Orice părinte vrea să-i ofere copilului său un mediu propice pentru studiu şi relaxare. De aceea, camera celui mic trebuie amenajată după anumite reguli, astfel încât să asigure confortul necesar.
Venirea pe lume a unui copil reprezintă pentru majoritatea familiilor un moment de maximă bucurie. Însă, această ocazie nu aduce numai sentimentul de împlinire din sufletul părinţilor, ci şi noi probleme în ceea ce priveşte organizarea şi amenjarea locuinţei pentru întâmpinarea micuţilor. Când vine vorba despre decorarea camerei celui mic, ne gândim în primul rând să creăm un mediu sigur, care să îi permită micuţului să-şi dezvolte creativitatea şi să îl îndemne la visare. Aşa că accesoriile şi materialele pentru decorarea acesteia trebuie alese cu grijă. În primul rând, optaţi pentru materiale naturale, antialergice şi evitaţi obiectele cu care acesta s-ar putea răni (margini ascuţite, jucării ce pot fi înghiţite, obiecte sau mobilier din sticlă etc.). Nu folosiţi finisaje reci, precum gresia sau metalul! Acoperiţi podeaua încăperii cu parchet din lemn masiv şi izolaţi-o cu ajutorul unei mochete sau a unui covor gros din fibre naturale, pentru că micuţul se va juca cu siguranţă pe jos. Regula „materialelor naturale” este valabilă şi atunci când vine vorba de mobilier. În plus, ar fi bine ca acesta să aibă forme cu margini rotunjite, pentru a preveni o eventuală accidentare. După ce aceste criterii sunt îndeplinite, căutaţi un ansamblu de mobilier care să se poată modifica odată cu creşterea copilului tău.
Acest lucru este foarte practic şi te va scuti de cheltuieli ulterioare. Alege un pătuţ pentru nou-născuţi, care se poate transforma în pat de o persoană. Gândeşte-te din timp că pe măsură ce creşte micuţul tău, va avea nevoie de mai mult spaţiu de depozitare, aşa că achiziţionează de pe acum un mobilier inteligent compartimentat, care să îi servească şi mai târziu. Poţi alege un mobilier în a cărui gamă să fie disponibil şi un birou pe care să îl cumperi la timpul potrivit, fără a fi nevoit să schimbi tot ansamblul. Sau alege unul cu birou încorporat, care să dispună de un sistem de pliere ce permite mascarea acestuia. Indiferent de alegerea făcută, caută să amplasezi mobilierul în aşa fel încât centrul camerei să rămână liber, pentru a permite celor mici să se joace. Odată cu sosirea celui mic acasă, pe lângă amenajarea unei camere speciale pentru el, trebuie să vă gândiţi şi ce modificări necesită făcute în restul locuinţei pentru siguranţa lui. Aşa că uitaţi-vă prin magazine după sisteme de blocare a uşilor de la camere, mobilier, electrocasnicelor şi, bineînţeles, protecţie pentru prize. Când prichindelul va începe să exploreze casa, nimic nu îi va sta în cale, aşa că fiţi cât se poate de precauţi!
Ce trebuie avut în vedere atunci cînd pregăteşti spaţiul pentru un copil „În anii de formare, copiii sunt foarte receptivi la stimulii vizuali şi tactili, fiecare contact cu un lucru nou din acest punct de vedere fiind o lecţie utilă pentru întreaga viaţă. Acest lucru impune atât conceperea unei amenajări care să îi stimuleze imaginaţia, cât şi acordarea unei atenţii sporite aspectului siguranţei – cei mici nu sunt suficient de experimentaţi pentru a se proteja de accidente neplăcute. Este deci imperativă utilizarea pieselor de mobilier, care, în afară de calitatea confortului în utilizare, mai au nevoie de încă o calitate, cea a siguranţei în exploatare. Colţurile trebuie să fie rotunjite, iar accesul la zone cu potenţial de pericol, limitat. Habitatul fiului sau fiicei dumneavoastră va trebui să fie prin urmare un microcosmos bogat în informaţii în care micul explorator să ia contact cu lumea fără a fi în pericol de a se accidenta.” Drd. arh. Radu Negoiţă
Un interior multifuncţional
1.Indiferent de sexul destinatarului, camera celui mic trebuie gândită multifuncţional, astfel încât să servească tuturor nevoilor acestuia. Ţinând cont că această încăpere reprezintă universul copilului tău, trebuie să o organizezi în aşa fel încât să îi găzduiască confortabil toate activităţile. Este indicat ca spaţiul să beneficieze de mai multe zone, bine definite: una dedicată odihnei, una de studiu, una de joacă şi cea de depozitare. Bineînţeles că importanţa acestora se modifică odată cu vârsta copilului, de aceea ar fi bine să ţineţi cont de acest lucru de când demaraţi amenajarea, pentru ca schimbările necesare să fie făcute cu uşurinţă în timp (de exemplu, inserarea biroului sau amenajarea unei arii de primire a prietenilor).
Pentru adolescenţi
2.Vine un moment în viaţa fiecărui părinte când realizează că odată cu vârsta se modifică şi nevoile copilului său. Preocupările acestuia se schimbă, dezvoltându-şi un nou stil de viaţă caracteristic etapei pe care o începe, ceea ce duce implicit şi la regândirea spaţiului ce îi revine. Odată cu noile preocupări şi nevoi ale acestuia, au loc şi modificări privind mediul lui de viaţă. O cameră de copil cu dragoni pictaţi pe pereţi şi aşternuturi imprimate cu personaje de poveste nu mai reprezintă interesele adolescentului şi nu este potrivită personalităţii pe care şi-a dezvoltat-o. Aşa că e momentul pentru o schimbare!
Temă pentru cei mici
3.Pentru a înveseli camera copilului, căutaţi să alegeţi mobilier, jucării şi accesorii specifice cât mai colorate şi animate. Alegerea unei teme decorative este o idee bună. În acest scop, vă puteţi inspira din lumea poveştilor sau a desenelor animate, pentru a oferi micuţilor un decor plin de farmec, care le va da frâu liber imaginaţiei şi la visare. Ţineţi cont de sexul copilului şi de preferinţele lui atunci când luaţi aceste decizii, însă nu vă sfiiţi să fiţi puţin nonconformişti şi să vă abateţi de la tipare. Mama, cea mai apropiată de preferinţele şi dorinţele băiatului său, şi-a adus o contribuţie importantă în amenajarea camerei din fotografie, folosind designul unei maşini pentru patul micuţului.
Apelaţi la culori!
4.Imprimeuri inspirate din natură, culori vesele şi contraste romantice, aceasta este formula unei camere de tineret originale şi pline de farmec. Nota romantică, paternurile florale şi accentele de roz şi lila conferă decorului inocenţă şi feminitate. Mixul de imprimeuri, repetarea riguroasă şi echilibrată a culorilor folosite şi existenţa anumitor corespondenţe între elementele amenajării fac ca decorul, altfel destul de încărcat, să fie armonios.
Pentru micile prinţese
5.Scăldat în nuanţe dulci de roz şi paternuri vegetale, universul creat de designerul Wanda Dinu este unul de poveste. Sfatul ei? „Nu vă temeţi să folosiţi materiale cu imprimeuri bogate şi sobre (de tipul Toile de jouy) şi mobilier cu linii clasice pentru camera celor mici. Decorul rezultat din combinarea acestor elemente este unul fără vârstă, ce poate fi adaptat, odată cu trecerea timpului, pentru a se potrivi noilor nevoi ale copiilor.” Designer Wanda Dinu, tel. 0723.33.22.63
Întreabă un specialist
1. Cum trebuie privită camera copilului din punctul de vedere al amenajării?
Camera copilului trebuie să fie atât un mediu sănătos şi confortabil pentru noul membru al familiei dumneavoastră, cât şi o platformă de teste, un laborator în care micul utilizator îşi evaluează influenţa asupra elementelor componente ale universului fizic înainte de a lua contact cu necunoscutul dinafara casei.
2. Ce materiale este indicat să folosim pentru această încăpere?
Materialele care vor intra în componenţa amenajării camerei trebuie să fie dintre cele cu grad minim de toxicitate – copiii îşi „învaţă” habitaclul cu mâinile, dar şi cu gura, deci acest aspect trebuie luat în seamă. Suprafeţele netede sunt mai sigure decât cele denivelate. Un covor care să acopere toată suprafaţa de călcare ar fi de asemenea util – suprafaţa cu care va lua contact copilul va fi astfel moale, dar şi călduroasă.
3. Ce soluţii recomandaţi pentru camerele destinate a doi copii?
Paturi suprapuse pentru economie de spaţiu, dacă acest lucru este necesar. Eficientizare maximă a spaţiilor de depozitare – patul poate fi dotat cu sertar de lenjerie, iar cărţile se pot depozita pe poliţe suspendate. Este important ca fiecare frate să aibă o zonă de lucru sau de joacă al cărei utilizator exclusiv să fie, acest lucru va contribui la buna înţelegere a celor doi.
4. Câteva reguli de bază pentru decorul unor astfel de funcţiuni…
Mobilierul simplu este mai uşor de întreţinut. Suprafeţele cu o bună rezistenţă la uzură sunt cele mai recomandate. Pentru copiii foarte mici sunt recomandate nuanţele pastelate datorită efectului liniştitor.
Drd. arh. Radu Negoiţă, Tel.: 0742.426.685