12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum a rupt o mamă cercul vicios al obezităţii

Cum a rupt o mamă cercul vicios al obezităţii

O mamă şi-a trimis fiica supraponderală la o tabără pentru persoane obeze pentru ca aceasta să nu aibă parte de aceeaşi copilărie tristă pe care a avut-o ea, potrivit cotidianului britanic Daily Mail, în format electronic.

Marissa Robson a fost supraponderală pentru cea mai mare parte a vieţii ei şi, în copilărie, era timidă şi retrasă. Dar când a văzut că fiica ei, Leah, îi calcă pe urme cântărind 89 de kilograme la doar 11 ani, femeia a luat măsuri drastice pentru a o ajuta să scadă în greutate.

Tristă şi suferind de tulburări de comportament, Leah era numită „ciudată” la şcoală şi colegii de clasă obişnuiau să o împingă în spaţii mici ca să vadă dacă încape. Când mama ei şi-a dat seama cât suferea Leah, Marissa s-a străduit din greu să o poată trimite într-o tabără pentru obezi în valoare de 4000 de lire sterline. În următorii trei ani, Leah s-a transformat dintr-o preadolescentă complexată într-o tânără încrezătoare.

Acum, la 15 ani, Leah a pierdut aproape 25 de kilograme şi strânge bani pentru o a patra participare la tabăra pentru obezi care a ajutat-o atât de mult, după ce fondurile de la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) s-au terminat. Între timp, Marissa a pierdut 38 de kilograme pentru a fi un exemplu mai bun pentru fiica ei.

Marissa recunoaşte că Leah avea probleme cu mâncarea încă de când era copil. „Leah obişnuia să mănânce mult. Ai crede că un copil ar mânca cantităţi mari de ciocolată chips-uri şi chestii de genul acesta, dar ea mânca doar mâncare în cantităţi foarte mari. Mergea la frigider şi mânca un pachet întreg de şuncă sau o cutie de creveţi odată, apoi ascundea cutia goală sub patul ei. Mânca ca să se consoleze şi să îşi potolească anxietatea. Este trist să vezi un copil trecând prin asta,” povesteşte Marissa.

„Am avut probleme similare când eram copil şi era ca şi când m-aş fi uitat la mine însămi într-o oglindă. Asemănările dintre mine şi Leah au devenit tot mai evidente pe măsură ce ea creştea. Trăia o viaţă retrasă şi nu avea încredere în ea însăşi. La 11 ani avea peste 80 de kilograme şi creştea, în vreme ce sora ei mai mică, Tyla, era micuţă. Dacă nu era asta, probabil că nu aş fi observat, dar Tyla era atât de sociabilă şi adora să se privească în oglindă, pe când Leah purta hainele mele şi nu ieşea deloc din casă,” a mai adăugat mama celor două fete.

Soluţia salvatoare a fost un documentar la televizor, unde copii şi părinţi îşi spuneau poveştile din tabăra pentru obezi. Iniţial nu au avut bani, şi cererea pentru sponsorizare le-a fost refuzată deoarece Marissa era ea însăşi supraponderală, ar fi fost un exemplu prost pentru fiica ei şi nu ar fi încurajat un stil de viaţă sănătos acasă. După ce mama şi-a schimbat însă, stilul de viaţă şi a slăbit aproape 40 de kilograme, NHS le-a oferit fonduri pentru trei vizite în tabăra pentru obezi, adică 12.000 de lire sterline.

„Faptul că am mers în tabără şi am pierdut în greutate mi-a schimbat complet viaţa,” a spus Leah. „Acolo îţi monitorizează greutatea, te învaţă cum să mănânci sănătos şi organizează activităţi distractive la care toată lumea poate lua parte. Vezi copii venind cu ochii trişti şi până pleacă deja sunt mai fericiţi şi mai sănătoşi. Ştiu că a costat mult, dar după mine, a meritat fiecare bănuţ!”

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă