului, vor avea rădăcinile fixate şi destulă vigoare pentru a rezista până în primăvară.

Pentru ca plantele nou aduse în grădină să se acomodeze cu uşurinţă şi pentru a trece cu bine iarna, pregătirea solului este una dintre cele mai importante etape pe care trebuie să o parcurgeţi şi să îi acordaţi atenţia cuvenită. Pământul trebuie săpat iar adâncimea ideală de săpare este cuprinsă între 15 și 20 cm. Nu este însă bine să udaţi în mod excesiv solul înainte de sădirea noilor plante, întrucât a plouat destul vara iar acest lucru le va împiedica să se fixeze în pământ, iar rădăcinile firave riscă să putrezească.

Iată și câteva activități pe care le puteți face în septembrie în grădină:

– Remodelaţi forma gardului viu;

– Realizați o nouă însămânţare a peluzei pe zonele care nu au rezistat căldurii excesive a verii. Tundeți pajiştea, cel puţin o dată pe săptămână, şi udați din abundenţă în perioadele când cantitatea de precipitaţii este mică. Aceasta este ultima dată când se va fertiliza gazonul înainte de venirea iernii. În plus, aveţi grijă să eliberaţi pajiştea de muşchi şi de alte plante nedorite;

– Greblați frunzele uscate de pe peluză şi folosiți-le drept îngrăşământ natural pentru plantele perene;

– Fertilizați pajiştea pentru ultima oară înainte de apariţia sezonului rece pentru a avea un gazon verde închis;

– Începeți plantarea oricărui tip de pom fructifer şi a tufelor cu boabe. Acum se pot planta şi aluni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă