10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum a ajuns Primăria Galaţi în pragul executării silite

Cum a ajuns Primăria Galaţi în pragul executării silite

Un tun imobiliar de 4,2 milioane euro dat municipalităţii gălăţene va deveni un caz penal, urmând să fie depuse mai multe plângeri penale pe numele protagoniştilor.

 

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat vinerea trecută în dosarul 19.383/233/2010, în care municipiul Galaţi prin Primărie şi Consiliul Local al Municipiului (CLM) Galaţi sunt executate silit cu suma de 4,2 milioane de euro pentru că funcţionarii primăriei nu au refuzat retrocedarea în natură a unui teren de 1,5 ha de teren. În 2002, Eugen Sima şi Cristian Tudose au revendicat terenul situat în zona Fileşti, dar funcţionarii le-au ignorat cererea, susţinând că terenul ar fi în extravilan.

Au adresat o cerere şi fostului primar, Dumitru Nicolae, dar nu au primit nici un răspuns şi s-au adresat justiţiei, cerând restituirea în natură. Instanţele au stabilit că nu e posibilă aplicarea „restitutio in integrum”, pentru că acolo sunt blocuri, şi au stabilit ca municipalitatea să le plătească daune celor doi. Cuantumul daunelor a fost stabilit de expertul Vasile Bideaua, fost angajat al Serviciului Cadastru din primărie. El a supraevaluat valoarea terenului la 4,2 milioane euro, adică 280 euro/mp, deşi terenurile din zonă se vindeau cu 11-15 euro/mp. În dosarul 2021/121/2009, Tribunalul Galaţi a obligat CLM să plătească cele 4,2 milioane de euro lui Sima şi Tudose. Primăria şi CLM Galaţi au făcut recurs, ICCJ le-a respins acţiunea şi au urmat noi acţiuni ale municipalităţii la Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj.

Vineri, Curtea de Apel s-a pronunţat. A respins recursul primăriei şi a admis în parte recursul CLM Galaţi, validând executarea silită a municipalităţii cu cele 4,2 milioane euro. „Dispune validarea popririi înfiinţată în dosarul execuţional numărul 138/2010 al BEJ Munteanu Laura, în baza titlurilor executorii reprezentate de sentinţa civilă nr. 804/14.05.2009 a Tribunalului Galaţi”, se spune în sentinţa magistraţilor clujeni. „Este o decizie la modul încurcă‑i, Doamne, şi pe ăştia. A fost scos din cauză municipiul Galaţi, s‑ar putea spune că ar trebui să chiuim de bucurie că am fost exoneraţi de obligaţia de a plăti, totuşi este făcut responsabil pentru plata celor 4,2 milioane euro Consiliul Municipal, prin conturile pe care le avea înainte de 2009, conturi care sunt aceleaşi cu cele ale municipiului. Aşa că vă rog pe dumneavoastră să trageţi concluzia. E greu de priceput, mai ales când nu ai cunoştinţe juridice. Am chemat până acum două case de avocatură. Aşteptăm să primim sentinţa”, ne-a declarat primarul Galaţiului, Marius Stan.

Plângere penală pentru „supraevaluatorul” terenului

În opinia primarului, avem de‑a face cu o „golănie” imobiliară: „Nu mă feresc să o spun, este o golănie. Dacă am ajuns să evaluăm în Galaţi, într-un cartier mărginaş, un hectar de teren la 4,2 milioane de euro, înseamnă că trăim bine în Galaţi”. În acest context, primăria va depune o primă plângere penală împotriva expertului care a supraevaluat terenul respectiv la o valoare cu mult mai mare decât aceea la care e cotat terenul pe piaţa imobiliară. „Evaluatorul res­pectiv va primi o plângere penală din partea noastră, pentru evaluarea a 1,5 ha la 4,2 milioane de euro. Prima plângere penală se va îndrepta împotriva acelui evaluator”, a declarat primarul Galaţiului.

Funcţionarii corupţi vor fi puşi pe liber

Noul primar promite să ia măsuri foarte dure şi împotriva funcţionarilor primăriei care au facilitat tunul imobiliar prin faptul că nu au contestat în instanţă expertiza lui Bideaua şi nici nu au cerut o contraexpertiză, făcându-le jocurile celor care acum execută Primăria Galaţi cu 4,2 milioane euro.

„Ar fi dramatic ca dintr-un buget şi aşa insuficient să dăm bani la şmecheri care au ştiut să îşi ia aliaţi din primărie, oameni care nu au făcut un lucru elementar, să apere drepturile şi interesele primăriei. Nici măcar nu au avut bunul simţ şi minima decenţă să meargă să ceară o contraexpertiză. Vor răspunde cei care în momentul de faţă sunt de cealaltă parte a baricadei după ce au fost angajaţi prin primărie şi au şi răspuns direct, prin semnătură”, a mai adăugat Marius Stan.

Funcţionarii corupţi sau incompetenţi care au favorizat acest tun imobiliar nu se vor mai regăsi în noua organigramă a primăriei. 

Probleme şi pentru fostul primar

În acest caz, ar putea avea probleme şi fostul primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae, în mandatul căruia s-a produs acest tun imobiliar. Instituţia păgubită, municipalitatea, va trebui să deschidă acţiune pentru recuperarea daunelor de 4,2 milioane de euro de la cei care au produs aceste pagube prin deciziile ilegale care constituie încălcări ale dreptului de proprietate. „Deocamdată, dacă primăria nu plăteşte, domnul primar are deja plângere penală”, a mai declarat primarul Marius Stan.

Cele mai citite

Victor Angelescu, nemulțumit de evoluția Rapidului. „Egalurile nu ne avantajează”

Acționarul minoritar al Rapidului critică numărul mare de remize și cere mai mult curaj în joc pentru calificarea în play-off Victor Angelescu, acționarul minoritar al...

Oamenii de știință au descoperit „punctul fierbinte” ascuns care a contribuit la crearea Marilor Lacuri chiar înainte ca America de Nord să existe

O echipă de cercetători a descoperit că un "punct fierbinte" antic, acum situat sub Oceanul Atlantic în apropierea Insulelor Capului Verde, a jucat un...

Tarom, în topul celor mai prost cotate companii aeriene din lume

În plin proces de restructurare, Tarom, singura companie aeriană controlată de statul român, se află în topul celor mai slab cotate companii aeriene la...
Ultima oră
Pe aceeași temă