8.4 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăSpecialCum a evoluat chirurgia bariatrică în România

Cum a evoluat chirurgia bariatrică în România

Chirurgia bariatrică laparoscopică nu mai este o noutate pentru mulți dintre pacienții români. Mii de persoane în lupta cu kilogramele în plus s-au lăsat pe mâna chirurgului de-a lungul timpului, cu gândul spre o viață mai bună, departe de povara covârșitoare a obezității. Cu toate că aceste tehnici chirurgicale există de mai bine de 60 de ani în lume, în România totuși pacienții au putut să acceseze chirurgia bariatrică laparoscopică pentru prima dată în urmă cu 15 ani, și acest lucru datorită fondatorului chirurgiei bariatrice in Romania, Prof. Dr. Cătălin Copăescu. Dar haideți să descoperim împreună evoluția chirurgiei bariatrice laparoscopice în țara noastră, tehnică ce la momentul actual este cea mai eficientă metodă de tratare a obezității și a bolilor metabolice permanent.

În România, istoria chirurgiei bariatrice prin laparoscopie a început să fie scrisă de prin 2002, odată cu primele intervenții de acest fel, realizate în cadrul Spitalului Sf. Ioan de către Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Asistând la multiple congrese internaționale, am aflat despre beneficiile aplicării tehnicii laparoscopice în cazurile grave de obezitate, în care viața pacienților era pusă în pericol.” povestește Prof. Dr. Cătălin Copăescu. „În 2010 am reușit să inaugurăm primul spital din țară dedicat bariatriei: Delta Hospital, actualul Ponderas Hospital, care este în prezent cel mai bine dotat centru de acest fel de la noi din țară, cu tehnologie medicală de avangardă”.

Misiunea doctorului Copăescu a fost să să le ofere pacienților cea mai ușoară și rapidă metodă chirurgicală posibilă pentru a se însănătoși, dar și să contribuie la rândul său la dezvoltarea acestui domeniu. Pasionat de tehnologia medicală și condus de dorința de a ajuta cât mai mulți pacienți, Cătălin Copăescu a devenit, în 2011 și 2014, primul medic (și singurul până în prezent) din România care deține titlul de Chirurg de Excelență în Chiurgia Metabolică și Bariatrică, având dublă acreditare: europeană (European Accreditation Council for Bariatric Surgery) și americană (Surgical Review Corporation). Împreună cu o echipă la fel de pasionată, a tratat până în prezent mai bine de 7000 de cazuri de bariatrie.

În 2012, la Ponderas a fost realizată și prima intervenție laparoscopică bariatrică 3D din România. Au urmat apoi: prima procedură laparoscopică SILS (presupune o singură incizie foarte redusă care nu lasă cicatrice), prima procedură laparoscopică NOTES (intervenţii efectuate prin orificii existente ale corpului uman) din România.

Dacă vorbim despre momente istorice, amintesc o serie de premiere în domeniu: prima transmisie live la un congres internațional a unei intervenții bariatrice laparoscopice din România (la al 22-lea Congres de Chirurgie Digestivă de la Roma), primele intervenții 3D de tip laparoscopic, inclusiv bariatrice, inaugurarea în 2012 a Primului centru de instruire în chirurgie laparoscopică bariatrică. Vrem să continuăm să scriem istoria bariatriei în România, de aceea ne-am propus ca în 2017 să realizăm prima operație de gastric bypass 4K de la noi din țară” a adăugat Cătălin Copăescu.

Până în prezent, Centrul de training în chirurgie laparoscopică de la Ponderas a certificat peste 2000 de medici români și străini. Acest centru este primul din țară cu săli de operație și de antrenament integrate digital, având la dispoziție sisteme audio-video de transmisie live Full HD 3D din sălile de operație în sălile de curs. Cursurile sunt intensive și se desfășoară lunar în blocul operator al centrului de training, spaţiu special amenajat cu şase posturi operatorii complet echipate.

„(…) cele mai importante sunt primele cuvinte rostite de fiecare pacient după operație. Acei <Sunt bine. Mulțumesc, Domnule Doctor> sunt, de fapt, medaliile de aur” a adăugat, la final, prof. dr. Copăescu.

Evoluția bariatriei în România:

2002 – prima laparoscopie bariatrică

2010 – inaugurarea Delta Hospital (actual Ponderas), primul spital dedicat bariatriei

2011 – Primul centru de Excelență în chirurgie bariatrică din România

2012 – prima laparoscopie bariatrică 3D din România

2012 – Primul centru de instruire în chirurgie laparoscopică bariatrică

2014 – primul Centru de Excelență cu dublă acreditare: europeană și americană

2016 – peste 7000 de pacienți operați

2017 – prima intervenție gastric bypass 4K

Cele mai citite

Litoralulromanesc.ro: Românii au rezervat vacanţe de peste 2 milioane de euro pentru vara 2024 la Târgul de Turism Online 

Românii au rezervat vacanţe de peste 2 milioane de euro pentru vara 2024 la Târgul de Turism Online, creşterea comparativ cu ediţia 2023 fiind...
00:01:06

VIDEO. Ucraina își fortifică apărarea în apropiere de Avdiivka

Armata ucraineană a declarat luni (19 februarie) că trupele sale ocupă noi poziții defensive în estul țării - și resping tentativele rusești de a...

Totul despre hernii: tipurile de hernii, cauze, simptome și tratament

Herniile sunt afecțiuni medicale în care un organ intern se deplasează sau împinge în mod anormal prin peretele muscular sau țesuturile care îl conțin. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă