Câteva zeci de elevi, veterani de război şi fiul pilotului-poet au marcat, pe 6 aprilie, 100 de ani de la naşterea acestuia.
Horia Agarici, poetul-pilot care a salvat Constanţa de avioanele sovietice, în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost sărbătorit, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, filiala Constanţa, de aproximativ 80 de elevi ai Şcolii Aurel Vlaicu, alături de veterani de război, ofiţeri în rezervă, membri ai Ligii Navale Române şi ai Cultului Eroilor. De la eveniment nu a lipsit fiul celebrului pilot, ing. Ilie Agarici, care s-a declarat impresionat de receptivitatea copiilor.
Dacă elevii au pregătit câteva discursuri despre soldatul şi aviatorul Horia Agarici, Ilie Agarici a rememorat momente de neuitat care definesc profilul tatălui său. De asemenea, acesta a citit din manuscrisele aviatorului poezii de suflet şi le-a dezvăluit celor prezenţi cât de mult a iubit tatăl său natura. În plus, în cadrul evenimentului a fost vizionat un clip cu evoluţia unui MIG Lancer în zbor, moment gustat îndeosebi de cei mici. „M-au încântat copiii, de altfel nesperat de cuminţi. Am fost impresionat şi mulţumit. I-am întrebat dacă vor să devină piloţi, însă mi-au spus că ar prefera, pe viitor, marinăria”, a spus Ilie Agarici.
Reamintim faptul că Horia Agarici s-a născut pe 6 aprilie 1911, la Lausanne, în Elveţia. După ce a urmat cursurile Şcolii de aviaţie militară de la Cotroceni, acesta a decis să devină ofiţer de aviaţie. Pilotul Horia Agarici s-a remarcat pe câmpul aerian în timpul celui de-al doilea război mondial când a reuşit să doboare trei bombardiere inamice. Pentru faptele sale de vitejie pilotul a fost decorat cu medaliile Virtutea Aeronautică Clasa a III-a, Coroana României cu Spade şi Crucea de Fier Clasa I.