21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCum a eşuat un tun imobiliar de proporţii

Cum a eşuat un tun imobiliar de proporţii

Ultimul mare tun imobiliar al actualei „echipe” de consilieri muni­cipali din Galaţi a eşuat. Au scăzut serios şansele ca Uzina de Apă nr. 1 să fie închisă pentru ca pe terenul de 6 hec­tare din preajma Trecerii Bac să fie dezvoltat un nou cartier rezidenţial cu Aqua Park şi vedere la Dunăre. Pe 29.09.2011, consilierii municipali au aprobat în unanimitate închiderea uzinei. Prefectura Galaţi a anunţat însă că va cere conducerii Apă Canal SA Galaţi redeschiderea Uzinei nr 1, care prepară din apa brută de suprafaţă extrasă din Dunăre 33% din consumul oraşului.

Uzina a fost închisă în vara trecută, iar modul în care a fost luată această măsură a dat naştere multor suspiciuni că la mijloc sunt interese ale mafiei imobiliare. În iulie 2011, Uzina de Apă nr. 1 a fost închisă ca urmare a unei avarii, dar în zilele care au urmat salariaţii au fost transferaţi la alte locuri de muncă iar conducerea Apă Canal SA a anunţat că uzina nu va mai fi redeschisă, singura capacitate de preparare a apei din Dunăre rămânând Uzina de Apă nr. 2. Pentru că închiderea definitivă a uzinei putea crea probleme în asigurarea cantităţii şi calităţii apei potabile necesare pentru consumul Galaţiului, prefectul Paul Florea le-a cerut explicaţii directorilor regiei şi conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Prin ordinul 872/09.08.2011, prefectul Galaţiului a numit o comisie de anchetă care să verifice cum stau lucrurile, după ce la primele explicaţii pe care le ceruse conducerii Apă-Canal i s-a confirmat că acolo va fi construit un Aqua Park. „Până acum, s-a funcţionat cu două uzine, da? Prima uzină am înţeles că era în programul de dezafectare. Mi s-a confirmat de către dl director că într-adevăr este un proiect de Aqua Land, pe cele 6 hectare. Dacă Uzina de Apă nr. 2 rămâne singura şi în cazul în care se produce o avarie sau intră în reparaţii, care e soluţia de alimentare cu apă la momentul acela? Dezafectăm şi facem Aqua Land, OK, dar pe viitor cum asigurăm apa?”, declara prefectul pe 9.08.2011.

Aleşii locali au aprobat închiderea uzinei

Prin adresa 14.754/11.08.2011, directorul Apă-Canal SA, Gelu Stan, informa Prefectura Galaţi că închiderea uzinei era motivată de o avarie, după care s-a trecut la închiderea definitivă a acesteia, în baza unor măsuri prevăzute în proiec­tul ISPA, care prilejuise şi o dezbatere publică. Evident, fusese o dezbatere formală, menită să justifice închiderea uzinei. Ulterior, consilierii municipali au aprobat, în unanimitate, închiderea uzinei prin Hotărârea CLM nr. 42/29.09.2011, în care se spunea că „Uzina de Apă nr. 1 a intrat în conservare pe perioada garanţiei lucrărilor realizate în cadrul Proiectului ISPA – Măsura nr. 2004/RO/16/P/PA/005 Galaţi”.

Potrivit subprefectului Daniel Tudorache, în Memorandumul de finanţare al Guvernului României şi ISPA, publicat în MO 722 bis/23.08.2006, partea I, e pre­văzută opţiunea de închidere ca măsură de îmbunătăţire a calităţii apei, dar această opţiune nu mai putea fi valabilă după realizarea investiţiilor din Programul ISPA, al căror scop era tocmai îmbunătăţirea calităţii apei. Prefectura notifică Apă-Canal privind repunerea în funcţiune a Uzinei de Apă nr. 1 în urma analizării situaţiei de către Colegiul Prefectural pe tema Protecţiei Consumatorului, susţinută de argumentele menţionate mai sus, la care se adaugă prevederile Codului Civil şi HG 857, capitolul 4, art. 8, lit. b, care prevăd că un operator regional care deserveşte o populaţie mai mare de 200.000 de locuitori are obligaţia să asigure furnizarea pentru populaţie minimum 12 ore în cazul căderii unui front de captare ca urmare a unei erori tehnice sau a altor cauze. Fapt care nu s-a întâmplat la Galaţi la începutul lunii februarie, când mai multe cartiere au rămas fără apă la robinet.

Cele mai citite

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...

Fost funcționar, condamnat pentru că a băgat mână în impozitele și taxele plătite de cetățeni

Un fost angajat al Primăriei Turceni, din județul Gorj, a fost condamnat pentru a doua oară, pentru delapidare. Acesta și-a însușit banii încasați de...

Veste șocantă în fotbalul românesc! Asociația de Fotbal a Municipiului București a fost radiată de instanță

Cutremur în fotbalul românesc! AMFB a fost dizolvată de instanță, marcând o victorie pentru contestarii lui Răzvan Burleanu și deschizând calea unor posibile schimbări...
Ultima oră
Pe aceeași temă