19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCum a fentat Grecia organismele financiare internaţionale

Cum a fentat Grecia organismele financiare internaţionale

Grecia s-a angajat prin acordurile internaţionale să reducă numărul angajaţilor din sistemul public, dar operaţiunea aceasta s-a desfăşurat numai pe hârtie, arată un raport publicat azi de revista „To Vima”, citat de AFP, conform Hotnews. Practic, în raport se spune că Grecia ar fi angajat în ultimii doi ani 70.000 de funcţionari, in ciuda acordului cu UE-FMI. În aceşti doi ani Grecia a beneficiat de ajutoare internaţionale care au atins 31.000 de euro pentru fiecare grec.

Astfel, se arată în revista citată, Grecia a încălcat acordul cu UE şi FMI, angajând aproximativ 70.000 de functionari in perioada 2010-2011. „To Vima” este un saptamanal de centru stanga care prn datele publicate acum citeaza practic informaţii dintr-un prim raport intern al misiunii permanente a Troicii (UE, BCE si FMI), precum si un al doilea raport, realizat de ministrul de finante ad interim, George Zannias. „In timp ce guvernul – condus de socialistii de la PASOK – aproba legi de reducere a numarului de functionari, acestia erau introdusi inapoi in sistem pe fereastra”, arată potrivit un membru anonim al Troicii, citat de „To Vima”.

El a adaugat ca alte 12.000 de persoane au fost angajate in colectivitatile locale, in conditiile in care masurile de economisire prin fuziunea municipalitatilor erau in curs de aplicare.

Raportul pe care Zannias urmeaza sa-l transmita succesorului sau desemnat dupa alegerile din 17 iunie, Vassilis Rapanos, arata ca Grecia are si acum, oficial, 692.000 de functionari, aproape fara nicio schimbare, in ciuda faptului ca 53.000 s-au pensionat in 2010. Spitalizat de urgenta vineri, Rapanos nu a apucat inca sa depuna juramantul. In conditiile in care 40.000 de oameni au plecat din sistem in 2011, reducerea neta nu a fost decat de 24.000, afirma To Vima.

Grecia s-a angajat sa nu angajeze decat un functionar la cinci plecari din sistem in cadrul primului memorandum negociat in schimbul unui masiv sprijin financiar. Acest raport este dat publicităţii in contextul in care o noua misiune a Troicii este asteptata chiar mâine la Atena, pentru a evalua situatia finantelor publice ale tarii iar Grecia cere renegocierea celui de-al doilea memorandum, semnat in februarie.

In doi ani, un ajutor de 347 miliarde de euro – doua imprumuturi de 110 si 130 de miliarde, plus o reducere a datoriei de 107 miliarde – a fost acordat Greciei, echivalentul a o data si jumatate din Produsul Intern Bruta al tarii sau 31.000 de euro pentru fiecare grec.

Potrivit ultimului memorandum semnat de Grecia, tara s-a angajat sa reduca cu 150.000 numarul total al salariatilor din sectorul public, dintre care 15.000 in acest an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă