6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum a devenit primul sărut al unor copii hit pe Internet. Ce...

Cum a devenit primul sărut al unor copii hit pe Internet. Ce riscăm dacă împărtăşim orice, cu toată lumea (VIDEO)

Dacă meritele mediului de comunicare au fost lăudate în ceea ce priveşte informarea, accesul la informaţie şi socializarea (WikiLeaks, rolul Twitter şi Facebook în mişcările sociale din Africa şi Orient etcs), puriştii pot spune că Internetul este o unealtă a Diavolului, cu nenumărate riscuri la adresa integrităţii morale şi fizice a utilizatorilor.

Aproape 8 milioane de internauţi au vizionat în ultima săptămână, pe YouTube, un videoclip în care doi copii din California sunt surprinşi de mama unuia dintre ei în timpul primului sărut.

Videoclipul, filmat de Harmony Smith (24 de ani), îi surprinde pe Elliot, băiatul de 5 ani al doamnei Smith, şi pe vecina acestora, Bowie, în vârstă de şase ani. Dacă la început băiatul este contrariat de sărutul pe obraz oferit de Bowie, sărutul pe gură ce i-a urmat îl încântă extraordinar, fiind repetat de cei doi, în ciuda „protestelor” mamei.

Viteza de propagare a videoclipului a fost extraordinară, mai ales după ce Justin Bieber, idolul adolescenţilor din întreaga lume, a scris despre sărut pe Twitter, celor 9 milioane de persoane care-l urmăresc.

Sărutul a generat zeci de mii de comentarii, unele de încântare, altele de dezgust, multe depăşind limita decenţei şi intrând pe tărâmurile unor nişe sexuale periculoase pentru copii: „Ce drăguţ! Sper ca cei doi să rămână împreună!”, „Va începe să se reproducă la 16 ani”, „15 ani mai târziu: Hey, tocmai am făcut sex! Hahaha”, sau „M-am masturbat foarte uşor pe asta” sunt câteva dintre cele peste 42.000 de comentarii postate pe YouTube.

Clipul a generat dezbateri şi între utilizatorii români de Facebook

2011/05/13//180948-facebook-tigau.png

Dincolo de succesul extraordinar al clipului pe Internet, romanialibera.ro a a încercat să afle cum pot fi afectaţi cei doi copii de publicitatea la care au fost supuşi, dar şi felul în care Internetul schimbă comportamentul uman.

Psihologul Doina Mafteiu spune că, în general, „imaginile cu copii date pe Internet, expun copiii unor pericole, cu precădere expunerea faţă de persoane cu orientări sexuale mai puţin normale, cum ar fi pedofilii.”

Aceeaşi părere ne-a expus-o şi Irina Nicolai de la organizaţia Salvaţi Copiii şi awareness coordinator la Sigur.info.

Chiar dacă pentru unii privitori videoclipul poate părea inocent, el poate face deliciul unor persoane cu comportament sexual deviant, spune Nicolai. „Clipul care circulă recent pe YouTube şi care a cumulat un număr impresionant de vizualizări, peste 7 milioane în doar câteva zile, poate reprezenta pentru majoritatea spectatorilor un comportament inocent, dar un pedofil sau agresor îi poate atribui semnificaţii erotice, dovadă fiind şi tentele unor comentarii la videoclip.” Irina Nicolai îi atenţionează pe părinţi „să nu facă publice pe orice tip de site, indiferent de context, poze sau videoclipuri înfăţişând copiii lor în ipostaze care ar putea atrage utilizatorii cu comportamente deviante.”

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte afectarea dezvoltării normale a copiilor, doamna psiholog Mafteiu este de părere că „acel copil nu face diferenţa între un sărut cu un membru al familiei, sau altcineva. Acel sărut nu are niciun fel de conotaţie sexuală. Faptul că repetă sărutul atunci când mama sa îl apostrofează este demostraţia puterii lui ‘nu’,” spune psihologul. Acesta crede că publicarea videoclipului de către mama băiatului nu are niciun impact, atâta timp cât este un gest unic. „Dacă acest tip de expunere se repetă, ar putea afecta anumite comportamente ale copiilor.”

Cum poate deveni un copil sclav sexual

Specialistul de la Salvaţi Copiii consideră „că filmul aduce atingere dreptului la protejarea imaginii  publice a copilului şi a vieţii sale intime, private şi familiale, aşa cum apare în Convenţia ONU privind drepturile copilului (art.13). Aceeaşi Convenţie stipulează că este interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţa intimă, privată şi familială.

Adesea, părinţii sau rudele copiilor îi expun unor riscuri în mod inconştient, spune Ioana Nicolai.  „(…) Fără setări anterioare, informaţiile personale sunt disponibile oricui, iar agresorii sexuali se pot ascunde sub orice mască, având acces liber la acestea. Profitând de neglijenţa părinţilor în postarea datelor personale, se poate ajunge la situaţii regretabile. Părinţii trebuie să respecte dreptul copiilor la intimitate şi să-i protejeze de fenomenul de grooming – ademenirea copiilor pentru activităţi ilegale ce ţin de exploatarea sexuală a minorului, prostituţie, pedofilie sau pornografie infantilă.”

Părinţii sunt sfătuiţi de reprezentantul Sigur.info ca înainte de postarea unor imagini cu copii să se asigure că ele vor fi accesate doar de către cunoscuţi şi că imaginile nu pot deveni de interes pentru potenţialii abuzatori sexuali.

Puterea exemplului este încă un risc pe care-l presupune publicarea clipului pe YouTube, spune Nicolai. „Popularitatea de care clipul se bucură în rândul utilizatorilor îi poate încuraja atât pe cei doi protagonişti şi pe colegii lor, cât şi pe alţi copii de vârste similare care au vizualizat înregistrarea, să propage acest tip de comportament, considerându-l corect si amuzant. De asemenea, atragem atenţia părinţilor că o astfel de notorietate poate atrage o expunere media ulterioară care poate fi înţeleasă greşit de copii, insuflându-le valori neadecvate vârstei lor.”

Acesta este videoclipul

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă