La lucrările de modernizare, realizate pe o distanță de 7 kilometri, au lucrat, timp de trei ani, aproximativ 200 de muncitori.
Începând cu această vară, constănţenii şi turiştii care vin pe litoral se bucură de o nouă promenadă, amenajată în cea mai căutată staţiune de pe litoralul Mării Negre. Este cel mai mare proiect derulat la nivelul Primăriei Constanţa și se va încheia oficial peste câteva zile. Valoarea acestuia este de peste 68 milioane de lei, din care finanțarea alocată de Uniunea Europeană a fost de 48 milioane de lei, iar contribuţia municipalităţii, de peste 8 milioane de lei, restul sumei fiind alocat de la bugetul de stat.
Obiectivele proiectului au fost modernizarea şi reamenajarea promenadei turistice din municipiul Constanţa – zona Sat Vacanţă (cuprinsă între Bulevardul Lăpuşneanu şi Bulevardul Mamaia) şi staţiunea Mamaia – zona cuprinsă între Piaţeta Perla şi Hotelul Bicaz. Aproximativ 200 de muncitori au lucrat timp de trei ani pe o distanţă de 7 km, în Satul de Vacanţă şi Mamaia.
Derularea acestui proiect a dat bătăi de cap turiştilor atunci când lucrările erau în toi şi trebuiau să facă slalom printre utilaje. Deranjaţi au fost şi constănţenii care în extrasezon vroiau să se plimbe şi nu aveau loc de maşinile grele. S-a muncit intens pentru ca totul să arate altfel.
Mobilier urban nou
Se poate spune că stațiunea a căpătat un aspect modern. Au fost înlocuite băncuţele, s-au montat noile coşuri de gunoi, au fost plantați arbori noi. De asemenea, a fost realizat un sistem de colectare a apelor pluviale, s-au refăcut suprafeţele de pavaj, au fost amenajate piste pentru biciclişti, spaţii pentru parcări, o scenă pentru evenimente culturale și au fost instalate panouri pentru iluminat şi panouri informative. Totuşi, au apărut deja unele deficienţe, care, după cum spun cei care s-au ocupat de proiect, vor fi puse la punct din toamnă. Până acum, s-a constatat că în două zone ale stațiunii sistemul de preluare a apelor pluviale nu face faţă. „Este un tip nou de canalizare care necesită o perioadă de 15-20 minute pentru decantare. Corpul canalizării are un substrat filtrant pentru impurităţi. Întregul sistem va fi regândit din toamnă, după ce se va vedea cum funcţionează câteva luni de zile”, explică managerul de proiect, Ani Merlă.
Plimbare haotică
Pe de altă parte, în unele zone nu prea ai spaţiu să te plimbi în voie. Mulţi pietoni merg pe pistele de biciclişti, iar bicicliştii pe aleile pietonale. „Acest lucru ţine de educaţie”, subliniază reprezentanţii municipalităţii. Pe partea dreaptă, când mergi din zona Perla către capătul telegondolei, au dispărut bordurile şi pe locul acestora au apărut sistemul de canalizare şi pista pentru biciclişti. „Arată mai bine Mamaia acum, însă mă deranjează ceva. Trotuarele fiind înguste şi pline de tarabe, ai tendinţa naturală de a păşi pe locul rezervat bicicletelor şi nu faci bine doi paşi că trebuie să te întorci când auzi soneriile bicicliştilor, în orele de vârf”, spune un turist.
Atractivitate pentru investiţii
Managerul de proiect menţionează că beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt constănţenii care vin în Mamaia pentru locuri de muncă sezoniere, apoi turiştii care vizitează sau care tranzitează oraşul şi, nu în ultimul rând, agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în staţiune. „Sperăm să crească veniturile prin încasări la bugetul local, ca urmare a dezvoltării zonei de impact a proiectului. Credem că va creşte atractivitatea pentru investiţii în această zonă şi vom reuşi astfel să valorificăm potenţialul turistic”, este de părere reprezentantul Primăriei Constanţa.