17.6 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCulisele sedintei de alegeri de la CSM

Culisele sedintei de alegeri de la CSM

Noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Iulian Galca, a dezvaluit, ieri, la Alba Iulia, culisele sedintei de alegeri in urma careia a ajuns sa conduca una dintre cele mai importante institutii din Romania in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. El a afirmat ca s-a decis in ultimul moment sa accepte candidatura pentru a se evita o criza a CSM si a completat ca este hotarat sa aiba o colaborare foarte buna cu ministrul Justitiei, Monica Macovei.

Galca vroia sa renunte la magistratura

„Am plecat din Alba Iulia sa nu candidez si m-am intors presedinte. Asa a fost sa fie. Am plecat cu gandul sa imi inchei activitatea ca membru CSM si judecator pentru a ma dedica activitatii didactice la Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, unde sunt lector la Facultatea de Drept. Asta a fost intentia mea cand am plecat din Alba Iulia. Sotia a insistat foarte mult sa ma intorc acasa si sa ne continuam viata de familie. Nu e usor sa calatoresti de doua ori pe saptamana pana la Bucuresti in Daciile romanesti. Am decis, insa, sa fac acest efort pentru Justitia din Romania. Sunt judecator si sunt atasat trup si suflet carierei de judecator. Am avut constant o retinere de a candida, insa pana la urma am acceptat pentru a se evita o criza in CSM”, a spus judecatorul.
Iulian Galca a precizat ca daca s-ar fi retras si daca si alti colegi ar fi facut acelasi lucru, se putea ajunge in situatia ca CSM sa nu mai poata sa lucreze. „Trebuia sa-si asume cineva raspunderea”, a adaugat presedintele ales al structurii. El a mai spus ca s-a ales votul secret pentru ca s-a constatat ca si la precedentele alegeri procedura a functionat bine.
„Cand vad ca un lucru merge bine, oamenii au tendinta sa actioneze la fel. Asa s-a intamplat si in cazul alegerilor. La fel ca in 2005 s-a considerat ca ar fi bine ca sedinta sa fie secreta, pentru ca trebuiau lamurite anumite situatii si care trebuiau sa fie discutate de judecatori. Doamna ministru Macovei a venit mai tarziu si, cum ea este mai energica, a tinut sa isi exprime pozitia fata de aceasta situatie. Sunt convins ca voi colabora foarte bine cu ministrul Justitiei”, a completat Galca.

Nici un membru CSM nu a dorit sa candideze

Noul presedinte al CSM a facut precizari si in legatura cu modul in care a ajuns sa candideze si sa fie ales in functie. „Domnul presedinte Lupascu a intrebat mai intai cine nu isi depune candidatura. Toti au ridicat mana. Ulterior a intrebat cine vrea sa candideze. Nu a ridicat nimeni mana. Au urmat discutii pentru ca era evident ca exista un impas. Toti membri CSM sunt candidati si alegatori. Toti urmau sa fie trecuti pe lista si sa fie votati. Pana la urma, aceasta varianta a fost refuzata la solicitarea procurorilor care au invocat faptul ca sunt mai putini la numar decat judecatorii si ca ar fi pierdut la vot. S-a decis apoi sa se faca propuneri. Am fost propus eu si domnul Andreies de la Cluj, care s-a retras, sustinand ca nu candideaza impotriva mea pentru ca eu sunt mai bine pregatit. Pentru functia de vicepresedinte a fost mai simplu pentru ca a candidat doar domnul Deliorga. Asta a fost istoria sedintei”, a spus Galca.

„Justitia nu este singura vinovata”

Judecatorul a respins afirmatia potrivit careia Justitia ar fi singura vinovata pentru problemele de integrare in Uniunea Europeana. „La sedinta de la Guvern, Justitia si CSM au fost puse la zid, dupa cum a spus si domnul presedinte Lupascu. S-a dat vina pentru toate problemele de integrare in UE, pe Justitie. Cred ca este gresita aceasta perceptie. Are o vina si Justitia, dar nu este principala vinovata. Forurile de conducere trebuie sa vada concret cine este raspunzator pentru aceste probleme. Am incredere in colegii din CSM pentru ca sunt oameni de calitate. Voi lucra pentru omogenizarea echipei membrilor CSM. Per ansamblu cred ca si pana acum activitatea Consiliului a fost buna. Inclusiv presedintele Traian Basescu a apreciat activitatea la sedinta de bilant. Voi lucra si pentru o organizare mai buna a sistemului judiciar. De asemenea, vreau sa ne incadram si de acum incolo in graficul de raportare la Uniunea Europeana si sa dam un plus de calitate activitatii din CSM”, a mai spus judecatorul Iulian Galca.
Magistratul se va prezenta la noul loc de munca luni, cand impreuna cu vicepresedintele Deliorga vor fi stabilite „planurile de urmat” care vor fi prezentate membrilor Consiliului in cadrul urmatoarei sedinte.
Galca s-a referit si la situatia in care se afla judecatoarea Maria Huza, insa a spus ca actiunea disciplinara deschisa impotriva acesteia a fost clasata. „Stiu ca este si o problema penala, insa prezumtia de nevinovatie functioneaza pana la existenta unei hotarari judecatoresti definitive”, a adaugat Galca.
Presedintele CSM a respins si acuzatiile potrivit carora ar fi intervenit pentru ca fiul sau sa fie acceptat la Institutul National al Magistraturii. Galca a precizat ca fiul sau a promovat testul-grila, insa nu a mai participat la interviu dupa ce a constatat ca la proba scrisa nu s-a descurcat destul de bine.
In perioada mandatului judecatorului Galca la CSM, Curtea de Apel Alba Iulia va fi condusa de vicepresedintele Alina Lodoaba.

Cele mai citite

Optimizarea planului de transport lichide alimentare รฎn cisterne: recomandฤƒri de la profesioniศ™ti

Optimizarea transportului de lichide alimentare รฎn cisterne reprezintฤƒ o condiศ›ie de bazฤƒ pentru eficienศ›a operaศ›ionalฤƒ, siguranศ›a alimentelor ศ™i minimizarea costurilor. Iatฤƒ cรขteva recomandฤƒri de...

โ€žTransilvanian Ninjaโ€ – Motivul pentru care Cornel Palade ศ™i Diana Matei s-au antrenat timp de o lunฤƒ cu un sensei

Actorul Alin Panc se reรฎntรขlneศ™te cu prietenul ศ™i colegul sฤƒu, Vฤƒrul Sฤƒndel, pentru a aduce pe marele ecran o nouฤƒ producศ›ie plinฤƒ de umor...

Italia simplificฤƒ accesul muncitorilor strฤƒini ศ™i reduce birocraศ›ia printr-un nou pachet de reguli privind migraศ›ia

Italia a adoptat un nou set de mฤƒsuri menite sฤƒ simplifice procesul de intrare รฎn ศ›arฤƒ ศ™i sฤƒ reducฤƒ obstacolele birocratice pentru muncitorii strฤƒini,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ