-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum a demolat Hala Matache şi a închis şcoli „viscolul“ de martie

Cum a demolat Hala Matache şi a închis şcoli „viscolul“ de martie

Excesul de zel a cuprins edilii Capitalei şi companiile de dezăpezire abia acum, pentru această ultimă zvâcnire a iernii, în timp ce, de-a lungul lunilor trecute, şoferii s-au luptat singuri cu zăpada de pe bulevarde. Frigul şi ninsoarea au dat un impuls neaşteptat şi demolării Halei Matache, monument istoric aflat în mijlocul unor dispute fierbinţi între edili şi ONG-uri.

Scolile nu au fost închise în zile mult mai urâte, mai friguroase şi mai bogate în zăpadă decât la acest sfârşit de martie. Dar data din calendar, câteva grade cu minus şi stratul subţire de zăpadă au speriat autorităţile bucureştene îndeajuns încât să decidă suspendarea cursurilor în sistemul preuniversitar pentru ziua de 26 martie.

În plus, deşi stratul de zăpadă nu a depăşit câţiva centimetri, utilajele au ieşit vesele de la naftalina la care le condamnase primăvara, spre fericirea patronilor companiilor de deszăpezire.

Asta, deşi, în zilele cu adevărat rele ale iernii acum pe sfârşite, şoferii s-au luptat deseori singuri cu zeci de străzi şi bulevarde acoperite de zăpadă îngheţată.

Comentariile celor care s-au întrebat de unde atâta exces de zel au rămas ieri fără răspuns. Oficialii Primăriei Bucureşti, ai Prefecturii Municipiului Bucureşti şi ai Inspectoratului oficialii primăriilor au arătat unii spre ceilalţi.

„Nu a fost decizia Primăriei Bucureşti. La comandamentul de aseară (luni seară – n.r.) au participat şi prefectul, şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Bucureşti. Hotărârea nu a fost luată de către primarul general Sorin Oprescu”, au răspuns pentru România liberă reprezentanţii Biroului de Presă al PMB.

La rândul ei, instituţia Inspectoratului Şcolar al Munipiciului Bucureşti arată spre Prefectură.

„Având în vedere avertizările şi atenţionările meteorologice COD GALBEN şi COD PORTOCALIU – caracterizate prin ninsori abundente, zăpadă puternic viscolită şi troienită, temperaturi scăzute – de la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul 25 -26 martie 2013 şi recomandările Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti, formulate în adresa nr. 5365/P/25.03.2013, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis suspendarea cursurilor în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din capitală, marţi, 26 martie 2013. Cursurile se vor relua, în program normal, miercuri, 27 martie 2013, iar conţinuturile corespunzătoare zilei de marţi, 26 martie 2013, se vor recupera, prin replanificare, până la sfârşitul anului şcolar, „ au transmis oficialii Inspectoratului.

Prefectul Capitalei, Georgeta Gavrilă, nu a putut fi ieri contactată pentru un punct de vedere cu privire la motivele care au îndemnat-o să ceară închiderea şcolilor.

Hala Matache,demolată pe ascuns?

Tot în aceste zile de vreme rea a început PMB demontarea Halei Matache, clădire aflată în centrul unor dispute aprinse între municipalitate şi ONG-uri. Lucrările pentru mutarea monumentului istoric au început luni, pe înserate, cu câteva ore înaintea declanşării codului portocaliu în Capitală. Modul în care a decurs operaţiunea i-a determinat pe ONG-işti să acuze Primăria Municipiului Bucureşti că are ceva de ascuns şi că acţionează ilegal, fără a avea aprobarea Consiliului General al PMB.

Nicuşor Dan, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi fost candidat independent la funcţia ocupată în prezent de Sorin Oprescu, a anunţat că va face o plângere penală împotriva Primăriei pentru că demontarea s-ar face fără avizele necesare. Reprezentanţii PMB se apără, într-un comunicat de presă, dând asigurări că operaţiunea de demontare a halei are toate avizele şi promiţând că toate elementele cu valoare de monument istoric ale halei vor fi păstrate şi folosite la refacerea halei.

Strămutarea clădirii istorice, susţin oficialii, va face loc unui bulevard care va relaxa traficul bucureştean: „Diametrala Nord-Sud reprezintă o alternativă la Calea Victoriei şi Bd. Lascăr Catargiu-Magheru. Această arteră este vitală pentru circulaţia din Centrul oraşului, făcând redistribuţia circulaţiei pe trei artere, în loc de una, plus reţeaua de străzi adiacente paralele şi perpendiculare. Darea în funcţiune a acestei artere va permite îmbunătăţirea spaţiului public de pe Calea Victoriei, mărind zona pietonală şi redând oraşului ceea ce Calea Victoriei reprezenta “zona de promenadă”.

„Reprezentanţii ONG-urilor care s-au opus în ultimii ani demolării Halei Matache s-au arătat sceptici că Primăria se va ţine de promsiune şi va reconstrui acest monument istoric.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă