Primul sfat este acela de a prospecta bine piaţa. Căutaţi prin magazine şi broşuri ofertele cele mai convenabile, înainte de a face o achiziţie. Interesaţi-vă de promoţii şi oferte speciale din showroom-uri, cataloage, pagini de Internet şi reviste de specialitate.
În ceea ce priveşte mobilierul, fie că aşteptaţi perioada lichidărilor de stoc, practicate de aproape toate magazinele (acum este un moment foarte bun), fie că alegeţi cu grijă din produsele cu mici defecte promovate la un preţ ca atare, veţi face o economie considerabilă la buget.
Magazinele de tip outlet (cum este la Mobexpert, de exemplu) oferă colecţiile de decoraţiuni din sezonul precedent, la preţuri reduse de la 30 până la 70%. De asemenea, se pot propune preţuri reduse pentru produse care au fost despachetate sau descompletate pentru a fi expuse, produse returnate sau cu ambalaj deteriorat în urma transportului etc.
Înainte, însă, de a vă duce în magazine, aruncaţi o privire la vechile obiecte din locuinţă la care intenţionaţi să renunţaţi sau la cele din pod. Refolosiţi tot ceea ce se poate, de la mobilier până la accesorii. Dacă e cazul, recondiţionaţi-le.
În cazul în care aveţi în decorul actual lucruri folositoare, care nu se potrivesc însă noii viziuni de amenajare, daţi-le o faţă nouă. De exemplu, vopsiţi mobilierul într-o culoare adecvată noului ambient sau aplicaţi pe el autocolant. Tot acum aveţi ocazia să-i imprimaţi o notă mai personală, fie pictându-l, fie decorându-l cu stickere speciale pentru mobilier.
Puteţi, de asemenea, să schimbaţi mânerele şi butonii mobilierului cu unii noi şi nu vă faceţi probleme: puteţi achiziţiona astfel de accesorii independent de mobilă. Lampadarului actual îi puteţi oferi un facelift, schimbându-i abajurul cu unul nou sau dându-i celui vechi o „faţă” nouă, cu ajutorul unui material textil şi al unui tub de lipici.
Sau, dacă sunteţi ceva mai îndemânatici, confecţionaţi abajurul dintr-o foaie de tapet sau dintr-o bucată de stofă din acelaşi material al canapelei. Puteţi inventa singuri elemente decorative, modificându-le rolul unora vechi. De exemplu, o cutie metalică pentru ceai poate deveni uşor un ghiveci şic, iar rama tabloului cu crizanteme din sufrageria mamei poate fi utilizată pentru a crea o oglindă originală în baie.
Puteţi să confecţionaţi singuri ornamentele, folosind în acest scop paie, flori uscate şi puţină sârmă pentru a face o coroniţă decorativă. Pe lângă posibilităţile nenumărate de a inventa decoraţiuni originale pentru casa dumneavoastră, care să nu vă coste prea mult, puteţi aborda problema şi mai pragmatic. Economisiţi „mâna de lucru”, care ştim cât de greu atârnă la buget. Chemaţi câţiva prieteni mai pricepuţi pentru a vă monta mobilierul sau chiar parchetul, dacă este vorba despre unul laminat.
Idei pot fi multe: vreţi să scăpaţi de vechiul tapet înflorat, dar operaţiunea presupune costuri suplimentare? Renunţaţi la ideea de a-l da jos şi de a aplica un nou strat de glet. Soluţia? Vopsiţi-l! Alegeţi o vopsea lavabilă într-o nuanţă plăcută – chiar alb -, dacă v-aţi săturat de modelul încărcat de până acum, şi aplicaţi-o fără grijă peste tapet, eventual după un strat de amorsă.
Vă garantăm că nu vor exista probleme. În plus, un eventual decor în relief al tapetului va fi şi el acoperit şi chiar va da un aer original amenajării. Nu uitaţi însă ca înainte să lipiţi cu adeziv special orice colţ desprins al tapetului.
Cumpăraţi doar strictul necesar. În rest, fiţi inventivi, reutilizaţi, adaptaţi, creaţi! De exemplu, o soluţie practică în ceea ce priveşte spaţiul de depozitare sunt cuferele, cutiile şi rafturile textile, care, evident, sunt mult mai ieftine decât un dulap. Cu puţină inventivitate şi imaginaţie, acestea îi pot ţine locul, economisind nu numai bani, ci şi spaţiu.
Reamenajare de efect
Majoritatea lucrărilor de reamenajare sunt făcute, de obicei, imediat după momentul achiziţiei locuinţei în cauză.
Proprietarii aleg soluţia recondiţionării radicale şi a reamenajării spaţiilor cumpărate, înainte de a se muta în ele. Aceste operaţii necesită însă un efort financiar considerabil, acesta fiind cu atât mai greu de suportat, cu cât vin după ce s-a achiziţionat locuinţa.
Apare, deci, un conflict între dorinţa de a locui într-un spaţiu modern şi înnoit, pe de o parte, şi lipsa resurselor financiare, pe de altă parte. Mulţi apelează, în astfel de situaţii, la o serie de compromisuri cum sunt: o calitate mai scăzută a materialelor, renunţarea la unele lucrări de renovare considerate secundare, sau la mâna de lucru mai ieftină. Vă reamintim că toate aceste soluţii presupun o serie de riscuri ce vă pot afecta confortul într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat.
În continuare vă vom prezenta o reamenajare modernă, care s-a realizat cu costuri relativ scăzute, fără a se face însă compromisuri majore cu privire la calitatea lucrărilor. Apartamentul prezentat şi reamenajat de designer Cristina Darie Chirilă are o suprafaţă de 54 mp şi este amplasat într-un bloc de locuinţe construit în anii ’80.
Iniţial, el era compartimentat după cum urmează: vestibul, o debara şi o cămară (amplasate în partea dreaptă a vestibulului), bucătărie, living, sas, dormitor şi baie – toate fiind semidecomandate. În afara spaţiului util, mai trebuie amintit balconul, din zona livingului, cu o suprafaţă de 3 mp.
Principala dorinţă a proprietarului a fost aceea de a deschide cât mai mult spaţiul, prin renunţarea la toate compartimentările din zona anterioară a apartamentului. Astfel, vestibulul, cele două anexe (cămara şi debaraua), bucătăria şi livingul urmau să formeze un tot locuibil care să cumuleze toate funcţiunile specifice spaţiilor menţionate. În urma aplicării acestei idei, singurele spaţii izolate au rămas dormitorul şi baia.
Pentru punerea în operă a ideii pe care am descris-o mai sus, s-a recurs la demolarea celor două anexe din zona vestibulului. În zona cămării se afla coloana de aerisire care deservea atât cămara, cât şi bucătăria.
Aceasta nu a fost demolată pentru a nu se întrerupe fluxul de aer rece la cămările şi bucătăriile apartamentelor de la celelalte etajele. Datorită faptului că această coloană este construită la o distanţă de aproximativ 1,5 metri de peretele frontal al locuinţei, în spaţiul dintre cele două elemente s-a format o nişă în care, la final, s-a amplasat un dressing cu uşi glisante, organizat exact pentru nevoile beneficiarului.
S-a renunţat şi la pereţii care compartimentau bucătăria şi la cel care despărţea vestibulul de living. Ca şi în fosta cămară, în zona bucătăriei s-a păstrat masca ghenei de instalaţii. Ambele au necesitat lucrări de consolidare, deoarece zidăria din cărămidă de tip BCA s-a deteriorat în urma îndepărtării vechilor finisaje.
În zona inferioară a fostului perete care despărţea bucătăria de living a fost amplasat un bar care are dublu rol: în partea dinspre bucătărie este loc de luat masa, în timp ce înspre living el ascunde televizorul şi toată aparatura electronică.
Linia de gătit a bucătăriei a rămas în poziţia iniţială, datorită instalaţiilor ce erau deja trase în locurile respective, însă a fost construit un mobilier multifuncţional. Blatul bucătăriei se continua şi sub geam, pentru a câştiga un spaţiu de lucru mai mare. Pentru cuptorul cu microunde a fost proiectat un spaţiu special, astfel încât acesta să nu ocupe loc pe blatul de lucru, mai ales că bucătăria este deschisă şi ar putea fi inestetic.
Uşa care separa livingul de sas a fost eliminată. În acest fel, trecerea din zona de zi în cea de noapte se face direct, lucru ce a condus la îmbunărăţirea funcţionalităţii.
În ceea ce priveşte lucrările de recondiţionare, acestea au vizat atât finisajele, cât şi instalaţiile. În primul rând, a fost înlăturat linoleumul lipit pe pardoseală iar de pe pereţi au fost decopertate vechile finisaje. Aceştia au fost regletuiţi, iar pe cei doi pereţi ai dormitorului – construiţi din cărămizi BCA – s-a montat plasă din fibră de sticlă pentru a le consolida structura relativ slăbită.
Pe pardoseală s-a turnat şapă autonivelantă, iar pentru finisaj s-a folosit parchet laminat în toată locuinţa, mai puţin în baie, unde a fost montată gresie. Datorită cromaticii folosite, a parchetului alb/ gri, ce are un contrast plăcut cu nuanţa de stejar a mobilierului, a fost creat un ambient foarte aerisit şi degajat. Pata de culoare a întregului spaţiu este canapeaua şi cei doi pufi modulari, ce pot compune un colţar, dacă se doreşte.
Conductele de tur şi retur ale instalaţiei de încălzire au fost înlocuite cu unele din cupru iar în locul caloriferelor vechi, din fontă, au fost montate unele noi, din oţel. Conductele de apă caldă şi apă rece din baie şi bucătărie au fost şi ele înlocuite cu unele din pexal (pentru cele de apă caldă, ca şi pentru cele de încălzire, s-a folosit pexal cu inserţie).
În baie, obiectele sanitare s-au înlocuit în totalitate, iar forma celor noi, împreună cu repoziţionarea lor, a condus la o funcţionalitate mai mare a acestui spaţiu.
Ponturi pentru reducerea costurilor
În bucătărie, în loc să schimbăm mobilierul, putem să înlocuim doar o parte din el. Dacă structura corpurilor din bucătărie este în stare bună, putem pur şi simplu să revopsim sau să schimbăm fronturile şi blatul de lucru. În acest fel, întreaga bucătărie va dobândi un aer nou. Mai mult, putem schimba şi perdelele, iar dintr-un material similar putem face şi perne pentru şezut al scaunelor, acolo unde este cazul. În afară de aceste schimbări mai mari, putem recurge şi la o serie de obiecte mai mici, care însă pot adauga personalitate bucătăriei, cum ar fi: suportul de agăţat prosopul, etajere, recipiente pentru condimente etc.
În dormitor putem îmbunătăţi aspectul unui dulap vechi prin autocolant, ce se găseşte în diverse modele şi culori. Nu ne mai place patul? Îl putem revitaliza foarte uşor printr-o tăblie de pat creativă, pictată pe perete în culori acrilice, iar acelaşi model se poate repeta şi pe alţi pereţi şi astfel putem crea diferite compoziţii. Dacă este posibil, tapitarea patului va aduce un plus de confort şi va da un aer complet schimbat în cameră.
În living puteţi face cu uşurinţă un set de huse pentru canapele şi fotolii. Acestea, asortate cu draperia sau cu un perete colorat, pot însufleţi încăperea. O schimbare este vizibilă şi în cazul în care adăugăm câteva pernuţe decorative pe canapea şi un covor nou. Pentru a obţine un efect şi mai mare de schimbare şi de nou, putem încerca să găsim o amplasare diferită a obiectelor. Încercaţi să faceţi câteva schiţe cu posibile poziţii ale obiectelor din încăpere. Analizaţi ce anume aveţi nevoie şi alegeţi varianta cea mai bună. Mai mult, puteţi modifica şi anumite părţi din mobilier. Aveţi de exemplu o veche vitrină cu geamuri? Puteţi să-i adăugaţi câteva floricele autocolante. Un perete gol? Câteva dungi colorate îl vor înviora.
De multe ori există posibilitatea măririi spaţiului prin eliminarea unui perete, de regulă cel al bucătăriei. În ciuda disconfortului cauzat de renovare, spaţiul va deveni mult mai aerisit şi degajat. Cu toate acestea, dărâmarea unui perete poate atrage multe alte costuri neprevăzute: lucrări ce ţin de partea electrică, putând exista, de asemenea, posibilitatea unei diferenţe de nivel. În plus, este bine să vă gândiţi la proiectarea spaţiului înainte de a demara orice lucrare şi să analizaţi dacă dispariţia acestui perete chiar va aduce un beneficiu din punct de vedere al spaţiilor de depozitare şi al amplasării mobilierului.
Cum se poate reduce costul manoperei
În funcţie de anvergura proiectului se aleg şi executanţii. În cazul unui proiect complex este de preferat alegerea unei echipe specializate pe diverse domenii pentru executarea lucrărilor. Când avem de-a face cu un proiect de dimensiuni reduse se poate apela, fără probleme şi la echipe mici de meşteri, singura condiţie fiind calitatea lucrărilor.
Pentru a nu depăşi bugetul stabilit, mai multe reguli trebuie respectate, între acestea fiind respectarea graficului de lucru, susţinerea pe tot parcursul lucrării a proiectului iniţial, orice modificare a acestuia putând avea reacţii în lanţ. În momentul în care apar întârzieri în execuţie, automat vor creşte şi costurile. O regulă importantă în cadrul unui proiect de amenajare este existenţa unui echilibru între toate elementele ce îl compun. Nu se pot pune într-o baie, de exemplu, plăci ceramice din segmentul medium-high, iar obiectele sanitare să fie din segmentul low.
Întreabă un specialist
Recomandările şi în special ponturile pentru a realiza economii la amenajări şi, în acelaşi timp să se obţină funcţionalitate, confort şi estetică sunt deosebit de importante. De aceea, am apelat la un specialist care a realizat mai multe lucrări de acest fel, şi anume, designer Cristina Darie Chirilă (tel. 0725.639.650, e-mail: contact@designerul-tau.ro, darie.cristina@gmail.com).
În condiţiile unui buget redus, când trebuie să apelăm la un specialist?
În momentul în care decideţi să faceţi câteva schimbări în interiorul locuinţei, trebuie să ţineţi cont de anvergura modificărilor pe care le doriţi. Pentru mici modificări ce se pot realiza într-o după amiază, cu ajutorul autocolantelor sau a diferitelor perdele, nu este nevoie să aplelaţi la cineva specializat, însă când vine vorba de montarea mobilierului sau zugrăveală este indicat să cereţi ajutorul unui profesionist.
Oferiţi-ne câteva ponturi pentru bugete reduse pentru diverse funcţiuni.
O soluţie pentru redecorarea bucătăriei este schimbarea placajelor ceramice, însă de multe ori acest lucru implică un mic şantier, lucrări de construcţie ce produc deranj în casă. O recomandare ar fi placarea suprafeţei dintre corpurile de bază şi cele suspendate cu o sticlă colorată, lucru ce se realizează la costuri reduse şi minim de efort la montaj. În dormitor, înlocuirea draperiilor şi a perdelelor cu siguranţă poate să aducă o îmbunătăţire în cameră.
Dar pentru spaţiile neglijate sau cele mai des amenajate?
În foarte multe cazuri, într-o casă, holul este neglijat. Un tablou, o fotografie bine amplasată sau câteva pete de culoare îi vor contura o personalitate proprie. Camera copilului este probabil cel mai des amenajată într-o casă. Cel mic creşte şi preferinţele i se schimbă. Reamenajrea poate să fie făcută fără costuri foarte mari, cu ajutorul culorilor, a ţesăturilor şi a două-trei poliţe amplasate exact unde trebuie. O altă soluţie este să achiziţionaţi de la început un mobilier funcţional, ce poate fi folosit atât de un copil de 3 ani, cât şi de un şcolar, iar personalizarea acestuia să se facă prin decoraţiuni, autocolante sau picturi.