19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialCum a sabotat Ion Iliescu postul Europa Liberă

Cum a sabotat Ion Iliescu postul Europa Liberă

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, era de părere ca postul de radio Europa Liberă este finanţat de CIA, unde lucrează doar “fugari, vânduţi” şi reprezintă “elemente inraite”, potrivit unor stenograme care datează din 1970 – când Iliescu era prim secretar al CC al UTC – publicate de istoricul Adrian Cioflanca pe blogul său.

“Postul de radio Europa libera nu este bruiat, este ascultat si desfasoara o activitate sustinuta, de diversiune. Ce reprezinta acest post de radio este foarte bine cunoscut, este creat, este finantat de organele de informare ale Statelor Unite, de organizatia de spionaj a Statelor Unite, de C.I.A.
A fost si demascat ca atare; in parlamentul vest-german s-a cerut deschis guvernului vest-german ca sa ceara inlaturarea acestui post de pe teritoriul R.F.G. pentru ca este o chestiune si de demnitate nationala a acestui stat care pledeaza, care promoveaza o anumita deschidere in politica internationala si este o incalcare chiar a suveranitatii acestui stat mentinerea unui post alimentat de oficine straine”, considera Iliescu, potrivit stenogramelor.

“Una din platformele ideologice ale acestui post de radio este de a alimenta acest sentiment de ploconire servila, de slugarnicie in fata occidentului, occidentului luminat, promotor al libertatii individului in lumea contemporana (…).Cine lucrează la acest post este de asemenea un lucru foarte bine cunoscut, sunt oameni, sunt fugari, sunt oameni vânduţi, sunt oameni care n-au nimic cu interesele poporului nostru, sunt elemente înrăite, duşmănoase, foşti legionari sau fugari mai recenţi, nişte băieţi zăpăciţi de o anumită propagandă şi care până la urmă nu au găsit altă sursă de existenţă decât de a se pune în slujba acestor cercuri vrăjmaşe ţării noastre cum este Cornel Chiriac şi cum sunt fraţii Petrescu şi care mai sunt acolo, la postul acesta de radio”, mai spunea fostul presedinte.

În ciuda declaraţiilor din 1970, după 30 de ani, în 2001, Ion Iliescu i-a decorat pe jurnaliştii de la Europa Libera, ca “ca semn al durabilei recunoştinţe şi preţuiri a poporului român”. Medaliile i-au fost însă returnate, în semn de protst pentru decorarea lui Corneliu Vadim Tudor.

Şeful Comisiei prezidenţiale de Analiză a Dictaturii Comuniste, Vladimir Tismăneanu, critică dur declaraţiile fostului preşedinte, dupa cum sunt prezentate în stenograme.

“Aflăm acum, graţie istoricului Adrian Cioflâncă, cât de implicat a fost Ion Iliescu în campaniile împtriva postului de radio Europa Libera. Dar şi în cele împotriva religiei şi în acelea, de o stupiditate fără margini, împotriva modelor “occidentale” (jeans, plete, barbă, fuste scurte, muzică rock etc). Vedea pretutindeni pe atunci, la începutul anilor 70, încercări de subminare, huliganism, “slăbiciuni ideologice”, scrie Tismăneanu pe blog .

Tismăneanu mai spune că Iliescu cerea cu “virulentă indignare anti-occidentală întărirea vigilenţei revoluţionare” şi saluta echipele terorizante care se ocupau cu sfâşierea fustelor şi tunsul obligatoriu în numele “asanării străzii”.

“Mai suntem unii care ne amintim acele clipe deopotrivă ruşinoase şi absurde. Eu unul îmi amintesc, era cred în 1970, asemenea raiduri chiar în faţa clădirii rectoratului Universităţii din Bucureşti. Acum ştim ca Ion Iliescu le patrona”, mai sscrie Tismăneanu.

Tismăneanu mai spune că, preocupat de trecutul altora, Ion iliescu îl uită pe al său: “Preocupat aşadar să-mi mistifice trecutul, fostul preşedinte Ion Iliescu şi-l uită pe al său. Ori îl neagă în chip duplicitar. Cel care a pretins, inclusiv în cartea de dialoguri cu mine, că ar fi fost un activist ideologic luminat, apare din documentele recente accesate de istorici drept un inchizitor fidel liderului partidului şi doctrinei oficiale”.

Sursa foto homepage: turnofftheglory.files.wordpress.com

Cele mai citite

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...
Ultima oră
Pe aceeași temă