16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCum a evadat un jurnalist britanic din infernul sirian

Cum a evadat un jurnalist britanic din infernul sirian

Fotoreporterul britanic Paul Conroy, rănit săptămâna trecută într-un atac al forţelor armate siriene, a reuşit luni noapte să părăsească oraşul sirian Homs cu ajutorul unui grup de activişti ai opoziţiei – însă 13 oameni din grupul cu care călătorea jurnalistul au fost ucişi de focul armatei siriene. Conform cotidianului britanic The Telegraph, supravieţuitorii atacului au reuşit să îl transporte pe Conroy în Liban, dar o altă parte a grupului, printre care şi jurnalista franceză Edith Bouvier, de asemenea rănită la picioare, şi alţi doi reporteri,au fost nevoiţi să facă cale întoarsă.

Iniţial, preşedintele francez Nicolas Sarkozy declarase într-o conferinţă de presă că şi Bouvier ar fi reuşit să ajungă în siguranţă, însă un purtător de cuvânt al Palatului Elysee a retractat ştirea câteva ore mai târziu, invocând „situaţia complexă şi comunicarea dificilă” drept cauzele care au dus la anunţul eronat al preşedintelui.

Cu numai o zi înainte, Conroy şi Bouvier refuzaseră în repetate rânduri să fie transportaţi cu o ambulanţă a Semilunii Roşii Siriene, suspectând că voluntarii locali ai organizaţiei ar fi putut fi susţinători ai regimului sirian. Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii a respins acuzaţiile, atrăgând atenţia că doi voluntari ai organizaţiei au fost ucişi în timpul luptelor din Siria şi numind refuzul jurnaliştilor „un afront adus sacrificiilor echipelor noastre de salvare”.

Zilnic 100 de morţi

Pentru jurnaliştii rămaşi în Homs şi pentru populaţia civilă a oraşului, situaţia s-a agravat miercuri, după ce armata siriană a luat cu asalt cartierul Baba Amr, unul dintre focarele protestelor antiguvernamentale; conform cotidianului britanic The Guardian, nu mai există nici un mijloc de comunicare cu cei aflaţi în oraş.

Conform unei estimări recente a ONU, în conflictul din Siria au murit până acum peste 7.500 de persoane, iar în ultimele săptămâni au fost ucişi zilnic peste 100 de civili. Franţa pregăteşte o nouă rezoluţie împotriva regimului Assad, în care se cere încetarea focului şi permiterea accesului ajutoarelor umanitare.

Portalul de ştiri al BBC relatează că ministrul de Externe al Chinei, Yang Jiechi, a indicat într-o convorbire telefonică cu Nabil Elaraby, preşedintele Ligii Arabe, că ţara sa ar putea fi în favoarea trimiterii de ajutoare. Conform BBC, acesta ar putea fi un semn că China încearcă astfel să repare relaţiile diplomatice cu statele arabe care au cerut Beijingului în repetate rânduri să sprijine rezoluţiile ONU împotriva regimului Assad.

Cele mai citite

Festivalul Internațional de Film BIFF – ediția aniversară 20

Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival, singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, intră în...

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...
Ultima oră
Pe aceeași temă