32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialCum a fost creata limba Na`vi, vorbita in "Avatar"

Cum a fost creata limba Na`vi, vorbita in “Avatar”

Majoritatea limbilor pamantului au evoluat de la sine de-a lungul mileniilor. Dar James Cameron si-a dorit un limbaj nou in doar doi ani pentru filmul Avatar, cea mai scumpa pelicula realizata vreodata. O cerinta exagerata, chiar si pentru unul dintre cei mai pretentiosi regizori de la Hollywood. Totusi, cei din poporul Na`vi, niste indivizi de 3 metri de pe planeta Pandora, creata de Cameron, trebuiau sa vorbeasca cumva. Asa ca regizorul a apelat la lingvistul Paul Frommer, profesor in mangementul comunicarii la University of Southern California, caruia i-a cerut sa creeze acest limbaj de la zero. Frommer i-a indeplinit dorinta, plamadind limba Na`vi, de la care are asteptari mari: sa urmeze exemplul limbii Klingon, pe care o numeste "limbajul de aur pentru nisa limbilor extraterestre". Mai exact, profesorul isi doreste ca aceasta noua limba sa continue sa fie utilizata si dupa ce Avatar va fi dat uitarii.
Julian Sancton, redactor al revistei Vanity Fair, a stat de vorba cu Frommer despre provocarile crearii unei limbi extraterestre.

Inainte sa incepem, cum ar suna salutul de la telefon in Na`vi, daca ar exista telefoane pe Pandora?

As spune, "Kaltxi. Ngaru lu fpom srak?" Asta inseamna "Buna, ce mai faci?"  Accentul de pe litera "i" de la sfarsitul primului cuvant reprezinta o vocala scurta. In plus, sunetul "tx" reprezinta un "t" accentuat. Traducerea ad-literam ar fi: "Salutari. Simti bunastare?"

Cat de dezvoltata este aceasta limba?

Are un sistem fonic perfect perfect pus la punct, la fel si gramatica, ortografia si sintaxa. In acest moment, are probabil o mie de cuvinte. Nu este un vocabular foarte vast, dar reprezinta o baza ce ar putea fi dezvoltata pentru o utilizare zilnica, in conversatii.

Seamana cu limbajul Klingon, ca sa o comparam cu alta limba creata special pentru science-fiction?

Da. Klingon este limbajul standard pentru aceasta nisa a limbajelor extratereste, daca le putem numi asa. Dar acest limbaj este mult mai bine dezvoltat. In acest moment, exista deja de mult timp. Spre exemplu, am in biblioteca traducerea in Klingon a operei Hamlet.

Serios?!
Da. Asa ceva chiar exista! Poti sa o cumperi de pe Amazon. Oamenii au fost foarte entuziasti si au contribuit la dezvoltarea acestui limbaj, poate mai mult decat s-ar fi gandit creatorul sau, Marc Okrand. Daca Na`vi s-ar dezvolta vreodata intr-o asemenea masura, ar fi senzational.

Fanii ajuta la dezvoltarea unui astfel de limbaj? Cum functioneaza de fapt lucrurile?

Stii, nu sunt foarte sigur cum s-a intamplat cu Klingon. Sunt aproape convins ca a fost dezvoltat mai mult de oameni decat de creator. Daca s-ar intampla asta si cu Na`vi si s-ar ajunge la punctul in care alti oameni ar incepe sa-l dezvolte, ar fi minunat, atat timp cat ar face-o corect, respectand regulile gramaticale.

Care este structura limbajului Na`vi? Este bazat pe o gramatica a vreunei limbi deja existente si vorbite?

Nu. Ar putea fi o limba vorbita, in sensul ca toate componentele din Na’vi se pot regasi undeva in alte limbi. Dar este foarte eclectica, deci are un sistem gramatical ce poate fi regasit in multe alte limbi, la fel si elemente fonetice, desi nu urmeaza tiparul uneia singure.

Are ceva extraterestru prin excelenta? Daca am inteles eu bine, Noam Chomsky spunea ca oamenii au o capacitate aproape instinctiva de a intelege structurile gramaticale. Na`vi urmeaza aceeasi gramatica universala terestra?
Da, si sunt motive care au stat la baza acestui lucru. As fi putut sa inventez reguli pentru aceasta limba care nu exista in nici o limba terestra. Motivul pentru care nu am facut-o a fost ca povestea din Avatar sustine ca oamenii au invatat Na`vi si o pot vorbi. Si, daca un om poate sa invete aceasta limba, atunci trebuie sa aiba legatura cu acea capacitate de care vorbea Chomsky. Sunt elemente in Na`vi pe care eu le consider destul de rare in limbile terestre, dar nimic ce nu ar putea fi gasit in aceste limbi.

Cum ati descrie aceasta limba? Ce o diferentiaza, care sunt caracteristicile ei?
Sa vedem. Putem vorbi despre aspecte variate. In termeni de fonetica, putem vorbi de sunete pe care Na`vi le are si pe care nu le are. Sunt o multime de sunete care nu exista in aceasta limba. Nu are, de exemplu, sunetele "b", "d" sau "g". Are, insa, niste sunete interesante, pe care le-am adaugat pentru a condimenta putin limba. Eu le-am numit sunete "expulzate".

Care sunt acestea?
Sunt "tx-ooo" si "tx-aaa".

Ca un fel de zgomot de potcoave?
Oarecum, sunetele acestea rapide, explozive sunt produse de mecanismul glotalic. Sunetele "expulzate" nu sunt produse cu aerul din plamani, ci cu aerul din glota. Am transcris aceste sunete cu "kx", "px" si "tx", si ele adauga un plus de culoare limbii. Atat despre sistemul fonetic. Mai este o regula fonetica majora care presupune inmuierea unor consoane si care schimba unele sunete in altele in anumite cazuri gramaticale.

In limba Na`vi, verbele se conjuga?
Da, dar nu dupa numar si persoana. Deci nu sunt terminatii specifice fiecarei persoane. Dar sunt conjugate dupa timp si mod. Conjugarea este interesanta pentru ca nu presupune adaugarea de sufixe si prefixe, ci de infixe. Aceasta situatie este intalnita in dialectul filipinez, cand adaugi cateva sunete in mijlocul radacinii verbului. Spre exemplu, radacina verbului "a vana" este "taron", dar ca sa folosesti trecutul verbului spui "tolaron", deci adaugi "–ol" imediat dupa prima consoana.

Cu siguranta nu ar fi fost nici o diferenta pentru public, nu cred ca stim toti aceste informatii. Presupun ca ati facut toate aceste reguli pentru a va distra.
Da, si gandind in perspectiva, daca va ajunge la nivelul limbii Klingon, m-am gandit ca si cei care vor dori sa o invete se vor distra. Are o topica foarte permisiva, si acest lucru este foarte diferit de Klingon, de exemplu. Are un sistem de cazuri, deci, daca te uiti la forma unui substantiv, iti dai seama daca este subiect, complement sau altceva. Dar ordinea este total intamplatoare. Asta inseamna ca poti aranja diverse elemente intr-o propozitie dupa cum doresti, fara ca intelesul sa se modifice.

Si daca sunt greseli in limbaj, nimeni nu ar putea sa isi dea seama inca, nu-i asa? Puteti remedia erorile fara sa stie nimeni?

Incerc sa raman fidel regulilor pe care le-am creat. In acest moment, nu s-a publicat nimic despre aceasta limba, ceea ce inseamna ca daca vreau sa fac o schimbare, o pot face linistit. Acest lucru este inevitabil cand folosesti un limbaj artificial cu oameni reali si actori care incearca sa isi invete replicile. Au fost momente in care lucrurile nu au iesit tocmai asa cum mi le imaginasem, dar se potriveau din punct de vedere fonetic si gramatical, asa ca am spus: "Ghici ce? Acesta este de acum un cuvant."

Ati adunat toate regulile limbii intr-un compendiu?
Voi face asta. Inca nu l-am scris inca. Lucrez la acest limbaj din 2005, serios.

Cum v-a abordat James Cameron?

Compania lui de productie, Lightstorn Entertainment, a contactat departamentul de lingvistica de la University of Southern California pentru a gasi pe cineva care sa poata crea o limba pentru un film la care lucra regizorul. Pe atunci nici nu era numit Avatar, ci Project 880. Cu toate ca nu mai lucrez in acel departament de lingvistica, prietenii mei de acolo s-au gandit ca ar fi treaba potrivita pentru mine.

De ce s-au gandit la dumneavoastra? Sunteti un mare fan science-fiction?
Persoana care mi-a dat informatia este co-autor cu mine la cartea numita "O privire asupra limbilor". Este o lucrare despre lingvistica elementara in care am adunat date despre 30 de limbi diferite. Asa ca stia ca imi place la nebunie sa ma joc cu limbajele. In plus, aveam construita o parte dintr-un limbaj artificial, pe care nu il dezvoltasem insa, il creasem doar pentru exercitiu.

Care este educatia dumneavoastra in lingvistica?

Am un doctorat in lingvistica la University of Southern California. Inainte de asta, am terminat facultatea de matematica. Dupa aceea m-am inrolat in Trupele pentru Pace si am petrecut doi ani in Malaezia, unde am predat engleza si matematica. Am predat in limba malaieza, ceea ce a fost o experienta interesanta, din care am realizat ca marea mea dragoste o reprezinta lingvistica. In tinerete am studiat mai multe limbi straine. Am invatat araba, franceza, latina si putina germana. Cand am fost nevoit sa imi aleg specializarea, am ales lingvistica. In acest timp, am fost un an in Iran, unde am invatat persana. Si asa mi-am facut disertatia despre gramatica persana. Deci am o trecut solid in studiul diverselor limbi. Asta nu inseamna, insa, ca le vorbesc pe toate fluent.

Cate dintre limbile amintite le vorbiti fluent?
Una. Dar ma descurc destul de bine si cu celelalte. Probabil persana o stapanesc cel mai bine, cu toate ca nu am mai vorbit-o de ceva vreme. Am fost in Iran in anii `70, deci acum mult timp.

Dintre actorii din Avatar, cine s-a descurcat cel mai bine cu limba pe care ati inventat-o?
Toti au fost foarte buni. Am fost surprins de usurinta cu care au folosit limba. Au fost sapte actori care au folosit Na`vi.

Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver si apoi…
Wes Studi, C.C. Pounder, Joel David Moore si Laz Alonso. Din acesti sapte, patru se presupunea ca erau vorbitori nativi si trei erau oameni care invatasera limba.

Este vreo diferenta, in termini de accent, intre oamenii care au invatat limba si vorbitorii nativi?
Da, oamenii aveau un accent mai englezesc. Pe langa asta, faceau mici greseli gramaticale, lucru perfect normal.

A fost acest lucru intentionat?
Nu in totalitate, dar unele lucruri asa au iesit, prin urmare am spus: "Stii, acest lucru este foarte potrivit. Exact asta ar face un om care ar invata Na’vi in acest punct".

Cu ce limba terestra se aseamana cel mai bine, daca ar fi sa alegeti una?
Nu pot sa fac asta. Si ma bucura acest lucru, pentru ca nu vreau sa fie identificata cu alta limba. Nu am inceput chiar de la zero, pentru ca James Cameron a venit initial, la inceputul proiectului, cu aproape 30 de cuvinte. Multe dintre ele erau nume de personaje, dar si cateva denumiri de animale. In acel moment mi-am facut o idee despre cum ar trebui sa sune limba Na`vi si mi-a amintit putin de limba polineziana. Eu am extins mult mai mult limba. Iar in termeni de ortografie si sintaxa, am inventat tot. Deci, in concluzie, nu cred ca poate fi asemanata cu nici o limba terestra.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

VIDEO. Cristiano Ronaldo, în lacrimi! Al-Nassr a pierdut finala Cupei Regelui

Imagini rare cu unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume. Cristiano Ronaldo s-a întins pe jos și a plâns în hohote, după ce...

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă