20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum a semnat Messi primul contract cu Barcelona

Cum a semnat Messi primul contract cu Barcelona

Jorge Messi s-a răzvrătit: sătul să se mai plimbe prin instalaţiile stadionului Camp Nou în octombrie 2000, el a ameninţat că pleacă imediat cu fiul său, dacă Barcelona nu-i încheie pe loc un contract. Lui Carles Rexach, directorul sportiv al clubului, ultimatumul i-a sunat foarte serios şi cum copilul părea promiţător a luat un şerveţel din restaurantul Clubului Tenis Pompeia şi a scris: „Eu, Charly Rexach, în prezenţa lui Horacio Gaggioli [de la agenţia Marka care reprezenta interesele familiei Messi] şi Josep Maria Minguella, mă angajez să-i închei un contract lui Lionel Messi în condiţiile convenite şi în ciuda împotrivirii interne care există în club”, notează ziarul El Pais, citat de Agerpres .

Tatăl lui Messi s-a mulţumit cu şerveţelul, un recurs surprinzător din partea unui club care avea o bază bine structurată. Problema a venit mai târziu când conducerea prezidată de Joan Gasparta trebuit să dea formă şi fond contractului, lucru deloc uşor într-un consiliu copleşit de situaţii complexe şi contracte dubioase. Angajarea prin contract a lui Messi la Barca ar putea fi relativizată în acel an 2000, în asemenea măsură încât tema rămâne supusă procesului judiciar. Marka, agenţie de reprezentare argentiniană, a reclamat juridic comisioanele pentru acea hârtie semnată de Rexach şi continuă să le reclame deşi doi judecători au dat dreptate familiei Messi în ultimii doi ani.

Contractul are mulţi „taţi”, dar o singură mamă: un fost membru al clubului Espanyol care timp de trei ani a făcut parte din conducerea clubului Barcelona, pe numele său, Juan Lacueva. „Barcelona se pregătea să-l transfere pe Saviola, dar se afla în prezenţa unui giuvaier de 12 ani. Dacă nu era Lacueva, Messi cu greu ar fi venit la Barça”, recunoaşte Minguella, martor al acelor evenimente şi al tertipurilor folosite de fostul director adjunct Lacueva pentru a parafa contractul. Lacueva a recunoscut chiar că a cumpărat primele doze ale hormonului de creştere pentru ca Leo să facă tratamentul prescris în Argentina, de la o farmacie din apropierea stadionului: „Trebuia să fac ceva, altfel pleca”, a spus el.

A fost chiar admonestat pentru dăruirea lui faţă de „un băiat de 12 ani care va deveni vedetă când tu nu vei mai fi aici”. Şi au avut dreptate, el a plecat iar Messi şi-a primit contractul. Acel prim document elaborat sub supravegherea avocatului Leopoldo Hinjos, garanta şapte milioane de pesetas tatălui jucătorului pentru un post în cadrul clubului. „Era neobişnuit pe vremea aceea să se garanteze procente pentru drepturi de imagine dacă băiatul ajungea la prima echipă”, spune Lacueva, care aminteşte că era în perioada în care Iniesta rămăsese liber, iar Madridul bătea la poartă. „De Iniesta s-a ocupat Gaspart personal”, spune el.

„Clubul era foarte ocupat cu stingerea incendiilor. Iar acel document a stârnit un mare foc”, recunoaşte Lacueva, care nu a vrut să dea numele celuilalt membru al conducerii care  şi-a ieşit din minţi pentru că se negociase un acord fără avizul direcţiei. Prin urmare a refuzat să semneze documentul care purta deja semnătura avocaţilor, ceea ce îi dădea validitate legală. „Unde te crezi, la Espanyol? Aici nu vrem comisioane”, i-a strigat în faţă lui Lacueva, unul dintre vicepreşedinţi.

Chestiunea a luat o asemenea amploare încât la reuniunea de atunci a Consiliului nimeni nu a vorbit despre cât de promiţător este Messi, având grijă mai degrabă să-l insulte şi să-l desfiinţeze pe Lacueva”, aminteşte un alt membru al conducerii, subliniind totuşi eforturile făcute de Rexach, Rife şi Minguella. Între timp, Gaspart se ruga ca Saviola să-l scoată din noroi, neştiind că în casă se găsise aur, copilul de aur în vârstă de 12 ani numit Messi.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă