5.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialCum a gestionat Hillary Clinton criza din Libia. E-mailurile candidatei la Casa...

Cum a gestionat Hillary Clinton criza din Libia. E-mailurile candidatei la Casa Albă, publicate de Departamentul de Stat

Departamentul de Stat american a publicat, vineri, e-mailuri ale fostei secretare de stat Hillary Clinton, care nu îi afectează șansele de a câștiga alegerile pentru Casa Albă, în 2016, relatează Reuters, conform Hotnews. E-mailurile conțin informații despre atacurile din 2012 de la Benghazi, unde și-au pierdut viețile ambasadorul american în Libia, Chris Stevens, si alți trei americani.

In aprilie 2011, cand Stevens a fost detasat in Benghazi, aflat in mainile rebelilor, Clinton a primit prin email detalii despre calatoria lui pe mare din Malta. Nici nu trecuse o luna de la sosirea in Benghazi cand, pe 24 aprilie 2011, secretarului de stat i-a fost trimis un email de la asistentul său, Huma Abedin, in care erau exprimate ingrijorari fata de situatia de securitate din Benghazi.

Ulterior, în 10 iunie 2011, un alt asistent al lui Clinton, Jake Sullivan, a transmis vestea ca americanii sunt evacuati din zona: “Exista informatii credibile privind amenintari la adresa hotelului pe care il foloseste echipa noastra”, se arata in e-mail. “DS (securitatea diplomatica) va evacua oamenii nostri in alte locatii. Informatiile sugereaza un atac in urmatoarele 24-48 de ore. Va tinem la curent”.

E-mailurile includ discutii despre cat de mult ar trebui Washingtonul sa se implice in sprijinirea rebelilor care incearca sa il rastoarne pe liderul libian Muammar Gaddafi. În 1 aprilie, Hillary Clinton a intrebat un fost oficial de rang înalt din Departamentul de Stat, Anne-Marie Slaughter, de ce a pus sub semnul intrebarii chestiunea inarmarii rebelilor: “De ce ai dubii?”.

Slaughter a raspuns ca e din cauza faptului ca “sa trimiti mai multe arme intr-o societate, in general – mai ales cand e vorba de una atat de dezorganizata si ragmentata precum aceasta – va provoca si mai multa suferinta – unul impotriva altuia”.

Din aprilie 2012, echipa de lucru a lui Clinton a crezut ca poate sa prezinte rolul ei in Libia drept un triumf diplomatic. Un e-mail din 4 aprilie 2012 de la Sullivan ofera o cronologie extinsa a “leadershipului secretarului Clinton in Libia”, aratand ca: “HRC a fost o voce esentiala privind subiectul Libia (…), obtinand autorizatii, construind coalitia si strangand latul” in jurul regimului Gaddafi.

Dupa uciderea lui Stevens, la Departamentul de Stat au inceput sa curga mesajele de condoleanțe, dar si e-mailurile magulioare la adresa lui Clinton, mesaje ce complimentau felul in care s-a ocupat de criza.

Cele mai citite

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...
Ultima oră
Pe aceeași temă