Una dintre fostele consiliere ale lui Emil Boc a ajuns să reprezinte Ministerul Muncii la Ambasada României la Paris deşi are doar o lună experienţă în acest minister. Mai mult chiar, există dovezi care arată că Elena Irofti nici nu ar fi fost angajată la Ministerul Muncii în momentul numirii în funcţie, aşa cum cereau condiţiile legale pentru acest post.
Raluca Elena Irofti a fost numită la 3 martie 2009 consilier personal al premierului Emil Boc. Anterior lucrase la primăria din Cluj-Napoca unde a ocupat poziţia de inspector de specialitate la Biroul de Relaţii Externe pentru Investitori (altfel spus, fusese tot subalternă a premierului Boc, pe atunci primar de Cluj – n.red.). În contextul în care, la începutul lunii februarie, cel care a promovat-o la Bucureşti şi-a înaintat demisia din funcţia de premier, Raluca Irofti s-ar fi putut întoarce la Cluj pe vechea funcţie. „Relaţiile ei de muncă cu instituţia noastră au fost doar suspendate pe perioada detaşării la Bucureşti. Primăria are obligaţia de a o primi pe funcţia deţinută”, a precizat Oana Buzatu purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj.
„Ştiam de concurs din 2011″
Consiliera lui Boc nu s-a mai întors însă la Cluj, pregătindu‑şi din timp o portiţă de scăpare. „Postul de ataşat pentru probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei României la Paris a fost înfiinţat, în ianuarie 2011, iar eu, lucrând la guvern, am ştiut de existenţa lui. Cunoşteam dificultăţile cu romii pe care le avem la Paris şi înţelegând problemele acestei comunităţi doream să îndeplinesc toate condiţiile pentru ca în momentul în care acest post va fi scos la concurs să mă pot înscrie”, ne-a declarat Elena Irofti.
Una dintre condiţiile de participare era ca fiecare candidat „să facă parte din aparatul propriu al ministerului sau din instituţiile aflate în subordinea sau autoritatea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Social”. Doar că, cel puţin din două documente reiese că fosta consilieră a lui Boc a lucrat ultima oară pentru guvern şi nu pentru Ministerul Muncii, iar în aceste condiţii nu ar fi putut să se înscrie la concursul pentru postul de la Paris.
Într-un răspuns oficial, Secretariatul General al Guvernului ne-a informat că „în prezent, doamna Irofti Raluca Elena este director de cabinet în cadrul cabinetului secretarului general adjunct al Guvernului”.
Mai mult, din declaraţia de avere depusă la eliberarea din funcţie – 06.03.2012 – şi care se găseşte pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, Irofti completează negru pe alb la rubrica „funcţia deţinută”: „consilier personal al primului ministru, aparat propriu de lucru al premierului”. Mai menţionează că în anul 2012 a câştigat 29.342 de lei care i-au fost plătiţi tot de Secretariatul General al Guvernului.
Chemată şi detaşată de Boc la Guvern
Oficiali ai Ministerului Muncii ne-au confirmat că de la 29 iunie 2011 Irofti Raluca Elena a devenit consilier, clasa I, grad profesional principal în cadrul acestui minister. Doar că, după nici măcar o lună, premierul Boc a rechemat-o să lucreze în cadrul guvernului. „În iulie am fost chemată la guvern de către premier, care mi-a spus «ai dat tu concurs la Ministerul Muncii, dar am nevoie de tine aici». Astfel, am fost detaşată să lucrez din nou la cabinetul premierului. Am muncit mai mult sau mai puţin de o lună la Ministerul Muncii, nu ştiu să vă spun exact. Dar asta nu mi se pare relevant, deoarece legislaţia legată de domeniul muncii, la care mă pricep foarte bine, se aplică şi la minister şi la guvern şi la Paris”, a recunoscut fosta consilieră a lui Emil Boc.
Interesant este că Ministerul Muncii a decis să organizeaze concursul pentru ocuparea funcţiei de ataşat pentru probleme de muncă şi sociale în cadrul Ambasadei de la la Paris, în ziua demisiei lui Boc. Condiţiile impuse pentru înscrierea în acest concurs par ridicole. Ele nu îi obligă pe candidaţi să aibă experienţă bogată sau studii de specialitate necesare pentru o asemenea demnitate, acestea nefiind considerate atuuri în concurs pentru acei candidaţi care le-ar poseda. Spre exemplu, Irofti bifează condiţia care prevede că toţi „candidaţii trebuie să facă parte din aparatul propriu al Ministerului Muncii” doar pentru că – potrivit propriei declaraţii – a muncit efectiv la minister mai puţin de o lună. (Spre amuzament, Codul Muncii spune că o persoană cu funcţii de execuţie poate fi ţinută în probe până la 3 luni).
În acest context şi ca urmare a concursului organizat pe 20 februarie 2012, Ministerul Muncii consideră că Irofti este cea mai îndreptăţită persoană pentru a ocupa o funcţie care „asigură reprezentarea Minis-terului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în cadrul misiunii diplomatice”.
Plecarea la post, în 60 de zile
Este surprinzător că o persoană despre care ştim doar că i-a acordat sfaturi fostului premier (nu ştim pe ce teme), susţine că a lucrat o lună la Ministerul Muncii (pe partea de fonduri europene) şi s-a ocupat de relaţia cu investitorii externi la primăria din Cluj va avea, la Ambasada de la Paris alte însărcinări: „întocmeşte rapoarte de activitate legate de problemele cu care se confruntă cetăţenii români din Franţa; acordă sprijin şi consiliere lucrătorilor români aflaţi pe teritoriul Franţei”.
Raluca se află „în faza de pregătire la Ministerul Afacerilor Externe”, potrivit propriilor declaraţii, şi „va pleca la post în 60 de zile pentru o perioadă de patru ani”, după cum ne-a precizat Ministerul Muncii”.
Cum ajungi la mâna comisiei
Condiţiile cerute pentru participarea la concurs: vechimea minimă în specializarea studiilor de un an, cunoaşterea limbii franceze, cunoştinţe de calculator şi studii universitare îl fac pe orice consilier debutant din cadrul Ministerului Muncii eligibil pentru postul de la Paris. Aceste condiţii foarte lejere de participare şi lipsa unor criterii foarte dure de departajare (experienţă în domeniul diplomaţiei sau calificarea în domeniul litigiilor de muncă etc.) dau comisiei de concurs posibilitatea de a induce un mare grad de relativitate în alegerea câştigătorului. De altfel, ne-au spus surse ministeriale, rezultatele la proba scrisă au fost foarte apropiate (e vorba de o diferenţă de 5, respectiv 10 puncte), astfel încât foarte important a fost interviul şi CV-ul prezentat de candidat.
La Paris s-a ajuns după metoda Barcelona
O altă consilieră a fostului premier a urmat o traiectorie asemănătoare cu cea a lui Irofte. Astfel, Rl a dezvăluit că studiile şi pregătirea profesională pe care o avea Cynthia Carmen Curt nu o îndreptăţea să ocupe funcţia de consul general la Bar-celona. La data numirii sale primăvara anului trecut, Cynthia nu îndeplinea o condiţie obligatorie pentru o asemenea demnitate: nu absolvise nici un fel de şcoală de diplomaţie. Pentru a explica de ce a trecut peste această cerinţă obligatorie, Ministerul Afacerilor Externe a invocat un articol de lege care arăta că: „pentru funcţia de şef de misiune diplomatică sau consulară pot fi propuse pentru numire, în mod excepţional, personalităţi ale vieţii publice”. Altfel spus, Cynhia Curt este acum consul la Barcelona pentru că este o personalitate a vieţii publice.