3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCum a urcat CEC până pe locul 3 în sistemul bancar

Cum a urcat CEC până pe locul 3 în sistemul bancar

Ultima bancă importantă deţinută de stat în România a avut o evoluţie fulminantă şi în 2010 şi se află aproape la egalitate cu deţinătoarea locului 3 în sistemul bancar, Raiffeisen Bank.

 

Activele administrate de CEC, singura bancă importantă de-ţinută de stat, au sporit cu 4,2% în 2010, potrivit rezultatelor financiare oficiale. CEC se apropie astfel de locul 3 în sistemul bancar local cu active totale de aproximativ 21,7 miliarde de lei, nivel aproape similar cu Raiffeisen Bank. Cota de piaţă a celor două bănci este de aproximativ 6,4%. CEC nu a neglijat însă nici profitul, obţinând unul dintre cele mai bune rezultate din România din acest punct de vedere. Câştigurile băncii au crescut cu 30,16% anul trecut, până la 65,13 milioane de lei.

CEC nu stă degeaba. Venituri din dobânzi, în creştere

CEC se remarcă şi din punctul de vedere al veniturilor obţinute din dobânzi. Acestea au urcat anul trecut cu peste 24% faţă de 2009, adică de două ori mai mult decât veniturile ocupantei locului 2 în sistemul bancar, BRD. Prin comparaţie, veniturile din dobânzi ale liderului BCR au scăzut pe ansamblul anului 2010. Pe de altă parte, CEC a obţinut anul trecut venituri înjumătăţite din comisioane.

În ciuda creşterii cu 8,6% a provizioanelor, CEC rămâne una dintre cele mai sigure bănci din sistemul bancar românesc, cu o rată a solvabilităţii de 17,6%, semnificativ mai mare decât limita minimă impusă de Banca Naţională, adică 10%. Un alt indicator care arată că CEC nu a stat degeaba în 2010 este rata de acoperire a creditelor cu depozite constituite de clienţi, indicator care anul trecut a fost de 63,77%, nivel confortabil, dar mai mic decât în 2009.

Trei ani de creştere. Nu mai vor privatizare

În 2007, când la conducerea CEC Bank a venit Radu Graţian Gheţea, până atunci preşedinte al Alpha Bank, ultima bancă de stat ocupa locul 8 în sistemul bancar cu o cotă de piaţă de aproximativ 4% (faţă de 6,3% în prezent) şi active de sub 3 miliarde de euro (faţă de peste 5 miliarde de euro în prezent). În acea perioadă se punea serios problema redeschiderii procesului de privatizare al CEC după operaţiunea eşuată din 2006. Între timp lucrurile s-au schimbat radical.

„În iunie 2007, când am prezentat strategia de dezvoltare a băncii, am menţionat că, începând cu 2010 sau 2011, acţionarul ar putea lua orice decizie în ceea ce priveşte structura acţionariatului. Am menţionat atunci atragerea unui investitor gen BERD, IFC sau invitarea să participe la capitalul băncii, listarea pe bursă, începerea unui proces de privatizare sau reluarea procesului de privatizare care a fost întrerupt, o combinaţie între acestea. Ceea ce am spus atunci este valabil şi acum, numai că, acum lucrurile sunt puţin diferite, pentru că în afară de voinţa acţionarului trebuie să ţinem cont şi de nişte reguli ale Uniunii Europene”, spune Radu Graţian Gheţea, care a insistat asupra faptului că privatizarea CEC ar fi o greşeală în acest moment. De altfel, acelaşi punct de vedere l-a susţinut într-o conferinţă de presă şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cel care reprezintă acţionarul majoritar al băncii.

1,74 miliarde de euro este creşterea activelor administrate de CEC în perioada 2008-2010.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă